Plugga vidare efter studenten eller inte

Åsikter
>Tänk hur många människor man lär känna, som delar ens intressen och som man aldrig hade träffat annars..
>Världens vackraste Hanna på hennes bal Det här med att plugga vidare hörrni, hur ser ni på det? Själv tycker jag verkligen inte att man måste plugga vidare. Framförallt inte om man inte vill. Men det beror såklart på vilket yrke du vill jobba inom. Men jag tror att tex inom sociala medier (eller media i allmänt) som jag jobbar med: vad väger tyngst vid anställning för ett jobb inom sociala medier? En person med en (låt säga) marknadsföringsutbildning (ej inriktad mot sociala medier) med noll erfarenheter i bagaget, eller mig tex som är ung, har jobbat med det i flera år, är fylld utav erfarenheter, kunskaper och nytänkande? Ja, om ni vore chefen, vem hade ni anställt? Jag hade anställt mig själv i alla fall. Sen om man ger sig in i något och känner att det är vissa områden man är mindre kunnig i, känner sig osäker i eller vill veta mer om så är det bara att ta en kurs. Så tänker jag! Alltså vi bloggare är ju experter på sociala medier. Annars hade vi aldrig kunnat leva på det vi gör. Sedan är det såklart skillnad på bloggare och bloggare. Vissa får allt serverat utav högre uppsatta som sitter på alla idéer medan andra bloggare själva besitter drivkraften och förslagen. Samtidigt som jag tänker såhär så vill jag plugga. Jag VILL leva det där studentlivet, för det känns på något sätt som ett naturligt studium man går igenom i livet. Det är just därför jag känner att om jag ska plugga så SKA jag plugga i en studentstad, annars kan det va. För annars sliter man som ett djur men inte får ta del utav studentlivet? Snacka om omotiverande... Kommer ni plugga vidare? Eller har ni? Vad har ni för erfarenheter? Tycker ni att det jag säger stämmer eller resonerar ni annorlunda? LET ME KNOW! Kommentera vettja!!

