Utomlandsstudier, Tokyo, Boende, Skolan, Studierapport

English follows Swedish

Svenska

Jag valde att åka på min utbytestermin till Asien, en världsdel jag aldrig varit i, och jag åkte ensam. Vidare valde jag Japan, ett land med 128 miljoner invånare, som ligger i teknikens framkant. Till min stora förvåning kom jag till ett land där inte många pratar engelska. Det har varit lärorikt men samtidigt väldigt tufft och jobbigt. Under min vistelse har jag skrivit en blogg för att bearbeta intryck och dela med mig information till andra, www.nouw.com/paulaackerstierna. Skolan heter Waseda University, ligger i västra Tokyo och har väldigt gott renommé. Det är en av Tokyos största och bästa tekniska privatskolor. Det bor cirka 10 miljoner människor i Tokyo.

Jag kom till Japan cirka tre veckor innan skolan började. Veckorna var fyllda av små orientations på Waseda där jag bland annat fick tillgång till skolans databaser och mitt inlogg på skolans webbplattform. Vi fick information om att vi var tvungna att besöka en City Hall och anmäla oss som japanska residents och skriva in oss i landet. Vi fick även där ansöka om ett My Number Card, vilket är en identifikations handling som motsvarar USA:s Social Security Number, och försäkringen National Health Insurance. Det visade sig att vi var få utbytesstudenter som läste teknik och än färre som var Master students och att ingen skulle läsa kurser samma kurser som jag. Därefter tog det över två veckor innan jag äntligen fick information om vilka kurser jag kunde och fick läsa.

Några veckor efter terminen startat fick jag reda på att Waseda har två olika avtal för utbytesstudenter, University-Wide Agreement och Departmental Agreement. Karlstads universitet har ett Departmental Agreement vilket innebär att allting sker via respektive Graduate Office. Det finns ett Graduate Office för respektive fakultet. Ett för teknik, ett för ekonomi etc. Det innebär att Departmental Agreement utbytesstudenter har ingenting med det internationella kontoret på Waseda att göra. Det var en stor besvikelse för mig att få reda på eftersom det är det internationella kontoret som anordnar olika aktiviteter och event för de utbytesstudenter som är Univerisity-Wide. Brist på viktig information från Graduate Office har varit ett stort problem. Gång på gång har jag upplevt att jag inte fått tillräckligt mycket information och har då fått vända mig till det internationella kontoret i alla fall. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att Waseda inte tar hand om sina Departmental Agreement utbytesstudenter. Ett exempel som har att göra med avslutet av utbytestreminen var då internationella kontoret skickade ut To Do Lists inför utflytten. Där stod bland annat att vi åter igen var tvungna att besöka City Hall, denna gång för att säga upp the National Health Insurance, My Number Card och fylla i en utflyttningsblankett. Om inte en av mina vänner hade nämnt det hade jag aldrig fått den informationen och jag hade lämnat Japan inte ont anande utan att veta vilka konsekvenser det hade medfört. Det gör mig både ledsen och upprörd eftersom det är information som skall gå ut till samtliga utbyteselever.

Jag var den första eleven någonsin från Karlstads universitet som åkte för att gå på Waseda University. Under antagningsprocessen förra året insåg jag att det skulle bli väldigt mycket arbete då jag inte hade någon att rådfråga. Waseda skickade massvis med dokument som skulle fyllas i, där hälften dessutom var på japanska. Det blev en tung uppgift men jag löste det tillslut.

När att jag fick mitt slutgiltiga antagningsbesked började sökandet efter någonstans att bo i Tokyo. Jag kontaktade Wasedas Graduate Office för hjälp om de kunde hänvisa mig i rätt riktning. Till en början gick det väldigt trögt men efter en tid kom jag i kontakt med ett bolag som äger många korridorsboende, dorms runt om Tokyo. Även här var jag tvungen att fylla i massor av blanketter, turligt nog på engelska även om den var skröplig och grammatiskt dålig. I min ansökan fick jag rangordna de dorms jag önskade bo i. Mitt förstahandsval var tyvärr det dyraste men jag ville ha ett eget rum med dusch, toalett och även en elektrisk spisplatta. Jag blev glad när jag tillslut fick ett rum och dessutom mitt förstahandsval. Rummet på min dorm visade sig vara ett flickboende, all girl dorm. Vidare ingick frukost och middag, alla dagar utan söndag, i hyran vilket gjorda att det blev ett mycket prisvärt alternativ. Maten lagades av 6-8 damer i ett litet kök med tillhörande matsal. Av alla 216 tjejer som bodde där var vi bara fyra stycken som inte var kineser eller japaner. Innan vi fyra hittade varandra var det frustrerande. Dessutom pratade varken Dorm Managern eller kökspersonalen engelska. När jag checkade in visade det sig att det fanns endast internet via kabel. Det blev till att genast gå ut och köpa en router för att både min dator och telefon skulle få access till internet. Det var en utmaning att både köpa och installera routern eftersom ingen i affären kunde engelska och beskrivningen var bara på japanska men tillslut fick jag till det.

