Få e-post när Pandi uppdaterar (Pandi kommer inte se din adress)

Bokrecension: Timglaset

Postad i: ☞ dystopier/fantasy

av Gena Showalter

444 sidor
Ingår i en serie? Ja, "Everlife." 1:a boken.
Originaltitel: "Firstlife."
Översatt av Thea Fält

Bok på Wattpad? Nej.

Handlar kort och gott om Tenley som blir skickad till ett mentalsjukhus av sina föräldrar som vill att hon väljer "rätt" rike, så att föräldrarna inte ska "råka illa ut". (Förlora pengar)

I deras värld finns två riken som krigar mot varandra, vilket rike man väljer att tillhöra spelar alltså stor roll. Riket kommer man inte till förrän man har dött, men man kan bara välja rike en gång i sitt liv. Därför är det nog inte svårt att förstå att Tenley vill ha tid på sig att göra ett bra val, det som gör detta svårt är personalen på mentalsjukhuset. De är egentligen opartiska, men de gör allt för att barn ska välja det rike som föräldrarna vill. Det är för att föräldrarna har betalat för det.

Vardera rike skickar förklädda "representanter " som försöker övertyga Tenley att väja deras rike på deras egna sätt. Ena kan vara riktigt snuskig, och jag gillar honom inte. Blä, jag blev lite arg och irriterad vid nästan-slutet av boken.

Det visar sig mer och mer, ju längre in boken man kommer, att Tenley är speciell på något vis.

Ja. Det var det. Om jag inte ska avslöja too much.

En kul detalj, som hänger med genom hela boken: Tenley älskar att räkna.

Bokens omslag

Bildkälla: @bokmysan på Instagram


3/5 Titel: Bingo! Ett typiskt sådant namn jag gillar. Det som kan bli lite frustrerande är bara att kopplingen mellan berättelsen och titeln är ganska oklar. Men efter 5-minuters reflektioner inser man kopplingen och OJ vad man kände sig smart (inte). Fast jag tycker "Firstlife" skulle passat minst lika bra?
(Jag tänkte ge 4/5 poäng, men eftersom Kapitelindelningar fick det, men var bättre, så fick det bli 3/5)

4/5 Kapitelindelningar: Jag, eh, *host* minns inte riktigt *host* så mycket av vad jag tyckte. EH. Och eftersom jag INTE är en sådär jättegenerös människa(typ) så vågar jag inte ge full pott. Vad jag vet är iallafall att jag var väldigt nöjd med boken. Och jag blev också glad över att en liten del av varje övre kant av en sida där ett nytt kapitel började(svårt att formulera) var märkt med grå färg. På det sättet var det lättare att hitta till olika kapitel, och (det kanske bara är jag som gör det men...) jag gillar att se hur många kapitel en bok innehåller, hur långt varje kapitel är, räkna hur många man har kvar ooooch så vidare.

Ni som läst Harry Potter förstår det där om kapitel-markeringarna.

3/5 Text: Om det inte hade varit för alla svordomar och sluskelilusk som kommer in då och då(mest i början) så hade texten fått fem poäng. Jag älskar huvudpersonens sätt att skriva dikter och inledningen är komisk medan man lär känna personligheterna bland karaktärerna.

Själva berättelsen är också bra, eftersom den inte är för klassisk. Men jag gillar inte direkt att "alla" LITE SPOILER ALERT tjejer i böcker, och filmer också, för den delen, faller för den där badboy'n. SLUT PÅ (TYP)SPOILERN Usch, vad är så charmigt med regelbrytande, omoraliska och manipulerande människor?

Orden är inte heller för svåra, skulle säga att bokens språk passar alla ungdomar över mellanstadiet.

5/5 Mönster: JAJAJAJAAAa! Jag ÄLSKAR det! Alltså att varje kapitel börjar med ett citat från ena riket. På det sättet lär man känna rikets åsikter mer och mer, och man får två sidor av samma mynt, liksom.

Ordet: BRUTALT, för det var faktiskt ganska brutala saker som hände... Men så är det ju en fantasybok.

Samnanfattning: 15/20 poäng, en läsvärd bok om du gillar dystopier och är trött på klyschiga historier. En matsked poesi är också med i boken. Jag älskar det.

Men du måste kunna ignorera svordomar och lite brutala uttalanden och händelser, och ungdomar som förolämpar varandra. Typ konstant.

Vad tänker ni kring boken?
*Håller tummarna för att någon har läst den och vill diskutera den, för det är så kul att diskutera böcker*

LIKNANDE INLÄGG PUBLICERADES URSPRUNGLIGEN PÅ Wattpad (<- LÄNK)

#bokrecension #timglaset #timglasetbok #genashowalter #fantasy #fantasytriologi #fantasyserie #fantasyböcker #fantasybok #recension #recensioner #dystopi

/Pandi

Gillar

Kommentarer