Gillar

Kommentarer

fanny
,
Tog studenten i somras o pluggar nu på uppsala universitet, alltså började jag i princip direkt :) jag önskar jag hade väntat lite till faktiskt men det är samtidigt kul... Svårt också på många sätt, är otroligt stor skillnad på universitetsnivå. Kommer nog söka jurist till hösten på Stockholm Universitet eller fortsätta i Uppsala :) är även sugen att plugga juridik i USA ett år. Jag har inte aplätt i skolan, men jag gillar att plugga och lära mig, även om det går långsamt för mig ibland. Har man inte den där viljan tycker jag man ska skita i det. behövs lågutbildade människor i samhället också, och det är inget fel med det! Även om jag som arbetsgivare hade hellre anställt någon med akademisk utbildning OCH erfarenhet.
ivankamilikic
,
Jag flyttade till Australien efter studenten å jobbade ett tag för att sen resa jorden runt i princip helt själv och nu i höstas så bestämde jag mig (efter 2 sabbats år) att jag tänker söka å kommer jag inte in så får de vara men jag kom in på mitt andra handsval så jag blev as ledsen och tänkte att *aja nu kan jag ju resa mer* men sen va det en magkänsla som sa till mig att ge detta en chans och nu har jag nästan gått klart mitt allra första år på universitet och har lärt känna så många nya människor, flyttat hemifrån å får vara med om ett så himla fantastiskt liv som student. Ja man tar lån å är lite fattig då och då MEN man är ju inte ensam om det, utan man sitter där dagen innan CSN lånet kommer in igen å lagar mat med sina vänner för det bli billigare så. Nu har jag blivit så tight med några tjejer i min klass att vi till 2an ska flytta ihop, HALLÅ? Hur kul är inte det att få prova på i livet? Bo ihop med ens närmsta vänner men i somras kände jag inte ens dessa tjejer. Säger bara att PROVA att söka, skicka in sökningar å låt det va, tänk inte mer på det och lev i nuet tills du får svaret i juli igen.
mathilda.a.a
,
Jag tog studenten i somras och pluggar nu på kth. Det är nog det bästa jag gjort! Jag skulle aldrig kunna gå runt på ett jobb jag egentligen inte tycker om dag ut och dag in bara för att tjäna pengar. Jag vill bli klar med min utbildning så fort som möjligt och sedan resa, flytta utomlands osv. även fast det inte alltid är lätt så är det skönt att inte bara stå kvar på samma ställe. Och alla som tror att Stockholm inte har bra studentliv har aldrig varit på kth!
matildaholmberg96
,
Hej alla! Alla kommentarer på din blogg är så bra och kloka Ellinor så jag måste fråga en grej! Jag är uppvuxen i lund och har allt mitt umgänge här. Jag går sista året på gymnasiet och vill så himla himla gärna läsa vidare i en studentstad. Problemet är bara att jag är så trött på Lund! Det känns jättemotigt då alla tycker att det är en härlig stad att läsa i. För mig känns det så tråkigt att (antagligen) bo hemma ett litet tag till, cykla runt på samma kullerstensgator och kanske råka hamna på samma program som en gammal klasskompis (om det ens är möjligt med så många studenter som det faktiskt finns här?). Vad skulle ni göra? Är det värt att läsa i Lund för att det är en så himla bra studentstad? Finns det en massa nya, roliga saker att upptäcka? Eller är det jätteroligt att komma till en ny stad för att läsa? (Jag låter nog mer negativ än vad jag egentligen är. Älskar lund och mina vänner men ibland vill man upptäcka nya saker.)
matilda-95
,
Om jag var du så skulle jag plugga i Lund ändå, dels slipper du ta studielån eller så kan du ju faktiskt flytta till en studentlägenhet även fast din familj bor i samma stad. Alternativt flytta till Sthlm eller Uppsala tex. Men jag kan säga att det är inte värt det att flytta till en stad med dåligt studentliv, om det är det du vill ha när du pluggar. :) Eller ta ett sabbatsår och res, upptäck saker innan du börjar plugga. Kram!
sara94l
,
Jag tog studenten 2013 och var som vem som helst stressad över vad man skulle göra efter Studenten. Jag sökte in på en utbildning och kom in, men sen kände jag nej jag orkar inte sätta mig bakom skolbänken igen. Kommer inte palla det, var rätt slut efter gymnasiet. Så jag började jobba istället. På donken först och sen flyttade jag till Oslo och jobbade där. Och tack vare flytten till Oslo och det jag jobbade med så visste jag precis vad jag skulle göra sen. för då jobbade jag med förskolebarn och ja, nu studerar jag till lärare. Har man ork och vill man så kan man ju studera direkt. Annars kan det vara ganska skönt att ta ett års uppehåll som jag då gjorde eller länge, tills man vet vad man verkligen vill. Men ja studentlivet är rätt roligt, även om det kan vara rätt tufft ibland. Men det är ett spännande liv! Sen så är det ju inte säkert att jag kommer jobba som lärare hela livet men just nu kan jag tänka mig göra det ett tag :) studera hinner man alltid göra :) så kör det som känns bäst!
matilda-95
,
Vill bara tillägga också: att plugga på universitet är helt annorlunda än att plugga på gymnasiet. Oavsett så kommer du få ett "nytt" liv på sätt och vis :)
eemmastromberg
,
Hej Ellinor!! Detta har inte med ditt inlägg att göra men jag vill gärna veta din syn på arrangerade äktenskap samt att folk ingår i äktenskap även om de inte älskar den personen! Mejla gärna mig om du har tid att svara kort på det :)
maja.kvamme
,
Håller med dig om att man skulle vilja anställa den med mest erfarenhet som visar vad den verkligen kan. Jag tror att man kan komma långt om man kämpar utan utbildning, det är bara att titta på andra som lyckats! Samtidigt tror jag verkligen på att utbildning är ett plus. Jag själv pluggar Information & PR (vilket innefattar mycket marknadsföring, retorik, skrivande, projektledning och att jobba med riktiga kunder i olika projekt under studietiden). Under utbildningen har vi haft mycket kontakt med yrkesverksamma och man har fått insikt i att många inte ens läser ansökningar om man inte har utbildning, för att det är ett krav. Sen beror det ju helt på hur och var man vill jobba, jag tror säkert att man kan lyckas utan utbildning också, men med en utbildning öppnas många dörrar i och med ens examen och dessutom lär du dig väldigt mycket som du kan ha nytta av! Sedan kan man ju välja lite hur många år man vill plugga och sådär. Universitetet är helt annorlunda än gymnasiet! Man fokuserar på att plugga något man tycker är intressant och inte 10 olika ämnen samtidigt. Och studentlivet är riktigt roligt! Jag själv är med i min studentförenings sexmästeri, vilket innebär att vi arrangerar nollningen, olika sittningar och event! Jag tycker man ska utgå från vilken utbildning som känns bäst och välja skola utifrån det, upplägget kan variera en del så det är värt att kolla upp! Sedan är det ju det med betyg också, att det ibland krävs mycket för att komma in på de populäraste ställena, men har man möjlighet att välja och vraka så skulle jag tipsa om Lund som studentstad! Min bror pluggar där och jag har hälsat på en del, det är studenter överallt och mycket fler happenings än i andra städer, även om det såklart kan vara bra studentliv i mindre typiska studentstäder också! Oavsett vad du väljer att göra så tror jag att du kommer lyckas bra! Men studentlivet på universitet är roligt, och trivs man inte så är det ju bara att hoppa av och så är man en erfarenhet rikare! :)
liinda_a
,
Hej Ellinor! Har precis börjat lyssna på din och Hannas podd, som är så härlig!! Blev såklart nyfiken på era bloggar och så hamnade jag här. Visst nämnde du i ett podavsnitt att du är lite intresserad av att plugga i Lund? Hur som helst, jag började plugga här på LTH direkt efter studenten 2013 och det är verkligen det bästa jag gjort! Plugget är såklart jobbigt ibland, men att träffa alla nya människor, gå på sittningar och studentnationer och allt vad studentlivet innebär skulle jag säga är något man inte vill missa att uppleva. Tror dock som du säger att för att få jobb inom sociala medier kanske inte en utbildning är jättenödvändig för din del. Litet tips; åk till Lund över Valborg. Hela Stadsparken fylls med studenter (och ickestudenter) och det festas från morgon till kväll, typ årets höjdpunkt! Och jag ställer givetvis upp på att introducera dig/ er för alla mina vänner så ni får känna på livet som student liiitegrann! Vore sjukt kul!

Liknande inlägg