Blev påmind idag av en vän om min Palma blogg....veckor och månader har fladdrat förbi och jag har helt tappat bloggen!
MEN....vi har ju självklart inte tappat kontakten med Palma☀️

Sedan i februari, när jag senast skrev, har vi hunnit med ett flertal veckor i Palma. Med familj, med vänner och med kollegor och varje gång känns det som jag kommer hem. Märkligt det där hur en plats kan sätta sig så inkilad i hjärtat, hur lugnet och lyckokänslan infinner sig så fort nycklarna till lägenheten skramlar i fickan!
Märkligt men underbart.

Vad har då hänt i vår bostad sen senast? Ja vi kan ju bo i den så renoveringen är klar .....eller nästan klar😃 det tar sin tid med spanska hantverkare och det spanska tempot (obefintligt ibland) men är det nåt vi lärt oss under den här resan så är det att inte stressa upp oss. Ingen annan gör ju det så varför ska man....
Tänkte jag skulle fortsätta berättelsen om hur vårt "vrak" till lägenhet förvandlas till en ganska (enligt mig) OK bostad.

Det har varit en resa som jag inte skulle vilja ha ogjord men den hade samtidigt gärna fått varit lite enklare ibland men vi har lärt oss mycket och gör faktiskt det fortfarande!

Vi köpte alltså vraket, vi fick kontakt med en projektledare, Patricia, allmänt kallad Pattan i familjen,
Som anlitades för att driva renoveringsprojektet i hamn.
Nu startar en process som kommer att visa sig vara ett bra mycket större arbete än vad vi någonsin trott!

I Spanien måste man ansöka hos "myndigheterna"
Om ett sk renoveringstillstånd. Det finns två varianter, ett för "vanlig renovering" av en bostad eller ett som kallas "nyproduktions renovering" av befintlig bostad.
Spontant så kände vi "nyproduktions renovering" är väl självklart - det går ju verkligen inte att bo i lägenheten!

Pattan däremot tyckte inte det. De här tillstånden kostar att få godkända och när det blir "nyproduktion" så är det väldigt dyrt upplyste hon oss om så hon föreslog att vi ansökte om ett tillstånd för vanlig renovering.
Vi slog ut med armarna och sa - det är ditt val, ansök om det du tror blir bäst!

Byggtillståndet skickades in efter konstens alla regler och veckorna gick.
Efter mycket om och men så fick vi beskedet att tillstånd beviljats för en vanlig renovering så imorgon kör vi igång!
Jag har ingen aning om hur många gånger Pattan var i kontakt med diverse myndigheter eller hur hon lyckades med att övertyga dessa tjänstemän om att det bara "var en vanlig renovering" men vi tackar och bugar för som vi förstått det efteråt så sparade vi en ansenlig mängd med euro genom att få det tillståndet.
Nu klistrades ett dokument upp på vår entré till fastigheten där det informerades om att vi, Yvonne o Richard Eklund, skulle genomföra en renovering av en bostad och att myndigheterna hade godkänt detta!

So far so good - nu börjar rivningen!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Den här söndagen kör vi en live rapport från Palma! Kom ner hit i fredags efter en intressant flygresa via Berlin. Förseningar från Arlanda vilket gjorde det lite spännande med anslutningen från Berlin till Palma.
Som tur var så var vi ett gäng passagerare som skulle vidare så planet stod och väntade på oss i Berlin. Undrar om alla fick sitt bagage? Kändes som om vi fick kasta oss på väntande flyg så väskorna fick nog flyga efter.

Det känns alltid lika bra att sätta nyckeln i låset på lägenheten och se vad som hänt sen sist. Den här gången har vi inte haft nån kontakt innan med Patricia (vår projektledare) så vi hade ingen aning om vad som fixats. Men som alltid har vi kommit liite närmare slutet på renoveringen.
Duschväggar sitter på plats i badrummen och spottarna i köket är uppsatta!
Båda takkronorna som inhandlades senast (bl a den som åkte taxi ett antal ggr i Palma) sitter på plats och det blev så bra!

Vi har ca 18-20 grader varmt och vi njuter. Det märks väldigt väl att det är lågsäsong här nere. Många restauranger är stängda och det är väldigt "lugnt" på stan. Vi börjar få en vardag här nere, tvättmaskinen går, torktumlaren körs och hittills har alla maskiner fungerat som de ska. Shoppingen är perfekt nu. Många reor överallt och en del inköp har gjorts till lägenheten.
En av mina favoriter är Sara home som ligger precis runt hörnet från oss. Gjorde ett riktigt bra fynd på mattor där igår dom blev perfekta i hallen! Sakta men säkert får vi till ett hem.