Jag åkte tåg till Waseda varje dag. Kollektivtrafik är relativt billigt men åker man en viss sträcka 12 gånger i veckan blir det en del pengar. Som student har man möjlighet att köpa ett Commuter Pass med studentrabatt mellan sin hemstation och Wasedas station vilket jag gjorde. Jag trodde att klasserna skulle vara överfulla men jag hade fel. Jag läste fem olika ämnen där maxantalet i klassen var 12 personer! Det visade sig även att jag var ensam tjej i flertalet av mina klasser. Ensam tjej och ensam icke-talande japanska. Vidare är skolsystemet annorlunda än det i Sverige vilket medförde att jag fick själv pussla ihop mina kurspoäng och det slutade med att jag nu har läst motsvarande 32 hp, 22 hp tekniskt och 10 hp japanska. Det har varit en mycket kämpig termin och tyvärr har jag även blivit dåligt bemött av en del lärare. Vid ett tillfälle blev jag totalt förnedrad av lärare framför samtliga av mina kursare och sen hölls den engelska tekniklektionen på japanska! Efter den lektionen gick det inte att hålla tillbaka tårarna.

Kvinnans roll i den japanska kulturen är väldigt annorlunda än den jag är van vid. Successivt förstod jag varför mina kursare blev förvånade när jag öppnade munnen. En stor vit, pratglad, högljudd kvinna var de helt enkelt inte vana vid. Ett exempel på kvinnans roll är ordet för husband, på japanska shujin som ordagrant betyder master/owner. Jag har upplevt förminskningar av mig som person av lärare. Jag tror däremot att det inte har varit med flit utan att japanska män vet inte hur de skall prata med kvinnor. Jag har därför försökt att acceptera den kulturella skillnaden och att inte ta illa vid.

Jag ångrar inte att jag valde att åka till Japan eftersom hela vistelsen har berikat mig oerhört mycket. Jag har lärt mig otroligt mycket om japansk kultur, geografi och människor utöver den erfarenhet jag erhållit genom de kurser jag läst. Att resa hit ensam och lösa alla utmaningar det innebär i ett land som är mycket annorlunda än Sverige har fått mig att växa som person. Jag åker hem med fylld ryggsäck avseende erfarenheter. Jag har läst kurser som handlat om värmetransporter under extrema förhållanden, om hur energi utnyttjas i motorer och hur utsläpp bildas under tiden. Jag har designat ett huvud åt en robot och jag har fått möjlighet att besöka två jättestora mässor på Tokyo Big Sight, Tokyo Motor Show och International Robot Exibition. Jag har även läst japanska, där varje vecka bestod av 8h lektionstid på japanska, och behärskar nu språket på en basnivå.

Jag har skrattat, gråtit, ätit massor av sushi, fått en allergisk reaktion och sett fantastiska platser. Jag har åkt Shinkansen, tåget som går i 300 km/h, till Kyoto och besökt kända tempel samt berömda distrikt kända för risvin. Under november åkte jag till Okinawa med en kompis där vi snorklade och simmade med sköldpaddor. Jag har åkt på dagsutflykt till platser som Mount Takao för att titta på koyo. Koyo är när de gröna löven på träden blir gula, orange och röda. Eftersom jag inte var i Tokyo under våren fick jag tyvärr inte se körsbärsblomningen men istället fick jag beskåda höstens motsvarighet som heter koyo. Jag har även besökt Kamakura och tittat på en av Japans största Buddor. Jag har också fått uppleva en av världens största Chinatowns som ligger i Yokohama. Jag har såklart även turistat massor i Tokyo. Det finns otroligt mycket att se och uppleva i Tokyo och dess närhet. Jag har besökt världens största fiskmarknad, Tsukiji, och sett när de skurit upp enorma tonfiskar. Jag har även sett staden från höga höjder från Tokyo Skytree och kända rooftops bar som New Yorker Bar. En annan känd aktivitet att uppleva i Japan är Karaoke. Så fort man lärt sig alfabetet som heter Katakana inser man att det står Karaoke överallt! I Japan innebär det att man hyr ett helt rum med mikrofoner, en tv skärm och beställer mat och dryck. Storleken på rummet varierar beroende på hur många personer sällskapet är och priserna varierar ännu mer. Det finns Karaokeställen som ligger flera våningar upp med utsikt över kända gator, vissa erbjuder utklädningskläder och andra tillåter att man får ta med sig mat och dricka.

Jag har fört kassabok under hela tiden för att kunna jämföra mina utgifter med dem jag brukar ha i Sverige. Totalt har hela vistelsen kostat 88 500 kr. Den största posten har varit min hyra på 46 400 kr. Utöver detta har jag förbrukat 6200 kr på mat och 15 000 kr på att se, uppleva och resa. Flygresan tur och retur kostade cirka 12 600 kr. Jag har försökt spara in på onödiga utgifter som shopping, fika etc. och istället prioriterat att lägga pengar på upplevelser.

Trots många motgångar bär jag med mig mycket från denna termin. Jag har dessutom lärt mig lite japanska! Japan är ett fantastiskt land att uppleva och bo i, trots att japanerna knappt behärskar engelska. Det är extremt lätt att förstå tunnelbanesystemet och det är lätt att ta sig runt. Japanerna är väldigt förtjusta i köer vilket gör det lätt att åka kollektivt. Den enda nackdelen med tåg och tunnelbana är att de är överfyllda under rusningstrafik. Japanerna löser detta genom trainpushers som är ett yrke för att trycka in folk på tågen, i syfte att så många som möjligt skall komma med. Det finns miljontals med rulltrappor runt om i Tokyo, även här fungerar organisationen exemplariskt. Den regel som gäller är att man står på vänster och går på höger sida, en regel som efterlevs till 100%. Sedan kommer vi till väderfenomen som regn. Emellanåt kommer det kopiösa mängder med regn och vad skall man då göra med det blöta paraplyet när man går in och handlar mat? Ingen fara, det finns specialtillverkade paraply-plastpåsar så man slipper blöta ner. Sist men inte minst, det finns knappt några papperskorgar på allmänna platser men det behövs inte. Om man har skräp, då tar man med sig det hem och slänger. I flera distrikt är det dessutom förbjudet att röka vilket betyder att det inte finns några fimpar på gatorna. Behöver man röka får man försöka hitta en rökruta. Det är ytterligare en faktor till varför det väldigt rent på alla gator och torg.

