Intervju med Baka Sockerfritt Marja

Då var det (äntligen) dags för en ny intervju med en inspirerande person. Den här gången är det Marja Folcke från Baka Sockerfritt. Hon har i några år drivit bloggen inom sitt intresse för hälsosam bakning och har under den tiden hunnit med att förutom få massvis av människor extremt baksugna, att föda barn, skriva bakbok, receptask och 8 E-Magazine samt knyta flertalet samarbeten med både företag och blivit publicerad i olika tidningar.

Så jag tackar Marja för att hon ställt upp och fortsätt bläddra ner för att läsa intervjun.

Alla bilder är från bakasockerfritt.se

Berätta lite om dig och ditt företag! Hur fick du idén o.s.v.

Jag har älskat att baka ända sedan jag var liten. Mitt intresse för hälsa föddes
jag inte med på samma sätt som för bakningen, utan det växte snarare fram under
min gymnasietid. Men i och med att jag blev så pass hälsointresserad, slutade
jag till stor del att baka. Jag trodde, precis som många också tror, att hälsa
och bakning inte hörde ihop. En dag (för ungefär fyra år sedan) tröttnade jag på
att INTE baka, och bestämde mig för att kombinera mina två stora intressen. Jag
döpte detta ”projekt” till Baka Sockerfritt, ett namn jag tyckte lät bra och som
dessutom var lätt att lägga på minnet.

Jag valde blogg som främsta medie, för
att det är ett av de lättaste sätten idag att nå ut på och sprida sina idéer.
Idag har jag bloggat i fyra år, och driver även andra sociala medier (jag heter
baka sockerfritt på Facebook och bakasockerfritt på instagram). Jag har gett ut
bakningsboken Baka Sockerfritt med Marja och receptasken Baka med Mindre Socker.

Hur ser en vanlig dag i ditt liv ut?

Idag är jag mammaledig, och dagarna är rätt lika varandra. Jag försöker klämma
in allt företagsjobb under min son Vincents sovstunder. Det är inte helt lätt,
och det är mycket som ska hinnas med på rätt lite tid (för att inte tala om
städning, matlagning, det sociala livet etc). Jag har aldrig drivit mitt företag
på heltid (jag har studerat/jobbat/varit föräldraledig), så hur en riktig
jobbdag med företaget ser ut vet jag idag inte!

En dag som det ser ut nu kan vara så att jag vaknar vid sju och matar/leker med
Vincent under några timmar. När han ska sova kan jag ibland gå iväg för att
sätta mig på ett café med datorn. Förhoppningsvis sover Vincent i 30-60 minuter
i vagnen. Under denna stund försöker jag blogga, svara på mail, kolla mina
sociala medier och svara på kommentarer.

När Vincent vaknar kanske vi går och handlar, går hem och leker och äter mat.
Har jag bakat något dagen innan passar jag på att fota detta i dagsljus, medan
Vincent sitter i matstolen och äter majskrokar.

Vid hans andra sovstund (vid två), brukar jag ha honom i en bärsele. Då sover
han oftast i minst en timme. Jag redigerar bilder, skriver utkast på
blogginlägg, arbetar lite administrativt med bokföring och fakturor.

Mycket mer än så jobb blir det inte. Eventuellt bakar jag något på kvällen, för
att ha material till kommande inlägg.

Vad är det bästa/sämsta med ditt jobb och vilken del av det är roligast?

Det administrativa som bokföring, skatter osv. På tal om skatter är nog det mest
negativa att över hälften av det intjänade går bort i olika skatter (fast det är
ju förstås positivt på sitt sätt). Det roligaste är att få positiv repsons. Att
få veta att man inspirerat folk är underbart!

Du har nyligen tagit steget till att sluta och bli egen, hur känner du dig i det
beslutet?

