Höst

Äppelpaj

Nu är det säsong för äpplen så vad passar inte bättre än en värmande paj till en fika i början av hösten?! Fika är jag ju uppvuxen på skulle man ju kunna säga.. alltid när vi var hos mormor och morfar på helgerna var det 11 kaffe och 15 kaffe stadigt, det är en anledning till att jag ÄLSKAR att fika med familj och vänner, Jag tycker verkligen om att skapa både i mat och bak. Det är som en form av avkoppling!

Idag testar jag att gör en äppelpaj med mandel och kokostosca täcke. Toscakakor är ju riktigt goda så varför inte testa ihop med äpplen.. Det är först en mördegsbotten som man fyller upp med äpplen stekta i kanel och lite sirap. Sedan läggs ett lager på med toscan.

Ingredienser

Pajdeg

125 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk socker

1 msk vatten

Fyllningen

6 små svenska äpplen

25 gram smör

1 tsk kanel

1 tsk sirap

Tosca

125 gram smör

1 dl socker

2 msk sirap

2 msk vetemjöl

2 msk grädde

100 g mandelspån eller mixade mandlar

1 dl kokos

Gör så här:

Ugn 200 grader

Pajdegen: Mixa alla ingredienser till en fast massa och låt vila i kyl 15-30 min. Tryck sedan ut degen i en pajform (jag hade två små ca 15 cm i diameter). För bäst resultat ska degen förgräddas ca 10 min.

Fyllningen: Stek äpplen i det smälta smöret och strö över kanelen och sirapen. Stek äpplena tillj de har mjuknat.

Toscasmeten: Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser, blanda och häl över pajen!

Grädda tills pajen är gyllene ca 15 min

Servera direkt med grädde eller vaniljglass!


#äppelpaj #höst #iblaursen #baka #bakapaj #bakning #äpplen #äpple #toscapaj #godasteäppelpajen



Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229