Hallå där!

Vi som tänkte skriva ett blogginlägg när vi landat på Arlanda i lördags... men det hände ju aldrig. Anyways, vi lever i alla fall! Vi är tillbaka i Sverige & resan hem gick över förväntan! När vi åkte ner till Tyskland med Kalle & Magnus hade vi alla lite smått panik över att vi skulle tvingas ta oss hem till Sverige helt själva sen. Av den anledningen kändes hemresan för bra för att vara sann. På 11 timmar tog vi oss från Marburg till Eskilstuna via buss, tåg, tåg, fly, tåg, tåg, å allt gick superbra! Trots att det var väldigt skönt att komma hem å träffa familjen kändes det lite vemodigt att vår resa nu är över. Vi fyra har liksom varit en liten familj i en månad, & att fr.o.m. nu inte träffa de varje dag kändes både konstigt & tråkigt.

Vi har haft en helt fantastisk månad i Marburg, något vi kommer minnas resten av livet! Tack till alla som har läst & följt vår blogg! Vi måste även tacka våra föräldrar som släppte iväg oss till ett främmande land i 4 veckor! Ett superstort tack till Erasmus för den här resan! Vi vill även tacka all fin personal på Brüder-Grimm-Schule som har tagit hand om oss & fått oss att känna oss välkomna! Men mest av allt vill vi tacka våra fina & härliga resekamrater, Suaad & Robin! Vi kände inte varandra innan & att vi fyra har klickat så väl är helt fantastiskt. Vänner för livet är vad ni är, å vi är så glada att ha fått dela den här resan med er!

Tack å hej, leverpastej!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Hallå där! 

God morgon allesammans. Nu sitter vi här för en sista gång vid matbordet & har precis fått i oss frukost. Som Emma skrev igår känns det konstigt att lämna denna vackra stad. Det har blivit som ett andra hem, å då kan jag nog tala för oss alla! 

Idag har vi ett fullspäckat schema innan vi är hemma hos våra respektive familjer. Vi ska hinna med bussar '& tåg, men viktigaste av allt ska vi hinna med flyget... Allt helt själva! Hur kommer det att gå? Det får ni veta när vi (förhoppningsvis) landat på Arlanda. 

Nu ska vi fortsätta vår packning, så vi inte glömmer någonting! 

Hoppas ni alla har en bra dag, å var inte alltför oroliga. Vi har som sagt varandra! 

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments

Hallå där!

Anledningen till att Ida & jag inte kunnat uppdatera bloggen har varit för att vi inte haft något internet under en kortare tid. Det var en tuff tid, men vi tog oss igenom det. Å nu är det plötsligt sista kvällen i Marburg! Hur kan en hel månad ha gått så fort? Helt galet.

Igår gick vi runt i Oberstadt en sista gång, souvenir-shoppade klart och sa farväl till vårt lilla söta Marburg. Dagen innan det besökte vi slottet igen.

Idag tog vi farväl av all personal & av barnen på Brüder-Grimm-Schule, å jag måste säga att det kändes lite konstigt att gå hem för sista gången. Flera stycken har sagt att vi måste komma å hälsa på om vi någon gång är i Tyskland eller Marburg, å jag tror att hela crewet är överens om att det krävs en Marburg-reunion om några år.

Redan för några veckor sen bestämde vi alla att vi sista kvällen skulle käka mat från Chevy's, precis som vår första kväll här i Marburg. Så vi hämtade hem mat därifrån & satt å åt tillsammans i lägenheten ( #sistamåltiden ). Kvällen avslutades, som sig bör, med Ligretto. Å imorgon lämnar vi lägenheten. Det känns så konstigt! Det här har liksom varit vårt liv i en månad å nu bara åker vi ifrån det. Även om det ska bli väldigt skönt att komma hem så kommer vi sakna det här!
Vi hörs igen imorgon! Vilken dag vi har framför oss!

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments

Hallå där!

Det kommer att bli korta inlägg denna vecka då jag & Emma inte gör speciellt mycket på praktiken. Vi har bestämt oss för att ta denna vecka till att skriva klart APL-uppgifterna (på förmiddagarna), så att vi känner oss färdiga. De tre veckor som vi har fått vara med på lektioner & observerat har varit mycket lärorika!

