Saftigt långpannebröd

Gröt:

3 dl havregryn eller fiberberikad havregryn

5 dl vatten

2 krm salt


Deg:

50 g jäst

5 dl vatten, fingervarmt

5-6 tsk salt

4 msk rapsolja

3-5 msk mörk sirap

14 dl vetemjöl


GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull.

2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten, blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt gröten, salt, rapsolja, sirap och vetemjöl (lite i taget). Rör ihop allt till en lite kladdig deg.

3. Häll ut degen på plåten, täckt med bakplåtspapper.

4. Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med mjölade händer.

4. Skär degen i rutor 4 x 6 med en degskrapa eller kniv. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 16–18 min. Tills brödet fått fin färg. Låt brödet svalna på plåten.

Med hjälp av min underbara hälft så blev det brödbak ikväll. Hade aldrig gått utan hans hjälp ❤

Nu doftar det helt underbart ljuvligt här hemma. Dröjer dock en stund innan vi kan provsmaka, då brödet måste svalna i långpannan ett tag. En kopp honungste med nybakt bröd till kvällen, det blir mumma det 🙂

Ta hand om er ❤ Kramar Lotta 

Gillar

Kommentarer