Header

Det bästa med Addo elephant park är att man inte behöver åka med på någon dyr safari utan man kan köra själv i parken så länge man vill, eller iallafall till klockan sex när parken stänger, och man kan stanna och kolla på djuren sålänge man vill. Tillsammans med Gerrit och paret från Österrike som vi jobbar med, tog vi chefens bil och åkte en heldag till Addo. Tyvärr lyckades vi inte se någon utav de 17 lejonen som bor i den enorma parken men vi såg en massa andra djur. Det finns över 600 elefanter och vid ett vattenhål var det över 80 stycken. Vi hängde där en lång stund och kollade på alla söta bebisar som snubblade runt i leran och sprang efter sina mammor. Vid ett tillfälle tutade en elefant med snabeln och sekunden efter började ett 20 tal elefanter att följa efter den elefanten och gå därifrån precis runt vår bil. Just i den situationen kände vi oss väldigt små. Det var som att han sa till sin familj att det var dags för dem att gå och ge plats åt nästa familj. Mäktigt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Gerrits hår växer verkligen som ogräs så vi åkte in till Valencia som är kåkstaden här i Addo. Frisörsalongen var en container och frisören var från Ghana. Jag tror att Gerrits hår var den största utmaningen han någonsin haft under sin karriär och det tog en lång stund innan han var färdig. Men det blev bra och det märktes att han var stolt över sitt arbete efteråt. Antagligen kommer det inte så många vita till hans salong och några barn tyckte att det var väldigt roligt att vi var där.
I salongen fanns ett handfat med en hink under där han tog vattnet ifrån, fyra trasiga speglar och två stolar. Klippningen gick på ungefär 20 kronor.

Likes

Comments

Staden Addo ligger bredvid Addo Elephant Park som är Sydafrikas tredje största nationalpark. De gäster som kommer till oss vill såklart se parken på något sätt. Antingen så kan man köra runt själv i sin egna bil och vara i parken så länge man vill för 270 rand per person. Man kan då även välja att hyra en guide under 2 timmar för 340 rand per person. Eller så kan man göra en safari i en öppen jeep. Det finns då många olika företag man kan göra det med. Vi säljer halv och heldagar med ett företag som heter Crisscross i Addo. Det finns även några privata parker som är mindre och där det är en större chans att se djur.
En av de parkerna heter Schotia och är den andra safarin som vi säljer.
Jag och Gerrit fick för någon vecka sedan chansen att åka dit eftersom vi måste veta vad det är vi säljer.

Schotia är 1.600 hektar stort och tidigare odlade man ananas där. Idag har de olika sorters antiloper, gnu, zebra, giraff, elefant, flodhäst, lejon, krokodil och många andra sorters djur.

Vi hade en mycket bra och passionerad guide som berättade många intressanta saker. Bland annat så visade han oss en lus på en kaktus som blir till en lila färg om man mosar den. Förr i tiden använde man den till att färga tyger.
När vi hittade noshörningarna höll de på att knuffa på varandra, tydligen var det deras förspel. Efter ett tag gick de runt en buske så vi körde runt på andra sidan och då började de kuta så fort att vi helt tappade bort dem. Antagligen ville de vara ensamma.
Efter middagen åkte vi runt i mörkret och fick veta genom deras radio att en gnu hade brutit benet och hade lämnats vid lejonen och mycket riktigt så stod de tre lejonen och gnagde på gnun när vi kom. Till och med jag som vanligtvis inte blir så lätt äcklad av saker va tvungen att kolla bort då och då när de drog ur hela maginnehållet och sög i sig tarmarna som om de vore spaghetti.
Det var en mäktig känsla att sitta i en öppen jeep bara tre meter ifrån tre stora lejon som kalasade på ett annat djur.
Men det coolaste på safarin enligt mig var att se flodhästen. De andra djuren har jag sett tidigare, dock aldrig i det "fria". Visserligen såg man bara huvudet på flodhästen eftersom de spenderar 22 timmar om dagen i vatten men precis när vi skulle åka så öppnade den sitt jättegap. Väldigt häftigt!