Det har varit en dyr, känslosam, händelse- och lärorik termin. Jag är otroligt stolt över mig själv att jag har genomfört denna utbytestermin i ny världsdel på egen hand.

English

For my exchange semester, I chose to go to Asia, a continent I have never been to, and I went on my own. I chose Japan, with 128 million people, and a country successful within future technologies. Unexpectedly, I arrived to a barely English speaking country. It has been a very educational but tough journey. The school’s name is Waseda University and it is in the western part of Tokyo. It’s one of Tokyo’s largest and best private schools within Engineering. There are around 10 million citizens in Tokyo. During my time abroad, I have written a blog to share my experiences, www.nouw.com/paulaackerstierna.

I came to Japan 3 weeks prior to school start. The weeks were filled with small orientations of all kinds. I was given a password and an email account to be able to access the online platform. We were told to visit a City hall to be enrolled in Japan properly. We had to apply for a My Number Card, which is like USA’s Social Security Number, and to be enrolled in the National Health Insurance. We were few engineering exchange students and even fewer Master students and nobody was to take the same courses as myself. After this, it took yet two more weeks for me to receive what courses I could choose and enroll in.

A few weeks after school start, I found out that Waseda has two different agreements with institutes aboard, University-Wide Agreement and Departmental Agreement. Karlstad University has a Departmental Agreement which means that everything goes through the Graduate Office. There is a Graduate Office for each faculty. One for engineering, one for economics and so on. This also means that exchange students with the Departmental Agreement has nothing to do with Waseda’s international office. I was very disappointed when I found out, because the international office arranges events and activates for the exchange students but the Graduate office does not. Lack of information from the Graduate office has been a humongous problem throughout my time at Waseda. I am very sad to say that Waseda does not take care of its exchange students of Departmental Agreements. One example is when the international office sent out a mass email with a To-do-before-leaving list to all University-Wide students. In this email, there was information about the need to go to the City Hall, once again, to cancel the My Number Card, The Health Insurance and filling in a moving-out form. One of my friends shared this information with me. If she had not, I would’ve never received it and I would have left Japan without knowing the consequences. It makes me sad and disappointed because it’s information that every exchange student needs to take part of.

I was the first exchange student from Karlstad University to study at Waseda University. During the application period, I realized that there was a lot to do and I had no one to turn to for help. Waseda sent tons of documents for me to fill in, in which half of them were in Japanese. It was a challenge but I managed.

When I finally received my acceptance letter, it was time for me to start looking for somewhere to stay during my time in Tokyo. I contacted Waseda’s Graduate Office for help. At first it was a slow process but after a while I was sent an email address. The email address belonged to a company managing many dorms all around Tokyo. I was to fill in an application document, thankfully in English this time, where I had to rank the different dorms. Unfortunately, the most expensive one was my first choice but I wanted a room of my own with a bathroom with a shower and an electric stove. I was happy when they emailed to tell me I had received a room and that it was my first choice. Breakfast and dinner, for all days except for Sundays, was included in the rent which meant that the rent wasn’t as expensive as I had thought. The meals were cooked by 6-8 ladies in a little kitchen with an adjoined dining area. The room turned out to be a part of an all-girl dorm. Of all 216 girls staying at the dorm, 4 of us were non-Chinese and non-Japanese. It was truly frustrating before we found each other. Neither the dorm manager nor the kitchen staff spoke English. When I checked in, all my room had was internet via cable. Which meant I had to go straight to the electrical store to buy a router, which is easier said than done. It was a challenge to buy and install a router because no one in the store spoke English and the instructions were, of course, only in Japanese.

Every day I took the Seibu-Shinjuku line to Waseda. Public transportation is relatively cheap but if you go the same way 12 times a week it turns into a lot of money. As a student, you can buy a Commuter Pass with a discount between your station and the school’s station, which I did. I took five different courses where we were not more than 12 students in each class. I turned out to be the only girl in most of my classes. Only girl and only non-Japanese speaking. The Japanese school system differs from the Swedish one in many ways, I was to choose and select as I pleased with the offered courses. This resulted in the total of 32 hp, 22 hp engineering and 10 hp Comprehensive Japanese. This semester has been hard and unfortunately there are times I’ve been encountered badly/poorly by teachers. One time, I was completely humiliated in front of my classmates and then the English-based lecture was held in Japanese. After this encounter, it was impossible to hold back the tears.

The woman’s role in the Japanese culture is very different from what I am used to. It took me awhile before I understood why my classmates were surprised when I opened my mouth. A big, white, talkative, and loud woman was unusual for them. Another example is the word husband, in Japanese shujin which literally means owner/master. I have come to realize that the humiliations I’ve encountered is mainly because Japanese men do not know how to speak to foreign women in proper manner. Therefore, I have tried to accept the culture difference and not take it personally.