Nu ska vi snart ut och äta middag, ska prova en restaurang som ligger precis intill oss som ser riktigt mysig ut. Lär väl ta oss några år att prova alla de restauranger dom ligger i våra egna kvarter för de ligger tätt kan jag säga.

Ha en riktigt bra Alla ❤️-dag och var rädda om varandra, kram från Palma

Likes

Comments

Från hemmaplan ska nu pappersarbetet dra igång, för som vi själva jämt påpekar i fastighetsaffärer, så är ju inget klart förrän alla papper är underskrivna av alla parter!
Nervöst sitter vi hemma i Eskilstuna och vill ha kontrakt så fort som möjligt men det krävs lite formalia innan vi kan komma så långt. Det är blankett efter blankett som ska fyllas i, frågor ska besvaras. Bakgrunder ska kontrolleras och advokater ska blandad in!
Vad är vi för människor som på deltid vill bli mallorciner?
Var och hur tjänar vi våra pengar? Vilka är/var våra föräldrar? Har vi terror kopplingar😳? (Penningtvättslagen)
Är vi gifta?
Finns det äktenskapsförord i Sverige?

Många frågor och svar ska upp på bordet och som tur är har vi vår svenske konsul på ön, Nathalia, till vår hjälp. Hon är dessutom advokat så tryggare än så här kan vi inte bli.
NIE-nummer måste vi ha ( spanskt personnummer) för att få köpa fastigheten, bankkonto i spansk bank behövs, och här hittar vi Mia som är svenska och kontorschef på ett Caixa kontor i stan.
När all formalia är fixad med hjälp av alla underbara människor som fixar åt oss så dyker ett utkast på kontrakt upp i mejlboxen. Ett spanskt / svenskt kontrakt på 10 fullskrivna sidor med info om hela vårt liv känns det som och vi är ivriga att skriva under!
Läser igenom, ser inga konstigheter och mejlar tillbaka ett ok!
Nu jädrar är det snart klart......

I nästa stund kommer ett nytt mejl - Stopp, skriv inte under. Det finns en oreglerad skuld på fastigheten meddelar Nathalia!!

Nu öppnar sig det svarta hålet för oss!
Vad händer nu? Vad är det för skuld? Hur mycket är den på?

Euro sedlarna fladdrar förbi i hjärnan och frågan ställs -vad kan det röra sig om?
Nathalia meddelar oss att hon ska kontrollera vidare men det kan bli så att hon i slutänden rekommenderar oss att INTE köpa.....

Vi väntar och vi väntar. Mycket av register och handlingar är inte datoriserat i Spanien så fastighetsböcker ska kontrolleras, myndigheter ska bläddra i sina pappersbuntar och det här tar tid. För oss som är vana med att ett dataklick bort finns informationen är det här rena mardrömmen.
Efter 4 dygn kommer beskedet att det är ingen jättestor skuld men den måste fixas innan vi kan köpa. Vi behöver förhandla igen med säljaren, Magnus drar igång en vända till med säljarens mäklare och efter mycket dividerande fram och tillbaka så tar vi tag i skulden och köpeskillingen sänks med samma summa! Då har vi bollen och kontrollen över skulden och vi kommer att kunna genomföra köpet, Puh!

Så den 22 maj 2015 kunde vi äntligen skriva under våra kontrakt och affären var klar!

Nu ska vi bara genomföra själva affären också och det ska göras hos en av Palmas notarier, Heran Delgado.
Den 16/6 har vi fått en tid hos honom så då ska vi, säljaren, vår mäklare, säljarens mäklare och vår advokat träffas för att skriva under de sista dokumenten, lämna över köpeskillingen och vi ska få våra nycklar!
Vi har alltså lite drygt 3 veckor på oss att fixa allt med pengar som ska skickas till Spanien och fördelas på checker till alla som ska ha sin del för diverse arbeten som utförs.
Jaa ni läser faktiskt rätt när jag skriver checker! Här sker inget via webben utan vi ska se till att 7 olika checker finns för betalning av följande;
Köpeskilling / skatt - stämpelavgift / notarien / inskrivning i fastighetsregistret / gestoria (juridisk rådgivning) / advokater / NIE-nummer.
Som tur är finns Mia på vår bank la Caixa, hon lugnar oss med att vi fixar allt! Behöver ni en hemförsäkring från den 16/6 också?
JA TACK vore kanske bra ....så Mia fixar ❤️

