Så håller du en grym muntlig presentation

Att hålla muntliga presentationer, redovisningar eller att stå på scen är mångas största rädsla. Det finns faktiskt efterforskningar som säger att majoriteten av människor hellre dör än att ställa sig på en scen och hålla tal. Hemskt tycker jag eftersom det är någonting många av oss inte kommer ifrån under någon del i livet. Därför är det viktigt att öva och bli bra på det istället! Här kommer mina bästa tips för hela processen, från att skriva, till att öva in och sedan hålla talet. Jag kommer använda alla dem här inför mitt svenska nationella tal som jag just nu arbetar med. Hoppas du finner detta givande!

Skriva presentationen

Vad det en gäller för presentation så grundar det sig att man börjar med vad det är som är ämnet och vad syftet är. Vill du övertyga genom argument, bara informera eller hylla någon? Vad det än är så kommer det vara till stor betydelse. Efter ämne och syfte är bestämt så fundera över vilken målgrupp det är. Vem ska lyssna på dig? Det är viktigt i och med vilka typer av ord du ska använda, på vilken nivå du ska återge informationen och liknande.

När du vet allt detta så gäller det att sätta sig in i ämnet ordentligt genom efterforskningar och börja bestämma vad du vill ha med. Gör en outline och fyll sedan med lite snabb text under varje rubrik med vad du ungefär skulle vilja säga. Jag gör så att jag gör en outline med de powerpointslides jag ska ha, sedan fyller jag i stödpunkterna under dem. Så när jag gör min powerpointpresentation så skriver jag även mitt tal ungefärligt samtidigt.

Mitt tips bästa tips är att inte skriva ett tal ordagrant så som du skulle vilja säga det, kommer bara att göra det svårt för dig. Se senare tips!

Inövandet

Är nästan den del som är viktigast för att kunna göra en riktigt bra muntlig redovisning. Kan du inte framföra ditt tal så spelar det ingen roll hur bra skrivet det är. För att lyckas krävs det att du vet vad du pratar om och är säker, det kommer märkas och synas på hela dig.

Det viktigaste att lära sig när det gäller att öva in tal tycker jag är att man inte måste kunna talet ordagrant, det kommer bara göra att det låter illa. Istället ska du veta i vilken ordning du ska säga saker och ungefär vad som ska ingå i det innehållet. På så sätt kan du ändra ord och fraser utan att komma av dig och får då ett bättre flyt i framförandet. Dock kan det vara bra att ha de första meningarna bestämda för att ha en säker inledning så du kommer igång ordentligt.

Se till att få så mycket övningstid som möjligt. Bäst är det om du återskapar något så likt senario som möjligt och håller talet så. Jag brukar koppla in datorn till Tv:n och stå framför där och hålla mitt tal flera flera gånger innan det är dags på riktigt. På så sätt tränar jag in inte bara vad jag ska säga, utan även hur jag ska titta och röra mig.

Ett extra tips är att öva inför andra. Du kan få feedback, blir mer säkrare och får bättre övning i hur du ska titta/röra dig!

Tips för själva framträdandet

Innan du börjar, titta ut över publiken och räkna långsamt till tre. Det får dig lugnare och ger ett säkert och bra intryck.

Titta runt i rummet när du pratar, men våga också rikta dig mot enskilda personer.

Ta längre pauser mellan dina slides än vad du själv tycker är bekvämt. Oftast tycker du tiden går mycket långsammare än vad den egentligen gör, och då pratar du för fort. Ta det lugnt och låt alla verkligen hinna ta in det du säger.

Använd dina händer till kroppsspråk, inte att pilla med håret eller liknande, det är störande att titta på.

Kommer du av dig? Det är lugnt, andas och kör på. Ingen vet egentligen vad du ska säga.

Försök lär dig att ta ett andetag och paus istället för att säg ehh och tveka när du behöver tänka efter. Det gör ditt tal och ditt framträdande hundra gånger bättre.

Ha aldrig ditt hela ditt tal utskrivet på ett långt papper med dig fram. Du kommer fastna och läsa på det, tappa all kontakt med publiken och förstöra för dig själv. Använd om du måste talkort.

Skippa talkorten om du kan, många fastnar alldeles för mycket i dem med! Men måste du ha dem, glöm inte att titta upp från dem, hela tiden.

Tro på dig själv, du kommer klara det galant!

Gillar

Kommentarer

irmastenson
irmastenson,
Wow vilka bra tips Paula! ♡
nouw.com/irmastenson