Kålpudding

Idag har vi lagat riktig husmanskost. Kålpudding och receptet kommer från min mor 🙂

  1. Skär bort den tjocka vitkålsroten och skär resterande vitkål i lagom små/stora bitar. Lägg vitkålen i en stor kastrull och täck med vatten. Lägg även 2-3 hönsbuljong tärningar, 4 lagerblad och en teboll fylld med ca 15 hela kryddpepparkorn. Låt koka i ett par timmar eller tills kålen är mjuk.
  2. Stek under tiden ca 900 gr färs och krydda med salt och vitpeppar. Ställ åt sidan och svalt tills kålen är färdig kokt.
  3. När kålen är färdig så hälls vattnet bort i ett durkslag. Sedan tillbaka i kastrullen igen. Smaksätt med lite ljus sirap och blanda sedan i även färsen. Rör om ordentligt.
  4. Sätt på ugnen på 175'C
  5. Fyll en smord ugnsform med den goda kål & färs blandningen.
  6. Gör en äggstanningen med ex 4-6 ägg och 1-2 dl mjölk. Smaka av med salt. Häll stanningen över blandningen. Ca 2/3 skall fyllas.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 45 min tills kålpuddingen fått gyllenbrun färg.
Snart är det dags för att tända lite ljus och förbereda inför kvällens bortamatch, då Leksands IF möter Luleå HF. Innan dess så ska Ossi få en kvällspromenad och sen kanske vi hinner förbereda morgondagens långpanne brödbak. Att kalljäsa degen i kylskåpet över natten, det är mumma det 🙂

Önskar Er en fortsatt trevlig torsdag. Kramar Lotta

Gillar

Kommentarer