Likes

Comments

Ibland är inte tekniken med mig så vips försvann hela texten som jag skrivit men då börjar jag väl om igen då 😜.
Vi har alltså kommit in i en Stoor lägenhet med ett renoveringsbehov som vi nog inte ens skulle ge oss på hemma i Sverige ....(joo kanske förresten, vi är ju lite galna av oss). Där stod vi med samma magkänsla båda två att det här är bra, riktigt bra men herregud hur fixar man sånt här i Spanien? Vi är ju inte ens några klippor på spanska!?
Vi inser ju att innan vi kan tänka eller göra något mer så måste vi få kontakt med någon som kan det här med renoveringar i Spanien. Vem kan sånt?
Här har vi lite tur att vår mäklare har kollen så vi får träffa Patricia som sen kommer att bli bår klippa, vår projektledare genom hela processen från ett vrak till en fungerande bostad.
Hon kommer svepande in i lägenheten med långa linnekjolar och är det mest positiva och engagerade person som vi träffat på länge! Det här löser vi, mycket att göra och fixa med men allt är möjligt!
Joo det förstår ju vi också men vad pratar vi för pengar och på vilken tid?
Vi får ett kostnadsförslag och en tidsplan ifrån henne och nu börjar vårt stora arbete med att fundera.
Vi vrider och vänder på allt, vad är det värsta som kan hända? Håller budgeten som vi fått ...nja inte riktigt tror vi men om vi i våra beräkningar dubblar den så borde vi åtminstone inte få någon större överraskningar på slutet!
Vågar vi lägga ett bud? Tänk om vi blir stående med en stor lägenhet som vi inte kan bo i nere i Palma?
Har vi tid med det här? Hur mycket kan vi vara på plats? Hur mycket är nödvändigt att vara på plats?
Många tveksamheter är det men båda har en magkänsla som säger köp så vi lägger ett bud! Jösses så läskigt!
Och nu är det bar att vänta! Det vi vet om säljaren är att hon bor i Madrid och har ärvt lägenheten. Det är många år sen hon var på plats och såg den så hon har haft den som en investering för framtiden. Ganska vanligt nere i Palma har vi förstått!

Vi väntar och vi väntar, hemresedagen börjar närma sig och stressen kommer.
Ska vi behöva åka hem igen utan ett besked och kanske bara hinna vända innan vi behöver åka ner igen?
Samtalet kommer och vårt bud är accepterat!
Jippi, vi har precis blivit med ett stoort renoveringsprojekt i Palma - ska vi skratta eller gråta?!
Klart vi skrattar hela vägen hem till Sverige igen😃

Likes

Comments

Äntligen har vi hittat nåt med WOW ....är första tanken .... nästa är  -men herregud här kan man ju inte bo!

Inget vatten, inget avlopp, ingen uppvärmning, inget kök, inget badrum 


Likes

Comments

Ni känner säkert igen den där känslan när man varit i ett riktigt flow länge och det börjar dyka upp grus i maskineriet ...
När man känner att problem dyker upp lite varstans och man inte riktigt förstår vad som händer och man vet inte riktigt hur man ska lösa det!
Så var känslan när vi typ för femte gången den här våren skulle flyga ner till Palma igen.
Vi hade haft lite otur i vårt jagande på bostad och även den här gången så började det dagen innan avfärd. Ett antal bostäder skulle visas under våra dagar i Palma men dagen innan fick vi meddelande från våra mäklare att ett par / tre av våra utvalda bostäder var sålda.
Bra objekt som hade känts helt rätt på de bilder och den information vi hade fått.
Väl på plats i Palma så var det ett fantastiskt väder, sol och värme med klarblå himmel så egentligen ville vi bara vara på stranden och chilla men där blir inga affärer gjorda utan vi sprang runt på diverse visningar och diskuterade där emellan fördelar och nackdelar.
Inget som vi tittade på hade det där riktiga wow men så en dag när vi var på väg från hotellet så sitter det plötsligt en skylt med "Se vende" på en balkong!
Mittemot vårt underbara hotel Tres sitter den...


Nu har vi hittat vårt läge, här kan vi tänka oss att bo!
Snabbt ett samtal till Magnus som lovar att försöka få kontakt med den ansvariga mäklaren och vi satt förväntansfullt och väntade på svaret tillbaka.
När det väl kom så var det inget positivt svar -
Tyvärr den är såld!
I det här läget gick vi ner runt hörnet till en av våra favorit restauranger, Ombu, och satt oss i skuggan med varsin öl och kom överens om att nu lägger vi ner vårt letande ett tag. För många bakslag hade gjort oss less, så nu skulle vi bara njuta av sol, värme och den underbara stan kom vi överens om.
Vi satt och njöt av myllret av människor och diskuterade om strand eller pool var nästa aktivitet när telefonen ringer igen!
Magnus, vad vill han?
Lägenheten på Apuntadores 10 är INTE såld! Nåt slags missförstånd i kommunikationen så 