I do not regret coming to Japan because now I am rich of experiences. I have learned a lot about the Japanese culture, geography and the people a part from the courses I have taken at Waseda. To come here, alone, and managing to solve all challenges in a country much different from Sweden has made me grow, I’ve thrived as a person. When I go back to Sweden, my luggage is filled with experiences I couldn’t have dreamt of 6 months ago. I have taken courses regarding heat transportation under extreme situations, about how energy is used in motor engines and how emissions evolve. I have designed a head to a robot and I’ve had the opportunity to visit two big exhibitions, The Tokyo Motor Show and the International Robot Exhibition. I’ve even learned some Japanese, in which I have studied the language for over 8 hours every week.

I have laughed, cried, eaten delicious sushi, had an allergic reaction and visited amazing places. I have travel by Shinkansen, the bullet train with the speed of 300 km/h, to Kyoto to visit famous and ancient temples and sake districts. During November, my friend and I visited Okinawa where we snorkeled with turtles. Unfortunately, I was not able to see the Cherry Blossom views in Tokyo because I was there during the fall but I got to see the fall’s equivalent, Koyo. Koyo is when the green leaves turn into orange, red and yellow colors. I have gone on day trips to places like Mount Takao and could see Koyo. I have also visited Kamakura where one of Japan’s largest Buddha’s is. I have been to one of the world’s largest Chinatowns located in Yokohama. Furthermore, I have done a lot of sightseeing in Tokyo as well. There is a lot to see in Tokyo and its surroundings. I have visited the world’s biggest fish market, Tsukiji, and watch as they cut through a humongous tuna. I have seen the city from high grounds like from the Tokyo Skytree and famous rooftop bars as The New Yorker Bar. Although, the most famous activity I have experienced is Karaoke. As soon as you’ve learned the signs of Katakana you’ll realize that it’s written ‘Karaoke’ everywhere. In Japan, Karaoke means that you rent a room with microphones, a tv screen and you order food and drinks. The size of the room varies depending on of how many people in the company there is and prizes vary even more. Some rooms are on the 10 floor with views of famous streets, some offer costume changes, and others allow you to bring your own food and drinks.

I have kept track of my spending during this semester and the total amount of money spent was 88 500 kr. The biggest entry I have spent money on was my rent, 46 600 kr. I have spent 6200 kr on food and 15 000 kr on sightseeing. I have tried to save by prioritizing sightseeing over unnecessary shopping and coffees.

Despite many adversities, I have learned a lot during this semester. I have even learned some Japanese! Japan is an amazing country to explore and live in, even though the lack of English knowledge. It is extremely easy to understand the subway system and its stress-free to get around using it. The only con is when all the cars are completely full during rush hour. However, the Japanese solve this by using trainpushers, which is a profession to push people on the trains to make as many as possible fit. There are millions of escalators all around Japan, fortunately the rule of standing on the left and walking on the right is 100% accurate and everyone lives by it. It’s extraordinary. Then there is rain. I have experience a few typhoons during my stay in Japan, which means heavy rain, rough wind and usage of umbrellas. Japanese love using umbrellas. You don’t have to worry if you need to go grocery shopping during heavy rain because you can use the custom-made umbrella-plastic bag and avoid getting wet yourself. Lastly, there are barely any public trashcans around Japan, but there is no need. If you have something you need to throw away, you take it with you home and dispose of it there. In many districts, it’s even illegal to smoke on the roads and sidewalks thus there are no cigarette butts in the streets! If you fancy a smoke, you must find a smoking area. These two factors are the reason why all of Japan is extremely clean.

It has been an expensive, emotional, eventful and educative semester. I am very proud of myself to have managed this exchange semester in a new continent, on my own.

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Mat, Shinjuku, Shibuya, Harajuku, Kawagoe, Boende

I början av veckan

En vecka innan jag reste hem skulle jag checka ut från mitt korridorsboende. Men det jag inte visste var att dagen innan skulle vara fylld med snö och Tokyo är inte förberedd för den mängden snö som kom. Det var totalt kaos. Visst att perrongerna är överfyllda av människor runt 18-tiden på grund av rush hour men denna dagen var det ÄNNU mer. Jag trodde aldrig att jag skulle komma med en vagn, men jag hade tur och efter 45 minuters väntan på perrongen fick även jag plats och 30 minuter färd var jag hemma. Herregud. Tillslut var det så mycket folk som välde in att köerna gick lång utanför stationen och tillslut stängdes alla tågbanor. Kändes sådär med tanke på att jag nästa morgon skulle frakta en hel del väskor till den AirBnB som vi skulle bo sista veckan.

På tisdagar har jag ju japanska och AirBnB låg i Takadanobaba så jag tänkte ta med mig lite grejer på morgonen och dumpa där. Jag valde att gå upp supertidigt då jag insåg att tågen skulle vara extremt försenade och eftersom jag hade en hel del bagage. Jag fick med mig en hel del men insåg att jag under eftermiddagen skulle behöva åka fram och tillbaka några gånger. MEN allting gick bra och efter att ha åkt fram och tillbaka minst 3 gånger till var allting äntligen på plats. Vidare gick själva utcheckningen jätte bra, Dorm managern besiktigade mitt rum, jag fick betala elen och fick en faktura om gasen för den sista månaden.

