Få e-post när Pandi uppdaterar (Pandi kommer inte se din adress)

Vad är popularitet i en klass, egentligen?

Postad i: ☞ Övrigt

En bild tagen på min MOBIL dagen efter att inlägget publicerades.

Hösten är här hörrni! Mysigt... tycker man, tills man kommer på att man inte kommer ha tid till att läsa med en kopp te som sällskap, och att hösten i Sverige för det mesta är grå. Det är bara att erkänna.


Vi kommer precis tillbaka till de relativt nya omklädningsrummen efter ett ganska lugnt idrottspass när vi möts av ett fullt omklädingsrum. Överallt guppar hästsvansar och ansikten från både min egna klass och parallelklassen. Jag och min kompis går till det andra omklädningsrummet. Där sitter två ur parallelklassen med sina mobiler.

Efter ett tag börjar vi samtala om grupperingar i klasser. Om popularitet, till exempel.

Och här sitter jag, flera timmar senare, och tänker igen.

Vad är det som definerar "den populära gruppen"? Jag menar, egentligen? Man kan, och brukar, utgå från de amerikanska tonårsfilmerna. Man letar efter de med mest smink och de som är högljuddast och de som klär sig trendigast.

Men det hade kunnat vara exakt tvärtom. Vad är det egentligen som gör att vissa människor verkar ha mer makt än andra? Är det för att de HAR det, eller för att de förväntas ha det och FÅR det? Har de ens mer makt?

Ibland tänder läraren lampan i klassrummet för att vi inte ska få huvudvärk. Men så protesterar någon utan att räcka upp handen eller ursäkta sig eller något annat alls. Bara rakt ut. Ett ord: "NEJ." Och lampan släcks igen. Jag vet att jag, hon, och många andra kan säga emot, till och med på ett bättre vis: "Jo, vi vill gärna ha tänt, tack!", att vår vilja antagligen också kommer gå igenom. Men vad är det som gör att vi hindras? Som får det att kännas som att man bryter mot en oskriven regel, att man är jobbig, att man förstör för dem? Varför är man ens rädd för att de inte ska tycka om en? Vad är det som stoppar oss från att skrika rakt ut i klassrummet även fast en klasskamrat nyss gjorde det?

Är det de amerikanska filmerna? Normerna som har skapats? Klassens vilja att följa dem?

Eller är allt bara i mitt huvud? Är alla jämställda i andras tankar, och så är jag den enda som tänker på klassen som en hierarki?

En gång, när jag var på en bondgård för att hjälpa till, "lyckades" jag på något vis släppa fram min högljudda, glada, spralliga, roliga sida som annars inte verkar få plats. Jag blev den som nog skulle defineras som "centrum", "populär". Jag såg hur andra tystnade för att lyssna på mig, hur allt annat skedde i bakgrunden. Jag förstod då. Tror jag. Inget hindrar dem i "utkanten" från att komma "in". Kanske ett lite stelt och konstigt första möte ifall man har levt sida vid sida länge utan att tillhöra samma grupp. Men det är ingen riktig gräns. Jag umgicks gärna med dem "utanför" också. Det är så konstigt, är det inte? Så olika perspektiv.

Men man får inte glömma. Alla tänker så olika. Vilket gör allt ännu mer obegripligt. Det finns två, tre i min klass som definitivt vet att de klassas som populära. Det hörs, syns. T.ex när vi ska byta om. "Ni vet väl att ni kan gå till det andra omklädningsrummet" , säger de så fort vi kommer i deras synfält. Inte en fråga, ett påstående. Det är så kul, vi vill inte ens byta om med dem. Men de tror det.

Wow. Okej. Det blev ett långt blogginlägg. I alla fall längre än jag tänkte mig. Måste återgå till plugg nu. Undrar om jag har lyckats överföra mina tankar? (Probably not. Jag kommer antagligen publicera detta nu och sedan läsa det igen imorgon och inte förstå något alls : ) )

/Pandi

Gillar

Kommentarer

dearstress
dearstress,
Intressanta tankar!
nouw.com/dearstress
pandi
pandi,
: )
Vad tror du? Hur, var, varför finns populära människor och vad BETYDER det, egentligen?
nouw.com/pandi
dearstress
dearstress,
Jag tror att vi människor är så sköra och självkritiska att vi måste ha några att trycka ner för att själva växa. Då blir det en populär grupp och en ”utanför grupp”. Vi lever i ett samhälle där allt vi ser och hör påverkar oss in i det minsta utan att vi vet om det. I alla tv-program finns dom populära och ”töntarna” på ett eller annat sätt.

det betyder bara att vi har långt kvar i samhället för jämställdhet 👍🏻 Och att vi behöver börja Tidigare med självkänsla och självbild för att vi ska klara av att må bra utan att trycka ner andra 😃💪🏼
nouw.com/dearstress
pandi
pandi,
Jag håller med dig. Bra skrivet!
nouw.com/pandi