Min sista uppgift blir konstbilden slussen. Jag hade bara lite kul med photoshop; jag ljusade upp bakgrunden, gjorde den blåare och förvrängde gondolen lite. Bredvid lamporna klistrade jag in de faktiskta skuggorna av lampan på marken. Tillsammans bildade dom som en liten skog av lampor. MIn kaffe fick en plats bredvid den skeva katarinahissen eftersom det är så slussen känns just nu - lite skev.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Klockan var 4.30, strax efter soluppgång, och jag stod hukad framför en ensam hatt upphängd på en stolpe. En tom buss körde förbi mig i ingenmanslandet mellan Solna och Sundbyberg, gjorde en sväng och körde tillbaka. Chauffören öppnade dörrarna och frågade "Vad håller du på med?"

Med nyvaken blick och luggen rakt utåtstående som om den vore en hår-keps vänder jag mig om och säger "Jag har en deadline vid elva."


För vårt sista projekt i fotografisk bild har vi gjort varsin utställning utifrån ett tema vi själva bestämt. I klassisk och uttjatad student-anda sköt jag upp projektet tills de absolut sista timmarna. Jag tvingades ställa mig frågan vad är det som kan vara ett intressant objekt som jag har tillgång till? Lösningen blev att gå upp orimligt tidigt för att fånga min favoritkommun och mitt hem i stillsamt ljus. Det finns ett talesätt som är "Sumpan ser man å sedan dör man" och nej, det var inte Oskar Linnros som kom på det. Det syftar till den stad Sundbyberg brukade vara - full av fabriker, arbetare och socialdemokrater. Inte så hipp som vissa delar av kommunen blivit, eller försöker vara, idag. Det här är mitt kärleksbrev till Sundbyberg. Till de gamla industriområdena med affärer som ser mer stängda än öppna ut, hyresrätterna och de nedgånga skyltarna. Till statyer som upprättades till arbetarnas nöje och stammisbarerna. Till allt det, men även den märkliga blandningen av det nya, till de flashiga kontorsbyggnaderna dit kostymnissar varje dag vallfärdar, de tafatta abstrakta skulpturerna och köpcentret som aldrig blev "Hetare än times square" trots vad lokalpolitikerna utlovade. Det kanske inte märks vid första ögonkastet men jag lovar er att i detaljerna så gömmer det sig, historien om en stad som är fångad mellan vad den brukade vara och vad den försöker vara.

Jag använde en låg bländare på samtliga bilder och ett objektiv med mycket inzoomning för att bättre kunna fånga enskilda detaljer vilket var mitt mål.

Hungrig?

Bageri

Merci

En timme foto

Skugga 1

Mitt barn

Nattklubb

Dejt gone wrong

Försäljning

Skugga 2

Vilse

Storfångst

Vinkel

Å ena sidan

Å andra sidan

4.30 en fredag

Likes

Comments

Jag valde att göra uppgiften ljus på ena sidan av ansiktet från ett fönster. Här filtrerades ljuset väldigt fint i ränder över hennes ansikte.

Det här var egentligen en testbild för att ställa in fokuset rätt men när jag kollade igenom bilderna gillade jag hur ljuset och fokuset låg på kaktusarna. Det blev mer spontant och det kändes som att den här bilden blev ett lite annorlunda komplement till resten av bilderna som är komponerade på liknande sätt. På egen hand ser bilden mer ut som ett misstag men tillsammans med resten ger den bara lite mer färg och bakgrund.

Här träffade verkligen ljuset bara ena sidan av hennes ansikte vilket skapade intressanta skuggor. Jag gillade kontrasten eftersom den skapar som en skiljelinje och förstärkte det med lite redigering (Jag höjde ljusstyrkan så att höger del av ansiktet nästan blev överexponerad och stärkte konstrasten så att skuggorna blev ännu mörkare). Ljuset blev en viktig del av den här bilden som annars hade varit ganska odramatisk.

Den här bilden var också lite oplanerad där jag mest lekte lite. Den är tekniskt sett ganska dålig - den är helt klart överexponerad och lite suddig, men jag tycker ändå om den. Precis som med kaktusbilden bryter den av från de mer seriösa bilderna. Jag gillar hur dinosaurien tar in en ny färg i ensamblen av bilder och hur det känns som att det händer något i bilden, den är inte bara statisk. Jag hade kunnat dämpa ljuset så att hon inte ser så blek ut men det blev nästan fulare, eftersom det var uppenbart grynigt och redigerat. Istället valde jag att höja mättnaden för att få fram färgen på håret.

Den är är en av mina favoriter. Det dramatiska ljuset påminde mig lite om gamla religiösta avbildningar så jag drog fram glittret och krucifixet för att skapa någon sorts modern Jungfru Maria touch. Det passar hur hon stirrar ut genom fönstret och inte rakt in i kameran, för Jungfru Maria kollar liksom aldrig in i en kamera.

Det här blev Jungfru Maria nr 2. Jag bad henne att posera med händerna framför bröstet för att efterlikna posen av ett helgon. Fokuset trisklades lite och hennes ansikte blev lite mjukare i kontrast till glittret som blev skarpare.

Likes

Comments

Innan vi fick börja fota i studion bestämde vi oss för temat ilska och det var det vi utgick från när vi började med sminket. Vi höll oss främst till färgerna rött och svart. att få ta ut svängarna i sminket var kul och jag tyckte att det var lättare att få fram temat där än när jag var modell i studion. Vi fick ganska mycket tid och kunde byta skärmar, leka med den begränsade rekvisita vi hade till hands och experimentera med ljuset. Det roligaste var det röda ljuset på den svarta skärmen som gjorde att det blev lite mer dynamiska bilder. När vi hade den vita skärmen kände jag att det krävdes mer intressanta poser men det gjorde att det snarare blev ganska krystat. Temat kanske inte framgår jättetydligt i bilderna men jag tyckte att det blev bra ändå.När jag redigerade bilderna började med att höja ljuset och kontrasten eftersom jag tycker att allt blir lite skarpare då. Med den vita bakgrunden behövde jag dock vara lite försiktig med att höja ljusstyrkan för då försvann nästan Tora in i bakgrunden. Jag fortsatte sedan med att ändra temperaturen i bilden till varmare men med den vita bakgrunden blev det lite svårt eftersom den nästan blev lite gulaktig. När jag höjde definitionen däremot tyckte jag att effekten på p'lsen blev jättesnygg.

Att höja kontrasten mellan det röda och svarta blev bra och att höja värmen tillsammans med färgerna gjorde att det blev mer levande.

Jag gillar hur jag och Tora kollar åt olika håll i den här bilden men ändå skapar en lodrät linje.

Jag gillar verkligen hur det lyser igenom Fannys hår och gör att det blir mer definierat.

På samma sätt här gillar jag hur det blir det skapas lite mer av ett samspel mellan Fanny och mig istället för att vi bara står bredvid varandra.

Likes

Comments

Likes

Comments

Spegling

Rörelse

Rörelse

​Rörelse

Likes

Comments

1. Mot en bakgrund

2. Med ett attribut

3. Kontrollerad

​4. Ögonblicksbild, "okontrollerad"

Likes

Comments

Likes

Comments