När det gäller elen hade det blivit kaos från början. Det visade sig att där jag bodde kunde man ha två olika leverantörer, äntligen den samma som levererade gas till att värma vatten eller ett annat bolag. När jag bestämde tid för utflyttning med managern frågade han vilken jag hade, jag visste inte. Under mina månader i Japan fick jag endast en faktura från Tokyo Gas vilket gjorde att jag trodde att jag även hade el därifrån, ack så fel jag hade. Efter mängder av samtal, som jag såklart inte kunde göra själv för ingen pratade engelska, fick vi reda på att elen stod på tjejen som bott där tidigare. Det visaste sig dock att inte hon betalde vilket var super skumt då jag haft el under hela min tid. Det bestämdes att en liten gubbe skulle komma ut och läsa av min elmätare och jag skulle betala i cash. Lack blev jag. Det var en kostnad som jag absolut inte räknat med. Dorm managern sa till mig att förbereda ca 40 000 yen (ca 2900kr) ! Va fan tänkte jag, finns inte en chans att det kommer gå på så mycket när en månad brukar ligga på 2000-2500 yen (143-180 kr). Och vem hade rätt? J0, jag. Sammanlagt blev summan 8000 yen (575kr).

När nycklarna var inlämnade gick jag ner och åt middag med tjejerna för att säga hejdå. Efter det åkte jag in till Takadanobaba för att invänta Linda och mamma.

(nästan) hela familjen på besök

Takadanobaba

Detta är Takadanobaba Station, dit jag åkt varje dag och gått till universitetet.

Bilderna i Takadanobaba är lite random. Andra bilden är från byggnad 3 på main campus där man kan sitta och plugga om man vill och tredje bilden är första middagen när pappa även anlänt.

Shinjuku

Shibyua

Harajuku

Kawagoe

Hemresa med pappa

12 timmar senare landade i Köpenhamn och ytterligare två timmar senare anlände vi till Landvetter. Gött, nu var det nära.

Nu har jag varit hemma i två dagar och är fortfarande helt slut. Jag har dessutom världens jobbigaste jetlag som gör att jag vaknar vid 4 varje morgon. Hoppas att det blir bättre!! Idag bär det av upp mot Karlstad för att komma hem till min egen lägenhet, ska bli så skönt. Jag kommer att lägga upp min studierapport i nästa vecka om ni vill läsa :)

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments

Utomlandsstudier, Skolan

Denna vecka har jag haft mina sista lektioner med min supervisor och mina labmates. Nästa vecka har jag endast japanska och Thermal Design of Space Structures. Vilket är superb eftersom mina kära föräldrar och syster kommer och hälsar på innan jag beger mig till kallare breddgrader.

Ovan sitter vi och jobbar på ett robothuvud som vi optimerat efter en redan befintlig (huvudlös) robot. Tro det eller ej men till höger är ett öra som skall fästas på huvudet.

Sista lektionen med min supervisor, som ni ser strax bakom mig. Resten av killarna är från mitt laboratorier.

Tror ni kan gissa vilken lektion det är på bilden ovan!

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments

Utomlandsstudier, Mat, Förberedelser

Tisdag

Sista veckan av Winter Illuminations och vi hamnade i Shinjukus egna lilla illuminations.

Hur många av er har sett Lost in Translation?

Enligt mig är det inte en toppen film men den ger en ganska bra bild över hur livet i Japan som utlänning är. Och självklart tyckte jag att det var jätte roligt att se! I filmen bor de på ett hotell som är belägget mitt i Shinjuku Skyscraper district och hotellet har en rooftop bar på 52 våningen. Varför inte pröva tänkte vi?

Hotellet är ett Hyatt hotell och är faktiskt en av de många höga byggnaderna runt Tokyo Metropolitan Building. Om ni har sett mina kvällsbilder därifrån kanske ni minns ett hus som hade tre st trekantiga toppar? Man ser dessutom byggnaden på min header om man tittar riktigt noga. Till en början var det lite svårt att hitta ingången men efter om och men kom vi upp till våning 52 och flämtade av häpnad, herre vad högt.

Efter kl 20:00 spelas oftast live musik och då måste man betala en extrasumma på 2000 yen(motsvarar 145kr) men innan dess betalar man för de lite överprisade drinkarna. Vi betalade ca 180-190kr för en drink vilket inte är så farligt. Nackdelen med baren var att folk rökte inomhus. Det 'är väldigt vanligt i Japan då i (speciellt) Shinjuku-ku det är förbjudet att röka på gator.

Onsdag

När jag hade flyttat hit i höstas trivdes jag tyvärr inte speciellt bra och jag hade väldigt svårt till en början. Jag mådde väldigt dåligt och allt jag ville var att åka hem. Jag har insett nu i efterhand att jag inte berättat om allting jag var tvungen att göra. Det är nämligen så att när man flyttar till Japan måste man skriva in sig i landet och det gör man på respektive City Office. Eftersom jag bor i Nerima-ku var jag tvungen att åka dit och skriva in mig i september. Gissa om någon pratade engelska? Absolut inte. Det var tur att jag hade en kompis med mig som kunde lite japanska.

Där var vi tvungna att fixa ett National Health Insurance(trots att jag har ett från Karlstads universitet gällande i Japan och en egen hemförsäkring), ett residence card och även ansöka om ett My Number Card. The National Health Insurance säger sig själv vad det är så jag tänker endast berätta att det är ett gult papperskort som man bör ta med sig överallt. Ett residence card är ett identifieringskort där det står namn, födelsedag, kön, adress med mera. Det är lag på att ta med sig sitt kort överallt och ifall man blir tillfrågad om att visa det på gatan och inte har med sig det, får man böta ganska stora summor. Ett My Number Card är ett kort med 8-9 siffror på och ditt namn, det är också en id-handling. Det är ett grönt papperskort som skickas 3 veckor efter att man skrivit in sig och man måste ta emot det personligen när brevbäraren kommer med det. Det liknas USA:s Social Security.

