Svar på tal - plugga inte vidare

Jag vet att lilla Sverige är fullt av fördomar, avundsjuka och jantelags-tänk. Jag vet ju det. Och jag vet att jag provocerar många genom att göra min grej. Förmodligen kommer jag att fortsätta gå åt helt andra hållet tills den dagen jag slutar bli ifrågasatt. Efter att Måndagspepp släppte avsnittet i måndags om att man inte behöver plugga har vi blivit överrösta av arga, bittra och konservativa människor. Egentligen ids jag inte förklara, för redan när ni lyssnade på avsnittet missuppfattade ni innehållet. Men bara för att ni ska försöka dumförklara, så ska jag klargöra för er vad jag menar.

1. JO om du kan snacka för dig - så kan du snacka in dig. Det behöver inte vara en heltidstjänst du får direkt, utan kanske en praktik eller att bonda med dem på företaget vilket är ett steg på vägen. Sen får du jobba dig upp. Dvs= du kan få de jobben du vill ha bara du ger dig f*n på det och inte ger upp. Utbildning ger dig per automatik inte ditt drömjobb om du inte är lämpad för jobbet.

2. Det innebär dock INTE att jag eller Hanna skulle få ert drömjobb som tandläkare för att vi kan snacka för oss. I många branscher behöver man en utbildning. Men inte i alla. Och vill du jobba i en bransch där det inte behövs, som IT, sociala medier, företagande, inredning, design etcetc och känner att du inte vill plugga, gör inte det. Alla är inga läshuvuden utan lär sig av erfarenheter istället och jag förstår inte varför det är så tabu att säga det?

3. Jag är ingen dålig förebild för att jag förespråkar att gå sin egna väg. Vi är individer som fungerar på olika sätt. Jag är fanemej en av de bättre förebilderna som finns på sociala medier. Jag säger att alla kan bli vad dom vill, varesig en utbildning eller inte. Jag ifrågasätter träningshets, strukturer, skönhetsidealet och kvinnors rättigheter. Hur många andra bloggare gör det?

4. "Gud vad ni är omotiverande för dem som har börjat plugga nu" Vänta VA? Vi lär ju vara de enda och första unga tjejerna som säger att man inte behöver plugga. Vill man plugga och är man motiverad till det så är det ju rätt. Alla vi som inte tycker att plugga är den enda vägen för framgång däremot, vi har ett helt samhälle mot oss som ständigt ifrågasätter våra beslut. Den hetsen om att man "gör fel" som inte väljer den akademiska vägen bidrar till att fler inte vågar trotsa normen och fastnar istället i saker de inte vill göra. Det om något är väl omotiverade för individer. Att göra något man inte vill och slösa flera år på det. 

5. Det är inte en dans på rosor att inte ha en utbildning. Har du en, så är det naturligtvis ett plus. Men som sagt, vill du så går det. Sök alltid tjänsten ändå. Våga. Livet är för kort för att gå alla andras vägar och vara negativ.​​

Principen med avsnittet var att man inte ska underskatta människor som inte har pluggat, och att man som människa inte ska känna press över att man MÅSTE plugga bara för att många äldre har tutat i oss det. Man är inte mindre smart, mindre driven eller mindre framgångsrik för att man väljer något annat. Det handlade alltså inte om att vi tycker att alla ska sluta plugga, för att för vissa skulle det spåret vara helt fel också. Avsnittet lyssnar ni på HÄR.

Gillar

Kommentarer

Carolineastrid
Carolineastrid,
Jag fattar inte varför människor blev provocerade. Ni vill ju bara förklara att det går att lyckas utan at ha behövt plugga. Är så trött på människor som säger till en "när ska du börja plugga då?" Eller "oj vad länge du ska resa, är det inte dags att börja plugga?" Resa för mig är att bli rik på livet och få en massa erfarenheter+att jag blir världsvan! Plugget kan få komma senare, om jag nu ska göra det!
nouw.com/carolineastrid
Maria A
,
Jag älskar erat resonemang och tycker att ni har helt rätt. Jag trivdes verkligen aldrig i skolan, mest i den sociala biten, men också för att jag satte så höga krav på mig själv och ständigt hade presentations ångest. Jag gick ut med nästan alla MVG men hade ingen aning om vad jag ville plugga och var inte heller särskilt sugen på att plugga i tre år.
Jag har alltid varit jätteintresserad av mode så sökte till en ettårig utbildning på London College of Fashion. Många tyckte det var konstigt och dumt att "slänga" så mycket pengar på en utbildning(det är ganska dyrt att plugga i UK) som bara ger ett diplom och inte en riktig examen. Detta var för tre år sedan och nu har jag precis fått ett jobb på ett stort engelskt klädmärke som assistant buyer, men för detta har jag jobbat två och ett halvt år i butik i London och slitit sjukt hårt. Jag började jobba som sales assistant i det företaget jag nu jobbar för drygt ett år sedan och sa till min manager från dag ett att det är till huvudkontoret jag vill, och nu ett år senare sitter jag här.
Första intervjun jag hade var en grupp intervju, vi var ca 15 st, jag var den ända utan universitets examen och alla andra hade också gjort minst ett års internship på något flashigt märke. Det var jag och en annan tjej som jobbade i butik i samma företag.
Andra intervjun var enskild med avdelnings chefen. Hon hade bett mig att göra en presentation och när jag hade presenterat den var det första hon sa "oj du har lagt ner mycket tid på detta". Det är klart jag hade det, jag ville så himla gärna ha jobbet och det visade ju jag genom detta, så det slutade med att jag fick jobbet. Jag hade redan kunskap om företaget och visade att jag var passionerad och ambitiös, detta var mer värdefullt i deras ögon än en examen och internships.
Man kan om man vill och tror på sig själv helt enkelt!
jennhyolsson
jennhyolsson,
Du är grym Ellinor!!! Människor kommer alltid att hitta något att störa sig på vad man än säger och gör så skit i dem!!!

