Historien om den alldeles speciella tårtan.

När jag var liten och till jag kanske var 15-16 år fick jag alltid en alldeles speciell  tårta av min mormor och morfar. De beställde den på Danska Wienerkonditoriet  i Lund och hämtade den när de körde hem till oss på min födelsedag. Den hette Florentinertårta och var så god. Och fin med rosa marsipanros och bandaroll i marsipan med mitt namn och antalet år jag fyllde. Det var till att få känna sig speciell den dagen.

Jag har försökt hitta recept  på den men hittar inget och nu har jag länge grunnat på hur den egentligen var gjord. Underst var det en hård tunn botten men vad var på den? Sylt? Sen var det en chokladsockerkaksbotten och så nån grädde men i mitt minne inte vanlig grädde.
Har letat recept på typ smörkrämsgrädde! Hittar inget och hon som vet och kan, dottern/Bakodyssén har tillfrågats men nix inget som känns som det jag minns. Överst var det ett sprött tunnt fint florentinerflarn.

Har försökt få till lite dekoration. Hade med största säkerhet blivit betydligt snyggare med bättre material! Nu blev det av det som fanns hemma. Har även gjort en hallonsmörkräm som jag tänker ha på mördegsbotten.

Det blev en tårta även och den inte blev så lik orginalet som finns som bild i mitt huvud.
Lite kunde jag känna igen smaken men nä det blev ingen höjdare så det får bli nått annat en annan gång och jag får nöja mig  minnet.

  • 181 visningar

Gillar

Kommentarer