När jag äntligen fått alla kort kändes det väldigt skönt att jag lyckats och jag kunde slappna av igen till härom dagen. Jag var och lunchade med Sasha (vi åt självklart sushi) och hon berättade att Wasedas internationella kontor hade skickat ut ett "To Do" massmejl inför utflyttning. Jag fick då reda på att jag var tvungen att åka tillbaka till Nerima City Office och cancellera samtliga kort. Jag blev förbannad.

Kort därefter gick vi till internationella kontoret och fick prata med en kvinna som jag varit i kontakt med innan. Hon kände igen mig och förklarade varför jag inte fått mejlet och att även jag var tvungen att göra dessa steg. Det är nämligen så att Waseda har två olika utbytesavtal, ett Departmental och ett Univerisity-Wide avtal. Där Karlstads universitet har ett Departmental avtal men Sashas skola i St. Petersburg har det andra avtalet. Alla Univerisity-Wide utbytesstudenter tas hand om igenom Wasedas internationella kontor medan de andra skall respektive Graduate Office ta hand om. Toppen, ännu en sak att vara missnöjd över. Jag tror att det är en av anledningarna till varför jag upplever att Waseda ej har tagit hand om mig som utbytesstudent och det gör mig väldigt besviken. Mer om hur jag har haft det och upplevt denna perioden kommer jag skriva när jag väl kommit hem till Sverige om två veckor.

Kort och gott insåg jag att jag var tvungen att bege mig till Nerima Office och jag antagligen behövde ha en japansk kompis med mig. Tyvärr skulle det bli problem då det är tentaperiod och ingen har tid för någonting. Då bestämde jag mig för att traska dit och försöka på egen hand! Och kan ni tänka er med den lilla japanskan jag nu behärskar lyckades jag cancellera allting och få information hur jag skulle gå tillväga! GÖTT.

Jag blev även tilldelad ett Student ID kort som jag måste ge tillbaka. Jag kommer att lägga upp bilder på dessa 4 kort när jag åkt hem till Sverige igen.

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments

Bangkok, Thailand

Under de sista dagarna i Bangkok tog vi alla det relativt lugnt. Vi gjorde dock en utflykt till Grand Palace och strosade runt där, tyvärr valde vi (såklart!) den varmaste dagen av de alla.. Det var roligt att få se palatset men egentligen tyckte jag inte att det var något märkvärdigt och det var för många turister.

Resten av dagarna var fyllda med japanska plugg i solen och träning som fokus. Eftersom det är så varmt tog vi PWs runt 16ish och gick runt i Benjakitti Park och i Lumpini Park.

Linda och jag besökte även MBK och jag fixade min spruckna skydds glasfilm för 50kr. GÖTT. Jag hade turen att tappa telefonen precis när jag anlänt till Tokyo, äntligen slipper jag oroa mig över glassplitter!

Eftersom Joel plockade upp mamma så skulle Linda försöka göra detsamma med pappa men tyvärr lyckades hon inte lika bra.

Den sista kvällen hade vi lite finmiddag på takterrassen. Från början var det tänkt att vi skulle gått till en rooftop bar som avslutning men eftersom vi själva har en takterrass så blev det att vi stannade kvar. Däremot bar det av till en klubb senare under kvällen. Det var en kubansk klubb som hette Havana Social. Det blev ännu en toppen kväll!

Sista men inte minns vill jag tacka mina föräldrar och mina syskon för detta fantastiska jullov!

Jag är lyckligt lottad att ha er i mitt liv!


お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments

Mat, Thailand, Hua Hin

I Bangkok är det väldigt dålig luft emellanåt och att få komma iväg utanför stan kan göra susen för luftvägarna. Vad passar då inte bättre än att åka iväg på solsemester? Några timmar söder om Bangkok ligger semesterorten Hua Hin och dit åkte vi.

Vi hyrde ett hus strax utanför citykärnan och det blev en toppen semester! Eftersom jag har min jordnötsallergi är det även svårt att hitta restauranger här och att då hyra ett hus är smartare. Dessvärre var det regnigt och molnigt när vi väl kom fram, och tråkigt nog ser det flesta ställen väldigt dystra ut om solen inte lyser. Så eftersom vädergudarna dessutom bjöd på regn bestämde vi oss för att turista, det var inte direkt så att regnet gjorde temperaturen kallare...

Apor och elefanter

Apor. Det finns apor överallt. Usch. Vi har under denna resan blivit jagade av apor (och det är utan att någon av oss haft mat), trodde att apan skulle följa efter mig in i bilen en gång. Snacka om panik!

En av dagarna åkte vi på elefantsafari, dessvärre verkade det som elefanterna inte ville komma fram på grund av det dåliga vädret. Det var extremt mycket folk och vi tror att det var alldeles för mycket för att någon av alla 200 elefanter skulle våga visa sig. Om ni vill gambla och har ingenting annat att göra rekommenderar jag att åka men jag vet inte riktigt om jag tyckte det var värt. Det tog ett tag från Hua Hin att åka hit.

Det fanns olika stationer ut med safarivägen där sista stoppet var en lite större viewpoint. Vi hade börjat bli ganska frustrerade över att vi inte fick se någon elefant och bestämde därför relativt snart att ge upp och åka tillbaka till vår bilen. På vägen tillbaka hade vi "turen" att se en halva av en elefant på 100m avstånd. Det var på grund av vegetationen som det inte gick att se hela elefanten. Men men... en halv elefant är mer än ingen elefant!

Phrayan Nakhon Cave

Uppför en 430m "stentrappa" och in i en grotta finns The Kuha Kahreuhat Pavilion. Den är tillverkad i Bangkok och sedan transporterad till grottan och dit satt. Det var en väldigt häftig syn!