På tal om ingenting... kommer ni ihåg den lilla pojken som läste på svenska? Han kom in på min avdelning idag & efter att ha strosat runt ett tag kom han fram till mig å gav mig massage (i mindre än 30 sekunder men dock ändå), han är verkligen urgullig! 

Nä, nu ska vi gå & lägga oss!

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments

​Hallå där!

Nu är vi inne på sista praktikveckan! Tiden har gått förvånansvärt fort. ​Idag satt jag & Emma med våra praktikuppgifter, men imorgon är vi med på lektioner igen! 

Efter praktiken begav vi oss (tillsammans med Robin) upp till fina staden för att souvenir-shoppa! Vi är dock inte färdiga än, så det blir en till runda någon annan dag i veckan. Vi passade också på att äta/fika på 'Paprica'  då vi var hungriga. Sen gick vi till affären, å då köpte vi  faktiskt en öl! Å hör & häpna... Emma smakade. Men det föll henne inte riktigt i smaken, så några saker vi fick höra under kvällen var "nämen fy" o.s.v...

Nä, nu ska vi gå & lägga oss. Go'natt alla glada!

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments

Hallå där!

Nu har vi inte uppdaterat bloggen sen i onsdags! Så få se nu, vad har hänt... I torsdags var vi på Edlunds å käkade mat! Robin & Suaad åt köttbullar med lingonsylt (kära nån, vad svenskt!) medans jag & Ida åt schnitzel på svenskt vis (lite av Tyskland, lite av Sverige!). Det var riktigt gott! Efter att vi ätit klart snackade vi lite med norrländska Tomas Edlund, ägaren av restaurangen. Väldigt trevlig kväll!

Igår (fredag) startade jag & Ida dagen med att gå på musikal! Den anordnades av en annan grundskola här i närheten & framfördes borta vid Käthe-Kollwitz-Schule. Den var alltså elever från åk 1-4 som sjöng, dansade, spelade instrument & skådespelade. De som inte var med på scenen hade fixat kostymer, rekvisita & bakgrund. Musikalen utspelade sig på savannen & var lite som en Romeo & Julia-historia fast med zebror & giraffer. Både jag & Ida blev mycket imponerade, å vi var så glada att vi lyckades tajma in vårt besök här i Marburg med musikalen (med tanke på att skolan anordnar musikaler med två års mellanrum!).

På eftermiddagen bakade jag chokladbollar med två av barnen, de andra tyckte att de var jättegoda! Lite svenskt, sådär. Sen satt jag & en pojke å ritade/lärde varandra ord på tyska/svenska. Å nu är vi mitt i vår sista helg i Marburg. Ikväll har vi haft en innekväll, spelat Ligretto samt bakat ännu fler chokladbollar. Avslutar detta blogginlägg med att citera Robin: "Imorgon har vi vår sista sovmorgon i Marburg."

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments

Hallå där!

För att förklara rubriken måste jag berätta om roligaste grejen idag! 20 minuter innan jag skulle gå hem för dagen kom två av tjejerna in till mig, som var själv inne på avdelningen, & började fråga mig någonting på tyska. Jag visade att jag inte förstod vad de sa, varpå de pekade ut för att sedan peka på bilden av skolgården på tavlan. Jag försökte då, mycket långsamt & med enkla ord, säga på engelska "jag vet inte om ni får gå ut, ni får fråga någon av lärarna". Tjejerna gick då iväg för att hitta min handledare. 5 minuter senare kommer min handledare in på avdelningen, skrattar & berättar att de två tjejerna nyss kommit till henne & sagt: "Janina, you have to come to the group! The Swedish girl doesn't understand us, and we wanna go home!". Stackars barn!

Å idag fick jag & Ida kolla på en liten uppvisning som klasserna hade i gympahallen. Föräldrar var inbjudna, de visade bildspel från karneval-dagarna & barnen sjöng och spelade instrument. Det är visst någonting de har sista onsdagen varje månad. Mycket fint & riktigt trevligt!