Det känns helt rätt. Jag tog egentligen beslutet för mig själv bra mycket
tidigare än vad jag gick ut med till andra och till arbetsgivaren. Är det någon
gång som man ska sluta och satsa på eget är det väl efter en föräldraledighet.
Då har man varit ifrån arbetsplatsen, de har förhoppningsvis en vikare som kan
fortsätta anställningen, och i alla fall jag har haft möjlighet att bygga upp
ett företag lite mer.


Sedan är det förstås väldigt läskigt. All trygghet försvinner ju! Men ibland
måste man helt enkelt lyssna till sitt hjärta. Förmodligen kommer jag ta en
halvtidstjänst i höst.

Vad är den största "segerdansstunden" du upplevt hittills?

Det måste nog vara när jag fick mitt hittills största regelbundna samarbete (som
pågår varje månad).

Om du bara fick baka en enda sak resten av livet, vad skulle det då bli?

Något med choklad är givet. Förmodligen en brownie eller kladdkaka (hälsosam).

Vilken ingrediens är ovärderlig för hälsosam bakning?

Mandelmjöl använder jag i de flesta bakverk! Toppenbra som ”mjöl”. Sedan är
förstås ägg bra till allt - både hälsosam och traditionell bakning.

Vilket av dina recept har smakmässigt överraskat dig mest?

Jag tror mina flarn (både havreflarn och kokosflarn). Jag har börjat använda
fibersirap som är en produkt som påminner om vanlig sirap. Med det kan man göra
knapriga och spröda kakor utan socker, vilket jag inte hade en aning om att man
kunde göra innan!

Var har du fått ditt driv ifrån?

Jag har sedan gymnasiet varit något av en prestationsprinsessa, om jag ska vara
ärlig. Jag skulle säga att det inte är någon annan som ställer kraven, annat än
jag själv. Själv har jag jättesvårt att inte göra något med min tid och bara ta
det lugn. Alltid är det något som behöver göras!

Har du någon förebild?

Jag tycker Blondinbella är hur häftig som helst. Hon imponerar, och det är
inspirerande att ha följt henne under alla dessa år. (Paula flikar in med instämmande nickningar)

Var ser du dig om 10 år?

Förhoppningsvis har jag möjlighet att driva eget på heltid. Kanske har jag kvar
Baka Sockerfritt, kanske är det något annat jag sysslar med. Men jag hoppas att
jag funnit min egen väg i jobblivet. Som det ser ut nu, är allt så osäkert! Jag har nog två barn (dvs ett till) och bor i en större lägenhet någonstans i
Nacka.

Vad är framgång för dig och anser du dig vara framgångsrik? Varför/varför inte?

Svår fråga! Jag skulle säga att framgång för mig är när man kommit en bit på väg
mot det man siktar mot. Jag har kommit en bit, men inte i närheten av det jag
vill vara. Men nu ska jag vara generös mot mig själv och säga att jag ändå är
lite framgångsrik. Inte ekonomiskt (det var jag snarare i mitt före detta
heltidsjobb), utan för att jag kämpar och har kommit en bit på den väg till det
mål jag strävar efter. Jag har exempelvis kämpat mig till en stor blogg inom
mitt område, har sociala medier som går bra, skrivit böcker etc.

Dina bästa tips för att börja arbeta med sin passion?

För mig var det klokt att inte släppa allt vad anställning heter, och på en gång
börja med mitt företag. Hade jag gjort det skulle jag som är en rätt nervös och
trygghetssökande person, blivit rejält stressad och ångestfylld. Det tog mig
nämligen flera år att bygga upp ”Baka Sockerfritt”. Istället började jag som en
hobby, och såg till att bakandet och bloggandet var något lustfyllt. Kanske
passar detta inte för andra, men har man den personlighet som jag har är det
vettigt att ha någon trygghet i form av pengaflöde innan man kastar sig loss.

Tips nummer två är att tro på sig själv! Jag har inte en enda sekund tvivlat på
att jag någon gång kan jobba i alla fall halvtid med mitt företag (halvtid
räcker för mig).

#intervju #framgångssaga #framgång #bakasockerfritt #MarjaFolcke

Gillar

Kommentarer