Innan klättrningen ligger dessutom en jättevacker strand, definitivt värd att besöka. Det gjorde inte ens någonting att det blåste så mycket som det gjorde! Tyvärr hade vi inte tagit med oss badkläder, vilket var jobbigt eftersom vi hade behövt bada efter den svertiga hajken!

Vid ingång (och utgången) till naturreservatet fanns massvis med frukstånd och det såg mest coolt ut så ville ta en bild! Bilden strax ovan var den lilla hamnen som gick in innan för utgångsläget för klättringen. På vägen tillbaka till huset stannade vi längs gatan och köpte bananer och ananaser, godare frukt finns icke!

Nyårsafton

Nyårsafton börjades med att spenderas på playan i en solstol!

Det vi tyckte var väldigt roligt med stränderna i Hua Hin var att turistpoliserna red på hästar. Vi tyckte dock det var lite väl äckligt när hästen bajsade framför oss.... men dom plockade upp efter hästarna så!

Jag älskar att ligga i en solstol och göra nada men det blir lite väl tjatigt när thailändarna springer runt och tjatar om att man skall köpa en scarf hit eller dit. Det hade varit skönt att inte bli störd... Jag har i och för sig faktiskt fått in lite plugg här och där vilket gjort allting bättre, mindre ångest för skolan och mindre uppmärksamhet från strandförsäljarna.

Men vad gjorde lite hästskit nu när solen äntligen kommit fram?!

Nyårs,middagen slängde Linda och jag ihop, det blev trerätters på det vi kunde hitta i affären (och i kylen)....och det var inte speciellt bra utbud tyvärr. Till förrätt åt vi aubergine rullader fyllda med fetaost i tomatsås, till varmrätt åt vi fläskfilé och rotfrukter och till efterrätt åt vi mango, ananas och choklad! MUMS.

Kvällen avslutades i hotellets resturang där det bjöds på livemusik. Tyvärr var trubadurerna inte de bästa så när dom sa att det var karaoke sprang Linda och jag upp för att sjunga lite Abba. Vi räddade definitivt den nyårsafton för samtliga gäster.

Miscellaneous

Någonting jag älskar med Thailand är alla marknader. I Hua Hin hade de en Night Market som började runt 18 varje kväll! Hit åkte vi ner och strosade runt.

En kväll tog vi varsin fotmassage för 100 Baht vilket är ca 25 kr. Drömmen.

En av dagarna åkte vi till Rajabhakti Park där 7 st jätteastatyer har rests av de första Thailändska kungarna. Det var egentligen ingenting märkvärdig men det var lite roligt att se. Det är ganska kul att se någonting annat än tempel!

Efter att ha varit och bott i ett buddistiskt land som Japan har jag blivit ganska trött på att se tempel men trots att även Thailand är ett buddistiskt land ser templen väldigt annorlunda ut. Jag föredrar nog de japanska templerna då det inte finns några apor i närheten..

Sista dagen spenderades i huset vid vår egen pool. Det var en perfekt semester fylld med många skratt som blivit fina minnen.

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments

Bangkok, Thailand

Jag ber om ursäkt för dålig uppdatering senaste tiden! Det var mycket i skolan innan jullovet och efter Fredrik lämnat och sen bar det av till Thailand för att spendera jul och nyår med familjen.

Jag åkte hemifrån Kamishakujii med 5:20 tåget. Jag trodde att det skulle vara relativt tomt eftersom det var lördag och dessutom helgdag för att Kejsaren fyller år den 23e december, jag hade fel. Tåget var smockfullt och resan till flygplatsen var jobbig men jag hann utan några större problem. Dessutom flög jag endast med handbagage och fick se Mount Fuji ovanifrån!

Flyget till Bangkok tog ca 7h och väl på marken möttes jag av Linda och pappa. Helt sinnes att jag inte träffat dom sen i september. Efter att vi satt oss i bilen förväntade jag mig ytterligare minst en timme på grund av den fantastiska trafiken Bangkok oftast erbjuder, men även här hade jag fel! Underbart. Väl hemma åkte vinterkläderna äntligen av och sommarkläderna på!

Julafton

I Sverige startar vi alltid julafton med tomtegröt och det gjordes även denna julafton. Men skall jag vara ärlig kändes det lite konstigt att äta gröt i 25 graders värme.. Resten av dagen tog jag det väldigt lugnt medan Linda, Joel och Joels flickvän Sofia begav sig ut på tursitäventyr. Jag kände att jag behövde en dag att återhämta mig trots att jag inte hade jetlag.

Juldagsmiddagen bestod självklart av kalkon och serverades på terrassen och till efterrätt åt vi nyponsoppa gjord på egna nypon från -97. Det kändes nästan som vi befann oss i Kullavik. Dessvärre blev det ingen Kalle Anka i år men för mig som ändå alltid somnar var det kolugnt.

Juldagen

Idag var det dags för utflykt till Jim Tompson's House för hela familjen. Vi vandrade ner till Khlongen och tog båten några hållplatser. Detta är samma båt som Fredrik och jag tog till Golden Mount i september. Här kunde vi se hur de tog fram silke från "silkeskokongerna". Det var en mysig utflykt och tog inte allt för lång tid, kanon när det är dövarmt.

'Efteråt satte vi oss ännu en gång på khlongbåten men gick istället av vid Bobae Market. Det är en grossist marknad dit folk över hela Bangkok åker för att inhandla kläder och prylar att sälja vidare på andra ställen i Bangkok..

