Instagram@outdoor_sweden

2018 är här och med den börjat planeringen av årets äventyr,  det första blir kungsledens första etapp mellan Hemavan och Ammarnäs. En vandring som ger oss sex dagar ute på fjället.

Även om vandringen planeras att genomföras i sommar så kräves det att planeringen börjar redan nu.

Det är inte bara att ge sig ut hur som helst en vecka på fjället utan det är mycket som ska förberedas, tidpunkt, resan till och från,  rutten,  utrustning, säkerhet osv.

Detta tar längre tid än vad man tror.. Men med god planering så kommer vandringen gå smidigare och man kan njuta mer av den.

Jag kommer här på bloggen skriva bit för bit om planeringen och hur den går till, från början till slut.

Vi (jag och min sambo) längtar ut på fjället igen,  vi har haft ett uppehåll med våra vandringar då vi fick tillökning i familjen,  förra året tog vi med alla barnen till fjället vilket var ett lyckat drag.

I år blir det mer Barn äventyr men först ska vi vuxna damma av kängorna och ge oss ut.

Så nästa inlägg kommer handla om hur du börjar planera ditt äventyr.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

En brasa kan vara mysigt eller ett trevligt inslag när du tar en pause i pulka åkningen och grillar korv.

Men eld kan också vara livsavgörande i en nödsituation.

Hur gör man eld, vad behöver man och när behöver man elda?

När du ger dig ut på äventyr så är det ett par saker du bör ha rutin på att alltid ha med dig.

1. Kniv
2.tändmatrial
3.tändstål
4. Första förband

Kniven bör vara av lite tuffare material som klarar hårdare tag,  men huvudsaken är att du har en kniv... Vi börjar där!
Kniven är ett multiverktyg.
Den klyver ved, lagar trasiga saker, funkar som sked osv :).

Kniven är prylen alla bör ha högst upp på listan när man ska packa eller ge sig ut.

Tänd material kan vara tidningspapper eller liknande, men den förbereda samlar på sig näver från björk och små spån som du förvarar torrt i en liten påse eller tom tändsticksask förslagsvis.  Näver brinner fruktansvärt bra och är pålitligt att starta en eld med.

En annan produkt som är perfekt att ha som eld start är en tampong,  gör ett snitt i den och så har du mycket tändvänligt material.

Kniv och bra tänd material som är torrt och tar sig fort

Vad ska du tända med då?  Tändare är ju en klassiker, men tändare är också en risk då den kan sluta fungera.  Tändstickor är bra men är känsliga mot vind och regn mm.

Vilket du än väljer skulle jag rekommendera att ha ett tändstål (bilden ovanför), tändstål är pålitligt och fungerar i alla väder och grader. Denna kräver dock lite övning så införskaffa tändstål och börja öva hemma så du får in tekniken.

Börja med att bygga en bas med ex näver och små små träbitar(spännt) som du täljer av från ex vedträ (se bilder) . Tänd materialet och fyll snabbt på med små kvistar.... När elden tar sig mer och mer fyller du på med större virke tills du har den brasa du önskar.

Sedan är det bara att underhålla den, se till att du har all ved innan färdig så du inte behöver leta under tiden.

Ved hittar du överallt i skogen, fördelaktigt och skonsamt mot skogen är du om du tar död ved eller ved som av naturliga fallit ner. Men i brist på sådant så får man låna lite.... Är det blött ute så leta under ex granar, där ligger ofta torr och skyddad ved och grenarna är skyddade även dom och oftast torra.

Tänk på att i naturreservat och nationalparker får du oftast inte elda på bar mark utan hänvisas till anordnade platser avsedda för brasor.  Man får heller inte ta ved från sådana skogar så där får man glatt ta med hemifrån.

Sist men inte minst, säkerhet.

Tänk på att inte elden sprider sig, bygg en enkel eldstad med ex stenar, sand osv.
Ha koll så inga grenar hänger ovanför som kan ta eld av gnistor.  Och släck efter dig ordentligt.

Lämna alltid platsen som du hittar den,  det ska inte synas att du vart där helt enkelt.

Jag kommer vart efter lägga upp filmklipp där jag visar dom saker jag skriver om.

Likes

Comments

Som jag skrivit om tidigare så rekommenderar jag att bara vandra ut i skogen och njuta av stillheten och tystnaden.