Vill ni se den?
JAA det vill vi!
Magnus får fram en nyckel och vi går iväg tillsammans för att få se den här lägenheten som vi nyss var så besvikna över att den gått oss förbi.
Han berättade lite snabbt den fakta han hade om den, en stor lägenhet ( mycket större ön vad vi tänkt oss), renoveringsbehov ( ingen har bott här på ca 30 år), äldre fastighet, byggd ca 1880, ingen egen terass men en gemensam på taket. Många saker med andra ord som inte fanns på vår önskelista men Läget är fantastiskt!
Han fipplar med diverse nycklar men till slut kommer vi in i en mörk och ganska dyster lägenhet med stängda fönsterluckor runtom MEN nånstans i magen känns det här rätt! Vi tittar hastigt på varandra R och jag och säger i kör,; -vi öppnar upp alla luckor så vi kan se nåt!
Åh jösses vilken lägenhet eller våning som Magnus säger.
Den här vill vi ha 😍

Likes

Comments

På plats i Palma så börjar jakten på det perfekta boendet (finns det?).

Det värsta är att vi egentligen är rätt dåliga på att hitta i Palma och att vi har mindre bra koll på vilket område som heter vad i stan så vandringarnas tid har startat!

Skavsåren frodas, gympadojorna slits och vätskepausarna blir många, Gud så jobbig det är att vara spekulant 😃
Lite synd att vi inte har koll på hur många steg vi gjort i Palma sen tidig vår 2015 men oj vad mycket vi har sett och vilka pärlor vi har hittat. Det finns otroligt många ställen som serverar immiga och välkylda öl efter vägen där spanskan smattrar och gubbarna ljuger (tror jag eftersom jag är urusel på spanska).

Kartan hänger alltid med i ryggsäcken  (vi har en som är typ 1 X 1 meter som vecklas ut på trottoarkanter, gathörn och barer) och vi avverkar områden på löpande band. En del överraskar positivt och en del försvinner snabbt iväg från listan på tänkbara boendekvarter. Skitfula områden helt enkelt.

Portixol och Molinar är områden strax utanför Palma (mellan stan och flygplatsen) som vi innan har bott i och har trivts i så där tillbringas en del tid. Vi tittar på lägenheter med takterasser, havsglimtar och spanskt stuk  men inser ganska snart att den budget som vi har  inte räcker till det vi har tänkt oss. Ett radhus ligger på ca 20 miljoner svenska kronor ....oh la la .... Då får du i och för sig havsutsikt men kanske inte nån skandinavisk design, har du tur så följer det med nån spansk rokoko soffa - My good!
Det är läge att utvidga våra önskemål på områden och vi börjar tänka oss att hitta något i Palma, gamla stan kanske?
Smala gränder, cafeér, restauranger, affärer, ett myller av människor, kullersten - charmigt som tusan och promenadavstånd till stranden.

Yes vi går på charmen och börjar titta på ombyggda gamla palats runt de många torgen, och de är väldigt många, som finns i gamla stan!

När vi är nere i Palma så har vi fastnat för ett hotell som heter Hotel Tres, ett supertrevligt hotell med suverän personal och beläget i La Lonja kvarteren, mittemot katedralen och precis vid affärsgatan Born. 

Sven, hotellets direktör, är norrman med många års boende i Palma så han är en enorm tillgång när vi förvirrar oss på kartan. Innerligt och hjärtligt Tack Sven för all hjälp och all kunskap om Mallis som du delar med dig av, Du är en klippa! Eftersom vi haft vår bas på Tres  "ett par gånger" nu så börjar personalen känna igen oss och följer med stort intresse vårt jagande efter "The flat" ....

Vi jagar vidare, dagarna går och vi närmar oss hemresa igen. Besviket inser vi att vi hittade inget den här gången och uppgivet säger vi över ett glas Cava på Tres gård, hur svårt kan det vara? 

Vi konstaterar; Ja det är svårt att hitta sin drömbostad.....det gör man inte på en kafferast

Likes

Comments

Nu är vi äntligen på plats i Palma och får träffa vår mäklare Magnus i verkligheten. Visade sig, så klart, att vi har gemensamma affärskollegor hemma i Sverige vilket genast gjorde det ännu lättare att få ett självklart förtroende för varandra!
Världen är väldigt liten ganska ofta.

Ni som känner mig / oss vet ju om att vi båda är i fastighetsbranschen hemma i Sverige så därför såg vi verkligen fram emot att få vara med om en sån här affär i ett annat land.
Vad är lika som hemma? Är nåt det? Kan vi nånting om det här fast vi varit i branschen sen mitten av 90-talet? Visningar, hur funkar det?

