Lillebror L đŸ–€

Nu var det alldeles, alldeles för lÀngesedan jag skrev av mig! Dryga Äret sedan jag gjorde mitt senaste inlÀgg.

Tiden gÄr sÄ fasligt fort! Fasligt fort har Àven denna graviditet gjort.

PÄ nyÄrsaftonen 2017/2018 fick vi vÄrat plus pÄ stickan och vi skulle nu i september ha blivit 4. Men allt blir inte alltid som man tÀnkt sig. Den 14/2, alltsÄ pÄ alla hjÀrtans dag började jag blöda och mitt hjÀrta gick i tusen bitar, vi hade fÄtt missfall.

Vi var pÄ kontroller och vi fick det bekrÀftat. Vi blev ganska direkt gravida igen och denna gÄng skulle vi bli 4 i december.

Tiden gick, jag skrevs in hos barnmorskan, blodprover togs och vi fick veta att jag bildar antikroppar mot bebisen i magen. Riktigt vad detta innebar visste vi inte, inte heller personalen för detta var ju inte sÄ vanligt hÀr i Norrland....

Fler och fler blodprover togs och dÀr började vÄr otur.

Vi fick först veta att jag skulle fÄtt en spruta i sambandet med missfallet i februari, för att jag och bebisen hade olika blodgrupper. Men sjukvÄrden missade den. Den skulle ha hindrat att jag bildar dessa antikroppar vid nÀsta graviditet.

Vi lÀmnade blodprover varje vecka, ibland tightare Àn sÄ. Blodprov pÄ blodprov blev fel, det var signaturer som inte stÀmde, det var fel provrör ett X antal gÄnger och det var provrör som skickades till karolinska i Stockholm istÀllet för till laboratoriet i UmeÄ, eller prover som dom inte ens vet var dem tog vÀgen.

Dessa blodprover skulle visa hur antikropparna jag bildade steg eller sjönk. VÀrdena var alldeles förhöga och vi började förstÄ att det var ganska allvarligt.

En rh-immunicering som det sÄ fint kallades, hade vi drabbats av, eftersom Àven detta barn har en annan blodgrupp Àn mig.

Det var alltsÄ Àven dessa antikroppar som stötte ut fostret och vi fick missfallet i början utav Äret.

Vi har pendlat mellan hopp och förtvivlan, skulle det gÄ vÀgen denna gÄng eller kommer min kropp Àn en gÄng se barnet som en infektion och stöta ut det?

Personalen har tagit allt pÄ allvar nu och vi gör nu ultraljud en gÄng i veckan för att mÀta blodflödet i barnets hjÀrna och blodprover varannan vecka för att ha antikropparna under kontroll.

Följder pĂ„ detta Ă€r blodbrist hos barnet om mitt blod bestĂ€mmer sig för att ”ta över” bebisens. SĂ„ dĂ€rför tĂ€ta kontroller sĂ„ det hinner upptĂ€ckas i tid. Om barnet fĂ„r blodbrist innan v35 blir jag skickad till Huddinge sjukhus i Stockholm och fĂ„r med hjĂ€lp av en stor nĂ„l byta blodet genom min mage pĂ„ bebisen, ja ni hör ju hur fruktansvĂ€rt det lĂ„ter... men dom har beslutat att nĂ€r jag Ă€r i vecka 37 kommer jag bli kallad till UmeĂ„ för att fĂ„ en sĂ„kallad igĂ„ngsĂ€ttning, för att ha alla resurser som behövs ifall bebisen behöver byta blod nĂ€r han kommer ut. Och ha lite framförhĂ„llning sĂ„ att det förhoppningsvis inte startar av sig sjĂ€lv utan att vi har kontrollen.

Det innebÀr att vi fÄr trÀffa lillebror L redan i mitten utav november! Allt blev helt plötsligt sÄ snart, det Àr 4 ynka veckor kvar!!!?! Vi lÀngtar ihjÀl oss hÀr hemma.

Jag Àr sÄ fruktansvÀrt tacksam för att min kropp klarat av att bÀra och baka pÄ tvÄ barn. Det Àr sÄ hÀftigt vad kvinnokroppen kan!!

MissförstÄ mig inte nu. Men för att inte tala om, illamÄendet , yrseln, svettningarna, Det svullna tandköttet, den extrema tröttheten, huvudvÀrken, förstoppningen, gaserna, foglossning och ryggvÀrken, nÀstÀppan och för att inte tala om humörsvÀngningarna som fÄtt alla under detta tak hÀr hemma att vilja slita av sig hÄret vissa gÄnger.

SĂ„ med detta sagt, jag Ă€lskar att jag fĂ„r möjligheten att vara gravid, evigt tacksam för det! Man ska aldrig ta nĂ„gonting förgivet! Jag har inte under nĂ„gon av mina graviditeter blivit ”stor och otymplig” men nu lĂ€ngtar jag efter min egna kropp, hur mycket jag Ă€n Ă€lskar att kĂ€nna rörelserna i magen sĂ„ finns ingenting som slĂ„r att kunna ta pĂ„ sig skorna ordentligt, eller sĂ€tta sig upp ur sĂ€ngen utan att behöva försöka Ă„la sig och gĂ„ lĂ€ngre strĂ€ckor utan att bli sĂ„ kopiöst andfĂ„dd.

Tanken pĂ„ att vi blir 4 i vĂ„r lilla familj har jag nog inte förstĂ„tt Ă€n. 

Lyckos mig !Gillar

Kommentarer