Med tystnad menar jag ljudet från bilarnas brus eller ljudet från din tv som säkerligen står påslagen när du är hemma... Det är ju så klart sällan helt tyst i skogen utan dess invånare pratar ju med varandra, småfåglar, rådjuren rop på sitt kid och vildsvinet som grymtar under en gran.

Skogen är full av liv, både växtlighet och fantastiskt djurliv.  När du går där tyst för dig själv glöm inte att höja blicken och säg hej till invånarna, stanna upp när du hör en gren knaka och se vem som kan tänkas komma ut ur busken.

Ett annat sätt att få se djur är att spåra,  när du hittar en spillning från något djur så börjar detektiv arbetet,  vem tillhör det?

Är det räven, grisen, grävlingen eller kanske älgen?  Vet man inte får man antingen söka svaret i en bok (om man har med sig) eller så får man frångå mobilförbud (det är mobilförbud i skogen😉) och använda sig av nätet för att finna information.

Nästa steg är att börja leta spår i form av avtryck eller på annat sett se vart och hur djuret har rört sig....

Det kanske låter tråkigt men jag lovar att leka skogsdektetiv är riktigt roligt och lärorikt... Man lär sig hur djuren fungerar, hur deras vardag ser ut. Många djur arter har ett fast schema dom följer och tillslut har du lärt dig vad och hur djuret spänderar sitt dygn och du kan på så sätt förutspå vart och när djuret kommer passera en viss plats.

Men jag vill också vara lite moral tant i detta inlägg,  om du ska ge dig ut i skogarna och titta på djurlivet, testa att gå i en ny skog... Alltså en skog som vi människor påverkar med skogsbruk där träden aldrig får växa sig starka sedan kollar du i en gammelskog (oftast naturreservat) där skogen fått leva sitt eget och naturliga liv.... Du kommer se extrem stor skillnad på liv.

Gammelskogar sprudlar av aktivitet,  du kommer se djurarter du inte ser i ny skog... För där har naturen sin egna gång utan att vi människor ska in och tro vad som är bra.  Vi har nästan ingen gammelskog kvar då Sverige är extrema på skogsbruk och kalhyggen, vi ser bara pengar och likt sanna egoister som vi är så bryr vi oss inte om arter som hotas av utrotning.

Det finns massor man kan göra för att vara med och påverka politiken så att den ska börja skydda våra skogar, organisationer och föreningar som kämpar för djur och natur... Men även om du inte går med eller stödjer någon av dessa så är det minsta du kan göra är att visa naturen respekt genom att inte skada denna eller slänga skräp osv.

Likes

Comments

Kaffe, denna guda gåva till mänskligheten!

Kaffe kan drickas när som och hur som... Nästan, det finns många sett att tillaga och förtära en kopp Java.

El bryggare, på spisen, gaskök, perkulator, öppen eld osv... Hos en kaffe älskare finns inga gränser.

Jag testar mig fram i jakten på det perfekta kaffet,  och jag kommer här ge er lite olika utlåtande på några av dom.

Jag dricker inte kaffe så ofta hemma då jag är den ända i hushållet som tycker om denna dryck.  Men jag dricker mer eller mindre kaffe varje gång jag är ute i skogen, inget slår lukten av kaffe som når näsborrarna och i kombination med doften från gran och tall blir till en fröjd för själen.

Det ska vara starkt rivit kaffe av den svarta typen,  latte maffian får hålla sig till något trendigt fik med batik tapeter... Ne i skogen håller det inte med fina mönster i skum mjölk :)

Klassikern i skogen är kok kaffe över öppen eld i hederlig kaffe kanna... Lagom mängd vatten och lite för mycket Kokkaffe så brukar det bli utsökt gott.  Misstaget jag iblsnd gör med detta är att jag höftar när jag heller i kaffet och då blir det i bland lite för starkt och beskt.

Häll vatten i kannan, koka upp vattnet sakta och ta bort den från elden, tillsätt kaffe och låt kaffet koka upp.

När kaffet kokat en kort stund (ju längre det kokar ju starkare blir det)  så tar du bort det igen,  låt kaffet stå och dra till sig en stund och under tiden tar du en pinne av valfritt träslag och slår lite försiktigt på sidan av kannan, detta gör att slumpen lägger sig i botten.

