Om att flyga då och nu!

Befinner oss lång österut tillsammans med sonnummertvåfamiljen och där de små 1 och 5 år gamla, redan är riktiga globetrotters.
Själv var jag runt 25 år då i mitten av 70-talet då jag flög för första gången. Till Malaga för att hälsa på mamma som var på en av sina många rehabilieringsresor.
Kommer inte ihåg just den resan men hur det var när man reste då. Personalen skickade runt en papperskarta med flygrutten inritad på.
Kapten berättade också om var man var under resan och att nu kan ni som sitter på vänster sida titta ut så ser ni Paris t.ex.
På den tiden flög man som vanlig Svensson bara charter och när planet lyckligt landat applåderade alla.
Från början när man var ny resenär applåderade man med och tyckte det var fantastiska och det är det ju men efter ett antal gånger tyckte iaf jag att det blev pinsamt.

Nu för tiden åker vi precis som alla andra inte charter utan fixar med resor och boende enkelt och lätt via nätet men i februari 2015 åkte vi faktiskt på en charterresa och ingen applåderade längre. Skönt! Jag hade skämskudden i handen när vi landade på resmålet för säkerhets skull men behövde inte använda den.

Sen kom det ett tag då papperskarta försvann och resrutt syntes på några skärmar och filmdukar som rullades ner och där visades det också en film ett bestämt klockslag. Så revolutionerande det var när det kom. Jag är ingen filmälskare men minns att jag såg "Edward sissorhands" under en flygresa. Nog den enda film jag sett under flygning.

Nu när man reser så har ju alla egen skärm med massor av förnöjese. Inte bara att man hela tiden ser resrutten på en karta som man kan ändra på olika sätt utan exakta fakta om flygningen i realtid.
Man kan se fler filmer än tiden räcker till, lyssna på musik och spela spel mot sig själv eller medpassagerare i planet och chatta med dem. Som om inte detta skulle räcka så kan man ju göra allt det vanliga man gör hemma på sina telefoner och ipads eftersom man kan vara uppkopplad via
Wi-Fi.

  • 112 visningar

Gillar