Annandag jul

Idag var det dags för klippning. Äntligen. 600 baht senare var mitt hår 8 cm kortare och kändes betydligt fräschare. Idag var det dessutom inte i närheten av så varmt som det brukar vara så mamma och jag passade på att vandra runt Benjakitti Park lite. Linda och jag passade även på att springa runt på Terminal 21 som är ett stort köpcenter med olika städer som teman på varje våning. Dom har till exempel en våning som heter Tokyo där det är mycket japanskt och en våning som heter Istanbul osv.

Kvällen blev lugn och spenderades självklart ute på terrassen där det för övrigt inte finns ett enda mygg! Sedan blev det lite packning inför onsdagens resa till Hua Hin!

Här står jag med mina sumobrottare på Tokyo våningen i Terminal 21!

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments

Utomlandsstudier, Tokyo, Mat, Shinjuku, Shibuya

Onsdag

Under onsdagen begav vi oss till Harajuku och sprang runt i affärer. Man kan säga att Harajuku är ett av Tokyos främsta hipster ställen och det finns massvis med affärer längs Omotesando. När det började bli dags för lunch hade vi tagit oss in på en liten parallell gata och hittat ett avokado kafé som heter Madosh! Fantastiskt. Vi drack Avoppuchino och åt massvis med avokado! Kanske lite dyrt men det var det värt.

Under kvällen hamnade vi i Roppongi där Tokyo Midtown ligger. Eftersom Roppongi är ett av de "rika" distriken med dyra resturanger och affärer hittade vi självklart en Moët bar och var tvungen att testa! Det passade kalasbra eftersom Fredrik och jag tyvärr inte kommer kunna fira nyår tillsammans i år. Den var dessutom placerad precis framför Tokyo Midtown's Winter Illuminations.!

Torsdag

Under torsdagen begav vi oss till mitten av Tokyo där Chiyoda ligger. Här finns Kejsarpalatset och en jätte park där Edo palatset en gång låg.

Lite senare hittade vi denna skylten på en av alla tunnelbanestationerna! Är fortfarande lite förvånad faktiskt... Jag har tänkt att jag kommer skriva ett inlägg hur det är att vara kvinna/flicka i Japan när jag kommer tillbaka till Sverige!

Stay tuned.

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments

Utomlandsstudier, Tokyo, Mat, Asakusa, Akihabara

Måndag

Under måndagen åkte vi till Asakusa. Det kryllade av kvinnor iklädda kimono runt Sensoji tempel som ligger i Asakusa.

Sedan åkte vi upp i Tokyo Skytree! 450m upp i luften bar det av, och fort gick det! Tyvärr var det dålig sikt men vi fick ändå en härlig vy över stan!


Tisdag

Tisdagen började senare än vanligt, klockan ringde vid 7:30! Vilken lyx. Det var dags för japanska lektion, igen, och Fredrik satte sig på Starbucks.

Efteråt åkte vi till Shinjuku och käkade Ramen. Jag tog den normal stora och Fredrik valde den stora..... Snacka om att vi båda var proppmätta efteråt! Jag vet inte riktigt om jag tycker att det var en normal stor storlek jag fick..

Efter att ha ätit hälften var vi redo att bege oss till nästa plats, Akihabara.

Akihabara är känt för sina elektronik affärer samt massivs av Maid Cafes. Ett Maid Cafe är ett kafé där tjejer klätt ut sig till "städerskor", tänk er så som den kostymen ser ut på Halloween.. Runt omkring Akihabara kryllar det av inkastare som är just maids. När man besöker ett Maid Cafe betalar man för att få umgås med en eller flera maids, det är väldigt många som har denna typ av fantasi. Det finns till och med liknande kaféer där flickor har sina skoluniformer på sig.

Dagen avslutades på 45e våningen i Tokyo Metropolitan Government Building.

Eftersom jag har turen att min pojkvän är fotograf har jag snott några av hans bilder(med tillåtelse såklart).

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments

Lördag

Lördagen började som vanligt, klockan ringde kl 6, 6:30 var det frukost sen bar det av mot skolan. Efter att ha skrivit japanska prov var det bara för mig att kuta hemåt och packa.

Fredrik hade precis landat på Narita, äntligen.. Vi mötes vid Takadanobaba en timme senare och begav oss till Hamazushi. Lika gott varje dag. Resten av dagen bestod av att vila.

Söndag

Stenen till säng vi hade på AirBnb höll oss vakna hela natten och det blev svårt att gå upp för att äta frukost. Vi tog tåget mot Yokohama och började strosa runt

The Yokohama Landmark Tower.

Vi traskade vidare och hamnade äntligen i Chinatown. En av världens största Chinatowns ligger här och såklart var vi givetvis inte själva.

Efter julmarknaden vid Yokohama Red Brick warehouse åkte vi tillbaka mot centrala Tokyo. Där hoppade vi av tåget i Shibuya för att Fredrik skulle få uppleva Shibuya Scatter Crossing. Vi bestämde oss även för att äta mat i Shibuya och hamnade på en resturang strax över korsningen som jag tyvärr inte minns vad den heter. Här testade vi för första gången Wagyu Beef. Gud vad gott det var, rekommenderar starkt att testa!! Dessutom var det inte allt för dyrt på restaurangen vi åt!

Wagyu beef är nötkött som är väldigt mört och har en omfattande marmorering i köttet, definitivt ett måste att pröva!

お元気 で (=Ha det så bra)

/Paula

Likes

Comments