Tafram din finaste kåsa och häll försiktigt över kaffet och njut av doften en stund innan du tar din första sipp.

Perkulator,  har inte lyckats få till kaffet som jag vill ha det i denna pryl. Du använder kok kaffe eller bryggkaffe i denna och kaffet fördelas i en liten behållare/sil som du ställer på en fot i kannan där du har vattnet... Sedan placeras kannan på elden och det är vara att vänta på att det kokar upp. Ju längre det kokar ju starkare kaffe... Jag lyckades dock få kaffet att se ut som te vatten.

Troligen hade jag för kort koktid och för dåligt tålamod... Handhavande fel alltså.

Vattnet som kokar och dunstar/ångar upp mot kaffet som i sin tur ska droppa ner gött kaffe i kannan.

Jag kommer ge detta några försök till och göra det enligt konstens alla regler.

Sedan har vi en snabb och effektiv metod som är svår att misslyckas med.... Frystorkat kaffe eller snabbkaffe som det kallas i folkmun.

Koka vatten eller ha med vatten i termos, häll upp en kopp med vatten och tillsätt kaffe efter smak... Rör om och drick.

Svårare en så är det inte. Dock är detta inte det godaste kaffet men det duger om man vill ha effekten en tidig morgon på fjället ex.

Sist men inte minst så har vi bryggkaffe... Koka hemma... Häll över i termos och stoppa i ryggsäcken. Drick när det behagar.

Likes

Comments

Ett rådjur går sakta förbi dig på behörigt avstånd, fjällrävens ungar leker oberörda trots din närvaro, nötskrikan följer dig försiktigt mellan trädtopparna eller en nyfiken ekorre nosar försiktigt på dina fötter.

Detta är upplevelser du kan få genom att bara gå ut i naturen och ströva omkring eller sitta ner en stund med något gott att dricka på en stubbe.

Förr i världen levde vi av och i naturen på ett helt annorlunda sätt än  vad vi gör i dag, ibland behöver vi gå tillbaks till våra rötter, även om många inte är medvetna om det så är vistelse i naturen som medicin för oss på flera sätt.  Det tar bort stress, frisk luft renar kroppen och även om det är för en kort stund så fungerar naturen som människans egna powerbank och du laddar alla batterier.

Att bara gå en promenad en tidig höstmorgon när daggen ligger på buskarna och dimman blir så där vacker när solens strålar slår igenom... Det är livet.

Jag spenderar all min lediga tid i skogarna på hemmaplan , i bland själv och ibland med familjen. Några gånger om året besöker jag fjällvärlden där jag personligen upplever den bästa powerbanken.

Att vandra en vecka i vildmarken bland oändliga fjällkjedjor, tälta, kämpa i svår terräng och gå på toaletten bakom en sten kanske låter tufft och främmande för många men faktum är att när man gör detta och sedan komma i "mål" och få njuta av lagad mat och sova i en mjuk gosig säng... Det är inte förens då man lär sig uppskatta och vara tacksam för  alla bekvämligheter vi har i vardagliga livet.

Man behöver inte gå ut så hårt första gången utan det räcker oftast med en natt i tält någon stans i den lokala skogen för att uppskatta att komma hem till sitt egna vrå.

Friluftsliv är inte lätt att förklara eller säga att "så här är friluftsliv" , för friluftsliv är individuellt.... Du som utövare avgör vad som är friluftsliv för dig. Det kan vara vandring, matlagning eller bara en kort promenad, den röda tråden är naturen och välmående, sedan hur du väljer att utföra det är upp till dig.

Så packa en ryggsäck med lite smörgåsar eller ta med stekpannan ut och bli ett med naturen :) 
Våga ge det en chans.... Du kommer gilla det och inte minst må bra av det.

Likes

Comments

När du går ut på tur, vare sig det är en kort tur i skogen eller en veckolånga tur på fjället så är det på naturens villkor du är ute.

Det du har med dig ut är det du får klara dig på, det gäller alltså att packa rätt och tänka efter på vad du tar med dig.

Att packa smart med eftertanke är ledorden, du vill inte bära för tungt men ändå ha med det som krävs för att du ska klara dig och få en trevlig tur.

Ryggsäcken du väljer är också avgörande för att turen ska bli till belåtenhet, du ska trots allt ha med dig ditt leverne för hela turen på ryggen.

