Safta och sylta

Grön tomatmarmelad och gröna inlagda tomater

Just nu börjar tomatsäsongen att ta slut.. om du har mycket gröna tomater till övers går dem att ta in och lägga i ett soligt fönster så mognar de med tiden. Annars kan man ta tillvara på de gröna tomaterna genom att förädla dem. Jag som inte har så mycket plats har valt att testa på grön tomatmarmelad med citron och ingefära och även gröna inlagda tomater. Gröna inlagda tomater gjorde tydligen alltid min sambos farmor och använde som tillbehör till söndagssteken.

Marmeladen passar alldeles utmärkt till ostbrickan!

Recept på tomatmarmeladen:

800 g gröna tomater

1 1/2 citron

ca 450 gram socker

3-4 cm ingefära

Skär tomaterna och citronen i små bitar. riv ner ingefäran. Tillsätt 0,5 dl vatten om det behövs för att det inte ska koka torrt. Låt det småputtra tills bitarna blivit mjuka, men inte sönderkokta, ca 5-10 min beroende på hur stora bitar du skärt. Tillsätt sockret och koka upp till marmeladen är 106-107 grader. tappa på väl rengjorda burkar.

#tomater #safta #sylta #marmelad #ostbricka #grönatomater #självhushåll

Tre av burkarna är tomatmarmelad och den fjärde stora är inlagda tomater

Gillar

Kommentarer