Ja frågorna var tokmånga och när väl bollen började rulla så insåg vi att inget i en fastighetsaffär är lika i Spanien som hemma. Lite märklig känsla att helt plötsligt inte ha nån koll alls utan bara vara tvungen att förlita oss på andra människor som säger sig kunna det här. Men ändå rätt skönt, alla de "dumma" frågorna kunde ställas utan minsta prestige.
Samtidigt bär vi med oss en riktigt bra erfarenhet hem till jobbet i Sverige, det är lätt att glömma att våra kunder hemma inte är bekväma i vårt mäklarspråk alla gånger. För oss självklarheter för andra rena kurreduttspråket!


Något som slår mig så här efteråt är att vi aldrig träffade mäklaren / mäklarna på deras kontor. Vi träffades ute på stan. På vårt hotell, på fiket intill hotellet, på baren intill lägenheten vi skulle se på eller på närmaste torg. Aldrig på kontoret och nu när jag tänker efter så var vi för första gången på Magnus kontor för 2 veckor sen. Vi promenerade förbi och gick in och sa Hej.

Kommer ihåg när vi var nära avslut på den lägenhet som vi nu har köpt . Vi var fortfarande i förhandling om slutpriset och vi skulle med flyget hem  om 3 timmar! Lite panik var det hos oss men Magnus sa bara lugnt och fint att jag kommer till hotellet så gör vi det sista därifrån innan ni måste iväg. Behöver kopior på era pass, vi behöver fylla i några blanketter och lite sånt men var lugn jag kommer! 


Vi hade fullt upp med att tänka på fullmakter, behöver nån stanna kvar, kan nån av oss behålla samma rum på hotellet eller behöver vi hitta nytt hotell? Hur ser det ut med jobbet hemma? Ja jösses vad stressat det var för oss svenskar med kontrollbehov men det slutade med att vi flög hem med flygplanet enligt planeringen och Magnus fixade resten för vi köpte ju lägenheten!

Likes

Comments

Länge har tankarna funnits om ett fritidsställe i Sverige. Vi har åkt halva Sverige runt och tittat på hus, en del riktigt bra och en del som inte passat familjen.
Vi har varit med i budgivningar och många gånger insett att inte bara vi tyckte att just den fastigheten var vårt drömobjekt, så många gånger har vi gått ur budgivningarna som förlorare.

Det var där nånstans i förlorandet som tanken formulerades, måste vi stanna kvar i Sverige med vårt fritidshus projekt?

Diskussionerna i familjen började och vi insåg att Neej vi behöver nog inte det!
Men var vill vi tillbringa tid nånstans förutom hemma? Det här var ingen lätt frågeställning.... Rent praktiskt så får det ju inte vara för långt bort i världen, vi vill ju kunna vara där på en långhelg till exempel. Det måste ju fungera rent språkmässigt, klarar vi oss på engelska eller behöver vi lära oss ett nytt språk? Inom EU kom vi fram till ganska snabbt så att en fastighetsaffär är möjlig att genomföra utan några större problem.
Spanska solkusten kanske ....många svenskar som köper bostäder där ..... Men Mallis då?
När Mallorca dök upp i hjärnan så kändes det helt rätt! Där kunde vi alla tänka oss att tillbringa tid och ledighet för Mallis har ju allt kom vi fram till.

Ok hur börjar vi leta då? Måste ju finnas ett typ Hemnet som vi kan söka på.... Men så enkelt visade det sig inte vara. Vi fick börja med att söka upp lokala mäklarfirmors egna hemsidor. Det finns ju några svenska mäklarkedjor på ön så deras sidor besöktes men utbudet var ju inte det största så vi var tvungna att hitta fler mäklare.
Till slut hittade vi en mäklare som pratade svenska och som har ett stort kontaktnät på ön så han blev vår köpmäklare!
Tack Magnus för all hjälp!

Vi berättade om våra önskemål;
Mindre studiolägenhet
Färdig renoverad
Gärna möblerad
Liten bit utanför Palma med havskontakt
Och vår budget

Magnus lyssnade och började leta objekt åt oss! Det tog inte många dagar innan han kom med ett flertal förslag åt oss och vi tittade på bilder, analyserade och lokaliserade oss via kartor men vi insåg ganska snabbt
att marknaden i Palma var rätt het och vi var tvungna att boka in en resa ner så att vi direkt skulle kunna titta på förslagen.
Sagt och gjort vi flög ner till Palma ✈️

Likes

Comments