Storleken på säcken beror helt på hur långt och hur mycket utrustning du måste ha med dig, ex tält sovsäck eller bara en matlåda och lite varm choklad.

I dag har jag testat en ryggsäck på 70 liter (det är så man mäter volymen/storleken) av märket Fjällmark från företaget Friluftsvaror .

Modellen heter Trek 70 och den jag testar är av färgen svart,  den ser i första anblick robust ut.

En 70 liters ryggsäck passar sig kanske lämpligast när du ska på långtur och har med dig tält, sovsäck, kläder och diverse andra prylar för att klara en längre tur.

Därför ställer en sådan säck krav på hållbarhet, bra konfort vid tyngre vikt och att den är skonsam mot kroppen i övrigt.
Efter att spenderat en dag i skogen i diverse olika miljöer och underlag så konstaterar jag att denna säck sitter mycket bra på min rygg.

Den har bra vadderad baksida som ligger skönt mot ryggslutet och höftbältet som ska lyfta säcken från axlarna är kraftigt och vadderat så att den klarar vikten och lägger den bekvämt på höfterna utan att skava eller trycka.

"Kraftiga och bra avbärar bälten"

"Bra vadderad rygg som går att anpassa efter bäraren längd" .

Axelremen är också den bra tilltagen och har bra bredd för att göra det behagligt.

Ryggsäcken har dom justeringar som krävs för att anpassa och dra åt på dom ställen som behövs för att det ska bli optimalt på alla ställen.

Trek 70 har ett huvud fack i säcken som är väl tilltaget för att få ner huvuddelen av packningen, i botten är den delad för att kunna lägga ytterligare saker (vilket jag föredrar) .
I topplock finns ett ytterback och ett innerfack.
På båda sidorna finns mindre fickor där man fördelaktig lägger saker man vill komma åt snabbt.
Framtill finns ytterligare en ficka där man också kommer åt viktiga saker snabbt utan krångel.

Utöver det finns på sidorna två öppna mindre fickor som lämpar sig bra för Vattenflaskor mm.

Säcken har ett integrerat regnskydd som tas på vid dåligt väder.

Då jag planerar flera fjällturer nästa år så kommer jag absolut välja denna ryggsäck från Friluftsvaror,  jag har många ryggsäckar på lager men denna ligger just nu som klar vinnare på att få följa med till fjället.

Likes

Comments

Doften av nykokat kaffe sprider sig bland granar och fuktig mossa, i termosen puttrar det för fullt samtidigt som jag heller vatten i matlådan där dagens gorme lunch ska kokas... Nudlar!

Jag testar produkter från barocook denna soliga höst dag. Det är två av deras många produkter jag testar, en mugg/termos och en matlåda.

Tjusningen med dessa är att du behöver inte göra eld eller använda stormkök mm, utan du lägger i en liten påse i behållaren och tillsätter vanligt vatten... 30 sekunder senare sväller påsen och vattnet "kokar".

Då sätter du i behållaren med valfritt innehåll och sätter på locket, därefter lutar du dig tillbaks och väntar på att maten/kaffet lagar sig själv.

Själva lådorna/muggarna består av tre komponenter, 
1 ytterhölje av plast där du lägger "värmepåsen" i samt det vatten som du tillreda med.
2 behållare där du har mat dryck i som du placerar i ytterhöljet när processen startat.
3 ett lock med ventiler.

Produkterna fungerade utmärkt och jag fick både nudlar och kaffe på maten även om det var första gången jag använde detta system.

Lätt att använda och förstå utan krångel.

Den lilla påsen som är hela hjärtat i denna produkt och som startar processen när den kommer i kontakt med vatten ska enligt tillverkaren vara helt miljövänlig och består av naturliga ämnen som du efter användning kan slänga i din sortering.

Även om en levande eld är mysigt och att skruva ihop ett stormkök har sin charm så är detta ett utmärkt sätt att få tid över till att bara njuta, luta sig tillbaka och låta maten sköta sig själv.

Eller som yrkesman/kvinna är denna perfekt när du är på språng eller inte har tillgång till att värma mat.

​Barocook är enligt dom själva unika med denna produkt på marknaden i sin helhet (miljö, effektivitet, processer).

Jag rekommenderar denna produkt starkt och när du väl har din ​Barocook så är det fantasin som sätter gränsen vad du äter till middag.

Likes

Comments