Godaste surdegsbrödet


Hej alla fina ❤ igår kväll gjorde min bättre hälft en bröddeg på surdeg av råg.

Degbunken plastades sen med dubbel plastfolie och stod sen i kylen på kalljäsning hela natten, från kl. 20 till kl. 10 i förmiddags.

Jag bara älskar Knorr jäst färdiga surdegs kit. Bara att tillsätta jäst, vätska, olja, valfritt mjöl, eventuell smaksättning och Vips så har man ett färdigt surdegsbröd.

Me Like.. ❤


Detta behövs:

1 påse Kron jäst surdeg vete eller råg

25 gr färsk jäst

5 dl kallt vatten

11 dl vetemjöl

3 msk matolja

2 1/2 tsk salt


Lös upp jästen i vatten. Blanda sen i surdeg, olja och salt. Sist i med mjölet. Rör om ordentligt i 10 min. Plasta in degbunken med dubbelt plastfolie. Jäs i kyl över natten.

Ta ut degen på morgonen och stjälp upp på ett mjölat bakbord. Vik brödet från höger till mitten och sedan vänster till mitten.



Dela brödet i 2 eller 3 lika delar.


(Vi ville ha 2 limpor och 4 st ciabatta, så vi delade degen i 3 delar.


###

Deg 1: i en avlång klädd brödform

Deg 2: i ett mjölat brödtråg

Deg 3: delades i 4 bitar (4 st ciabatta)

###


Låt jäsa under bakduk i 2 1/2 - 3 timmar, rumstemperatur & på dragfri plats.



Bröd 1:

Sätt ugnen på 250'C.

Skär snitt i det avlånga brödet med en vass kniv. Grädda i 15 min på nedersta falsen.

Sänk sedan till 200'C och grädda ytterligare 15 min.

Ta ut brödet och ur formen, låt svalna helt under duk på galler.


Bröd 2:

Höj värmen till 250'C igen.

Vänd försiktigt brödet som ligger i brödtråget, på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.

Lägg in brödet i mitten av ugnen, sänk värmen till 225'C, grädda ca 18-20 min.

Ta ut brödet och ur formen, låt svalna helt under duk på galler.


Bröd 3:

Grädda ciabattan i mitten av ugnen ca 10-15 min tills dom är gyllenbruna.

Ta ut brödet och låt dom svalna helt under duk på galler.


Hoppas att ni blir sugna på att baka och prova mitt recept 🙂 Önskar en fin kväll. Kramar Lotta ❤

Gillar