Efter praktikdagen hade vi ju tänkt att besöka Edlunds igen för att hälsa på svensken, men (för att göra en lång historia kort) hälften av gruppen var inte hungriga just då, så det får bli en annan gång. Vi har ju ändå 9 dagar kvar i Marburg! Istället gick vi runt och souvenir-shoppade lite, å imorrn blir det mer av den varan. Marburg är en så otroligt mysig stad att bara gå runt & mysa i! Älskar't! Kvällen avslutades med middag: pizza-burgare! Att man inte har tänkt på det förut, så himla smart ju!

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments

Hallå där!

Idag var jag & Emma tillsammans i klass 3b. Vi fick bland annat vara med på hemkunskap & idrott. Hemkunskapen var intressant då barnen fick laga maten alldeles själva (dock med lite hjälp av läraren). De använde knivar & klarade av det! Barnen gjorde potatis i ugn med en sourcream-dipp. Deras idrott var 30 minuter lång (men då har de två lektioner i veckan).

Måste ju berätta vad som hände på praktiken idag! En liten pojke från fyran var inne på min avdelning idag. Han satt bredvid mig, medan jag skrev lite i vår reflektionsbok, å läste i en tidning. Jag såg att han sneglade lite i boken samtidigt som jag skrev, så säger han något på tyska som jag inte förstår, han säger det till min handledare istället som översätter det på engelska till mig. Tydligen så ville pojken att jag skulle läsa det jag skrivit. Men så plötsligt börjar han läsa & det lät jättebra! Då blev jag gla' i hjärtat! En annan sak också (å jag ska fatta mig riktigt kort), jag fick ett hjärta på skon av en annan pojke. Söta små barn säger jag bara!

Som jag skrev igår följde vi med Sina till TenSing, det var otroligt trevligt! Alla människor var snälla & vi sjöng, dansa å hade allmänt kul! Hon var så gullig som både hämtade & lämnade oss. Hade vi haft mer tid så skulle (i alla fall jag) åka dit igen.

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments

Hallå där!

Måndag igen... suck! Ny vecka, nya tag! Denna vecka har vi planer. Imorgon ska vi (jag, Emma, Robin & Suaad) åka tillsammans med Sina (en av eleverna som ska till Sverige i November) till TenSing, det är en organisation där tonåringar träffas en gång i veckan & gör olika aktiviteter. På onsdag ska vi tillbaka till Edlund's, för då ska ägaren (som är svensk) vara där! Sen kanske vi ska turista & köpa souvenirer,  å förmodligen handla också. Vi var inte så duktiga på att handla mat för mer än några dagar... suck! (minuspoäng). 

Idag gick jag, Emma & Robin till badhuset & spenderade 2 timmar där. Det var trevligt!

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments

Hallå där!

Okej, first things first: imorse när vi gick in på bloggen märkte vi att någon hade delat vårt förra inlägg, utan att vi kunde lista ut vem det var. Å så scrollade vi igenom våra inlägg och märkte att det inte var första gången som någon delat våra strapatser här i Marburg! Kommer ni ihåg inlägget om när vi låst oss ute ur vår lägenhet, samma kväll som våra lärare lämnat oss här? Det inlägget har blivit delat 25 gånger!! 25 personer, som vi inte i vår vildaste fantasi kan komma på vilka de är, tyckte att det var så roligt att vi var hemlösa i 45 minuter att de kände ett behov av att dela det på facebook! Nu får ni inte tolka detta på fel sätt; det är jätteroligt att ni delar våra inlägg! Jag & Ida är snarare ganska förvånade, eftersom att vi antog att våra läsare bestod av vår familj, våra vänner och våra lärare. Så tack! (But seriously though, vilka är ni som delar?)

Anyways, dagen blev ganska trevlig! Vi har tvättat kläder (hörde du det, mamma!) & efter det bestämde vi oss för att knalla ut i regnet å käka pizza. Så vi åt på Mr King (supergott men fett grisigt) & så strosade vi omkring ett tag på gatorna i gamla stan. Eftersom att vi hade lovat Ida & Suaad att vi skulle fika också så gick vi till Edlunds för att äta kladdkaka å dricka varm choklad. Å Edlunds alltså! Det är en svensk restaurang precis vid torget, supermysigt med en svensk meny å allt! Den ägs av ett par, där mannen är svensk, & personalen var supertrevlig (särskilt när de kom på att vi var svenskar)! Helgen kunde inte ha avslutats bättre!

Tack å hej, leverpastej!

Likes

Comments