Massor av kramar ❤️
nouw.com/jennhyolsson
Mollie
,
Dock känns det som att du målar upp de som utbildar sig som helt socialt inkompetenta utan någon som helst vilja att börja lägst ner och jobba sig upp?

Faltumet kvarstår att om två person med likvärdiga efenskaper, dvs är socialt kompetenta och har en enorm drivkraft och är villig att skaffa sig erfarenheter och börja lägnsr ner så kommer den bli vald före den utan utbildning. Skolan är inte för alla ich är inte allas väg att gå men 99 % av alla branscher så är det en utbildning som krävs och tycla vad man vill om det men det är den nakna sanningen.

Det är inte bara de utan utbildning som är beredda att slita röven av sig, börja längst ner o ch skaffa erfarenhet?

SJÄLVKLART behöver man inte plugga vidare om man är bloggare, youtuber, intedare eller målare osv osv men man kan aldrig bli advokat, jurist, socionom, psykolog osv utan utbildning. Dagisfröken och sjuksköterska och massa andra yrken kan man säkert bli utan utildning men JAG känner mig då mycket tryggare om dom har utbildning oavsett hurpedagogiska eller bra att möta patienter dom är. Och oavsett om dom är villiga att börja lägst ner och jobba sig uppåt utan utbildning.
Emma
,
Vill bara poängtera att du inte alls kan jobba som sjuksköterska utan utbildning. Det är ett legitimerat yrke vilken innebär att man INTE kan kalla sig sjuksköterska förens du har fått ditt legitimation från socialstyrelsen som man måste ansöka om. Om du inte blandar ihop sjuksköterska och undersköterska, för det är två helt olika yrkeskategorier.
L
,
Man behöver utbildning föd båda yrkena. Undersköterska 1,5 är och sjuksköterska 3år
evelinacjo
evelinacjo,
Fast det var ju inte alls det hon sa? Vart står det att dom som väljer utbildning är mindre drivna och utan social inkompetens? Jag är en av de få som väljer att inte utbilda mig för jag har alltid haft svårt för skolan & alltid velat jobba kreativt, vet att jag kan jobba mig upp ändå. Jag har också fått enormt mycket skit från vuxna pga mitt val. Det är jätteduktigt av er som vill plugga vidare. Hade jag orkat så hade jag säkert blivit sjuksköterska!

Hon säger inte åt folk att inte vidareutbilda sig? Hon säger att det finns andra alternativ och att det inte borde vara ett "måste"! Läs om, läs rätt. Man behöver förövrigt utbildning för att bli förskollärare & barnskötare.

Du säger att 99% av alla branscher kräver utbildning? Snälla läs detta - "Och vill du jobba i en bransch där det inte behövs, som IT, sociala medier, företagande, inredning, design etcetc och känner att du inte vill plugga, gör inte det. Alla är inga läshuvuden utan lär sig av erfarenheter istället och jag förstår inte varför det är så tabu att säga det?"
nouw.com/evelinacjo
Kajsapettersson
Kajsapettersson,
det där avsnittet fick mig att tänka om å tänka rätt, tack de behövdes<3 kram
nouw.com/kajsapettersson
johannaomathilda
johannaomathilda,
Vi tycker att det avsnittet på podden var bland dom bästa! Vi skrev om er på vår blogg dessutom!
Massor av kramar!
nouw.com/johannaomathilda
Josefine,
Men ja detta är så rätt!! Alltså sedan jag slutade gymnasiet för snart tre år sen har jag fått höra av ALLA i min omgivning att "är det inte dags att plugga vidare snart?" och det gör mig bara så rätt. Man kan absolut lyckas och ha ett toppjobb utan universitetsutbildning, jag jobbar just nu på en hedgefund i London. Bara det är ett exempel på att man verkligen inte måste plugga vidare för att få ett bra jobb. Självklart kan man inte börja på topp, utan man får ju jobba sig uppåt och det är verkligen inte lätt utan det krävs massor av vilja och motivation. Sen är det absolut inget fel på att plugga, det är ju jättebra att man vet vad man vill jobba med och skaffar sig en passande utbildning. Men heja dig Ellinor som tar upp detta och vågar gå emot "pluggnormen". Jag tycker detta är oerhört viktigt för i dagens samhälle får man stämpeln "lat, omotiverad, dum och ambitionslös människa" om man inte pluggar vidare och det är så störigt!!!
Massa kramar
linneajosefines.blogg.se
Julia,
Upptäckte er podd nyligen och lyssnat på en del avsnitt (superhärlig podd för övrigt!). Senast blev det money, money, money och (jag antar att någon redan förklarat detta) ville bara förklara det här med att spara sitt studielån. Pengar växer med tiden pga inflation (typ att du kunde köpa mjölk för någon krona på 60-talet och idag kostar en liter 15ggr så mkt) och om du placerar pengarna i fonder/aktier lär de med största sannolikhet växa över tid. Eftersom räntan på csn är så låg så innebär det att du kanske inte ens behöver betala någon ränta för de pengarna när du väl betalar tillbaka lånen. Kände bara att det kunde missförstås så i podden för lyssnare som inte heller förstår den logiken. 😊
Kommer fortsätta lyssna på er podd för övrigt - superbra så keep up the good work!
juliaw.blogg.se
michaelamedor
michaelamedor,