Likes

Comments

Ni som inte har NLT - nya Lidköpingstidningen har säkert missat att jag var med i tidningen för några veckor sedan. Artikeln handlar om jobbet jag hade i Senegal. Jag fick till och med vara med på förstasidan. Jättekul! Tack Janne för ett bra reportage.

Likes

Comments

Som jag berättat tidigare blev vi hämtade i Port Elizabeth utav vår chef. Att köra till Addo därifrån tar ungefär 45 minuter men istället för att ta den snabba vägen åkte vi igenom nationalparken. Man kan inte ta sig till Addo om man inte har en bil och med bil kan man för 270 rand per person köra runt i den stora parken och leta efter djur hur länge man vill. Den vägen vi tog är dock gratis eftersom den leder till Addo. Under den korta biten hann vi se fyra elefanter varav två var precis vid vägen, vårtsvin, zebror, antiloper och bufflar. Eftersom det aldrig har varit några tjuvjägare i Addo elephant park så är djuren inte rädda för människor och bilar.
Det var en väldigt bra start på vår tid i Addo.

Likes

Comments

Vi hoppade på en väldigt kall nattbuss från Johannesburg till Port Elisabeth. Vi har skapat en profil på en sida som heter workaway.info där man kan hitta tusentals jobb världen över. Man får inget betalt men får oftast bo och äta gratis. I Port Elisabeth blev vi upplockade av vår nya chef och fick börja jobbet med att shoppa för restaurangen i 4 timmar. Då hade vi knappt sovit på 5 dagar. Först flög vi, sen var det nyår då vi sov i en sovsal och sen en natt på en buss. Så vi var lagom trötta när vi till slut kom fram till Addo där vi nu bor och jobbar. Addo ligger bredvid Addo Elephant Park som är den tredje största parken i Sydafrika. Vi jobbar på ett bed and breakfast - The Kraal och är i både receptionen och i baren/restaurangen.

Vårt sovrum.

Likes

Comments

Vi var bara två dagar i Johannesburg men vi hann se en hel del. Som jag sagt tidigare är Johannesburg en väldigt farlig stad så vi blev rekommenderade att ta en Uber överallt. Det var första gången som vi använde Uber och det är väldigt smidigt. Vid ett tillfälle skrev chauffören att han hade råkat starta turen innan han hade hämtat oss så vi sa till honom att avsluta den så att vi kunde ta en annan istället. Men eftersom pengarna dras automatiskt från bankkortet så togs 15 kronor från mitt kort. Jag skrev då till Uber vad som hade hänt och de satte in pengarna igen direkt. Kanon!


Vi tog en Uber till Apartheid museet som låg 15 minuter ifrån Melville. Det var ett väldigt intressant museum men man måste ha mycket energi när man går dit för det är mycket läsande. Det är fruktansvärt hur ett land helt plötsligt bara kan bestämma att det ska vara skillnad mellan vita och färgade och ha hundratals lagar som separerar dem. Tyvärr kommer det dröja ännu ett par generationer innan folk slutar tänka så för det märks väldigt tydligt än idag. Till exempel så hatar vita sydafrikaner fotboll eftersom det är en sport för färgade. Hur konstigt är inte det? Tänk om det var så i Europa att bara de färgade gick och kollade på fotboll.

På nyårsafton gick jag och Gerrit ut och åt på en restaurang i Melville. Vi åt T-bone stekar för 60 kr och drinkar för 25 kronor. Mat och dryck är billigt i Sydafrika. Runt elvatiden gick vi tillbaka till vårt hostel i hopp om att det skulle vara något firande där. Det var det inte så vi firade med ägaren, killen i receptionen och en tjej från Holland i baren på hostelet. Vi hade en väldigt rolig natt och det är inte varje nyår jag får chansen att simma i en pool under stjärnorna.


Likes

Comments

När jag var 15 år kom en tjej från Sydafrika på besök på min gymnasieskola och berättade om hur hon växte upp. Sedan dess har det varit min dröm att få åka dit och få upptäcka det hon pratade om. Nu 15 år senare är jag här!! Jag är så himla glad och lycklig över att jag har haft möjligheten att förverkliga min dröm och jag ser jättemycket fram emot att se vad det här landet har att erbjuda.

