Måndagspepp - plugga inte vidare

Måndagspepp podd 2015-2016

I veckans podd ger vi er klockrena karriärstips (hur ni ska jobba er upp på en arbetsplats mm), berättar om alla fördomar vi stöter på dagligen i vårt yrke och skillnaden mellan att vara booksmart och streetsmart. Vad säger samhället att man "ska" göra och vad vill du själv? Är plugga någonting för alla? Och kan man bli framgångsrik utan en flerårig utbildning på högskola?

Måste säga att om jag själv hade lyssnat på detta avsnittet i gymnasiet hade min inställning och tankar för framtiden sett helt annorlunda ut. Så hade det sparat mig en massa tid att spekulera i vad jag egentligen vill. Ett inspirerande och lärorikt avsnitt med andra ord. HÄÄÄR lyssnar ni!

Gillar

Kommentarer

r
,
Bra tips - plugga inte vidare ungdomar!
pdotter
pdotter,
Jag fortsätter åt dig - om du inte vill och inte behöver! 😊
nouw.com/pdotter
carolinelindfors
carolinelindfors,
Lyssnar på det atm, SÅ bra!
nouw.com/carolinelindfors
lillmajja
lillmajja,
Måste lyssna när jag har Wi-Fi igen!!
nouw.com/lillmajja
pdotter
pdotter,
Jaha :* 😃
nouw.com/pdotter
powerbywomen
powerbywomen,
Ska absolut lyssna på den 😊
nouw.com/powerbywomen
Caroline
,
Detta är väl det enda av ert avsnitt jag tycker att ni är helt ute och reser. Era kommenterar (exempelvis att man blir enkelspårad av att plugga på universitet/högskola) visar inget annat än hur lite ni vet om det. Oavsett om man vill jobba med det man läser så har man nytta av det - inom ett annat yrke eller privat. Icke att förglömma hur fantastiska, drivna människor du kan omge dig med. Ni får det att låta som att det är bättre att vara utan utbildning - vakna! Samhället idag ser inte ut så! Det är enbart för att er del av branschen är för ny som det är skäligt att resonera som ni gör.
Frida
,
Håller helt med.
Lisa
,
Måste också säga att jag verkligen håller med Caroline! Blir frustrerad över ert resonemang då det uppmuntrar unga tjejer som ser upp till er att inte läsa vidare efter gymnasiet. Att ha en akademisk utbildning i ryggen ger en stor trygghet för framtiden. Dessutom växer man väldigt mycket som individ av att läsa på universitetet. Åsikter och synsätt förändras vilket är väldigt nyttigt för den personliga utvecklingen. Därför tycker jag det är tråkigt att du och Hanna uppmuntrar unga tjejer att inte plugga vidare. Givetvis behöver inte alla läsa en 4-5 år lång utbildning på universitetet, men det är samtidigt inte så enkelt att alla kan tjäna pengar på sociala medier. Är målet en stabil ekonomi, ett fint hus, resor och liknande är universitetet en säkrare väg är något annat, speciellt i dagens samhälle.
ISA,
jag tror att hanna & ellinors mening inte var att uppmuntra till att skippa utbildning, utan mer kanske peppa dem som fått höra att "man kan aldrig bli något utan en BRA universitetsutbildning i ryggen" att det går att hitta andra vägar till målet. Många har nog panik över det faktum att det 1. inte klarar universitetsstudier och 2. ständigt får frågan om vad de ska plugga vidare till.

Var tvungen att lägga mig i, hehe. Förstår er åsikt också. kram!
isabyl.devote.se
tildanordgren
tildanordgren,
Lyssnade på avsnittet när jag tränade haha, sparar alltid eran podd till att lyssna på när jag tränar! Ni är grymma❤️
nouw.com/tildanordgren
Alina N.,
Lyssnade på detta avsnitt som alltid! Tycker er podd är sjukt underhållande, tummen upp!!
Jag håller helt med er om att driv och erfarenheter i praktiken är bättre än den faktiska utbildningen.
Dock måste jag från egen erfarenhet säga att det en utbildning ger är respekt och pondus i diskussioner. Jag tog ett spontant beslut och sa upp mig från mitt jobb som marketing manager på en startup i Stockholm för att flytta till Amsterdam och starta eget företag som konstnär. Och eftersom jag har min utbildning från Handels i Stockholm gör att ingen någonsin har ifrågasatt mitt beslut utan istället tycker att det är så coolt och att jag är så driven. Om jag istället skulle gjort detta direkt efter gymnasiet skulle jag istället sätts som "sjukt lallig". En bra skola ger också bra kontakter som man kan använda sig av i framtiden 😊 Puss och kram! Keep up a good job / Alina
anordlingart.com
Andrea
,
Hejsan, lyssnade på avsnittet, håller med till viss del... Däremot när ni pratade om vem som skulle bli anställd; den som är social kompetent, driven, passionerad etc eller den med bara de bra betygen . Givetvis blir den förstnämnda anställd. Problemet är dock om båda är lika passionerade, drivna o sociala men En har dessutom utbildning ja då faller den utan troligtvis bort. Så är det bara. Att ha en utbildning är aldrig fel.
Marja
,
Jag tror att Hanna och Ellinor med detta avsnittet inte vill slå ner på tanken att utbilda sig om man t.ex. vill bli lärare, ingenjör, läkare, socionom osv. Jag tror bara att dom vill minska pressen och stressen på många som har det inpräntat att de MÅSTE studera på akademisk nivå för att lyckas här i livet.
Patricia
,
Tycker ni vanligtvis gör bra avsnitt, men just detta blev jag lite... Konfunderad av. Tycker ni går mycket på stereotyper och fördomar- jag menar, Varför skulle man inte kunna vara både book- och streetsmart? Eller social, karismatisk och passionerad när man pluggat på universitet? Tycker ni annars för bra argument och gillar ert tänk "alla kan bli vad de vill" men i detta avsnitt var ni fördomsfulla på ett ocharmigt sätt. Du och Hanna har ju annorlunda utgångspunkter då ni båda är offentliga personer - ni måste ju förstå att andra ungdomar inte har samma förutsättningar som ni, vilket gör era argument i detta avsnitt lite verklighetsfrånvända. Det var iallafall mina tankar efter ert avsnitt, följer er båda och tycker ni är grymma förebilder som säkerligen kommer gå långt 😊