Resan hit gick helt okej. Flyget skulle dock ha gått klockan 16.20 och en timme senare hade vi fortfarande inte fått någon information om varför det var försenat. Det stod inte ens att det var försenat utan bara att det var check in, i nästan 2 timmar. Det är så det funkar i Afrika helt enkelt. Till och med på flygplatser tydligen. Ingen stress.
Vi flög med Kenya airways och killarna som jobbade på flyget var de skönaste flygvärdarna jag någonsin haft. När vi steg på flyget fick vi veta att vi även skulle göra ett stopp i Mali på vägen. Det hade vi inte fått någon information om tidigare. Direkt efter att vi var uppe i luften fick vi varm mat. Sen landade vi i Mali en snabbis och när vi var uppe i luften igen fick vi samma måltid eftersom fler folk hade gått på flyget. Vi valde då att bara äta efterrätten. Det blev inte många timmars sömn och vid tretiden på natten bytte vi flyg i Kenya. Sista flyget tog inte ens 4 timmar och jag delade mitt säte med en storväxt kvinna som antingen var full eller bara väldigt trött. Plötsligt skrek hon saker som - är det på sjukhus det utspelar sig (om filmen som var på på hennes skärm) och det är ett barn framför mig, samtidigt som jag försökte sova..

Från Dakar åkte även en man från Tyskland (såg vi på hans pass). När vi var framme i Johannesburg insåg vi att vi på mindre än ett dygn redan hade varit i fyra länder (Senegal, Mali, Kenya och Sydafrika) med honom. Och vi sa aldrig ens hej. Hur många människor har du besökt 4 länder med?

Här vill jag bo!

Johannesburg är en av världens farligaste städer sägs det och det är ett himla massa snack om det hela tiden. Det känns inte så kul. Vi får inte ta någon buss, vi får inte gå i det eller det området, vi måste ta en taxi hit och dit, vi får inte vara ute när det är mörkt.
Idag gick runt i Melville där vi bor och det är elstängsel, kameror och höga staket överallt. Men det är samtidigt ett otroligt vackert område. Det är en stor skillnad från Dakars sandiga gator och ibland känns det som att vi är i Australien och ibland i New York. Jag gillar det!

På kvällen började det ösregna och hagla så vi passade på att smaka på den lokala ölen. De va helt okej.

Likes

Comments

Detta året firades julen i Senegal med mina nya vänner och kollegor från Sverige och Estland. Alla de andra åkte hem efter jul och firade på riktigt där så jag var den enda som hade min"riktiga" jul i Senegal så jag var glad över att Gerrit även var där för att fira med mig. Vi började med att laga maten tillsammans och åt sådär överdrivet mycket som man ska göra på jul. Vi hittade till och med julskinka och lax, men tyvärr ingen sill. Efter maten började vi kolla på Kalle Anka men internetuppkopplingen var inte bra nog för att streama så istället lekte vi två roliga lekar. En utav dem gick ut på att vi skulle rita vad en person sa att vi skulle rita, på en papptallrik som vi hade på huvudet. Det var inget lätt men min målning blev bäst och jag vann en Toblerone. Sen så körde vi julklappsleken och vann fina senegalesiska prylar. Mina senaste jular som jag firat i Malaysia, Australien och i Chile har varit mer stora fester med en massa mat, människor och alkohol. Men eftersom jag åt olika mediciner för örat denna julen kunde jag inte dricka alls så det blev en väldigt annorlunda jul för mig. Dock väldigt mysig. Festen får bli på nyår istället.

Likes

Comments

Det är alltid en kluven känsla när man slutar på ett jobb för ärligt talat är det ju aldrig kul att jobba. Men jag kommer verkligen sakna att gå till jobbet varje dag och mötas av alla underbara kollegor. Och jag trivdes väldigt bra i Dakar och på företaget. Så det var lite tufft att säga hej då till alla. Innan vi gick hem försökte vi ta kort med alla som jobbade vilket tog typ 2 timmar.

Likes

Comments