Idag besökte jag en julmarknad i Huseby. Det var så mysigt! Jag älskar ju att strosa omkring och kolla på kreativa människors hantverk. Tråkigt får jag väl säga att det inte finns mycket veganskt att hitta, men jag tror att det kommer bli mer och mer.
Huseby slott ligger vackert i Huseby. Lite roligt är det att min farmors mormor och morfar (?) bodde där en kort period. Inte i slottet då, men utanför i arbetarnas hus. Det är en lustig känsla att gå på samma plats där ens förfäder gått. Vara inne i huset där de bodde. För mamma och jag var inne i slottet samt huset. Och slottet, gud det är så vackert. Jag knäppte några bilder och tänkte dela med mig utav dem. Historia är fascinerade och fotografera är kul. En perfekt kombo!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Under en veckas tid har hjärntröttheten varit större än vanligt. Jag har spenderat mestadels av tiden i soffan eller i sängen. Hittat på något litet under dagen, och sedan bara orkat vila. Vissa dagar har jag inte orkat åka bil, och när jag träffat folk har jag känt mig monoton. Jag har inte förstått varför.

Efter några dagar av funderande, kom det som ett brev på posten. Det var en infektion som spökade, på ögat, precis som vanligt. Trots att det skett så många gånger tidigare, blev jag ändå, likt alltid, förvånad. En "aha-upplevelse". Snabbt infann sig dock en betryggande känsla, eftersom jag då visste vad som pågick. Trygghet i att jag då kunde öka dosen medicin. 6 tabletter om dagen, under en veckas tid.

Det är lätt att tänka varför. Varför jag? Varför måste jag vara trött? Varför kan jag inte bara få bli frisk? Varför fungerar inte medicinen? Varför får jag dessa sabla infektioner? Varför? Varför? Varför?
Jag väljer att tro att allt har en mening. Hade det inte varit för min utmattning så hade inte jag varit den jag är idag. Jag hade då inte behövt växa lika fort, som människa. Antagligen hade jag festat sönder alla min hjärnceller och inte engagerat mig i det som jag nu engagerar mig i. Universum, veganism, yoga, ayurveda, miljön. Det som faktiskt betyder något enligt mig. För jag vet att allt har en mening. Kanske kan jag inte förstå varför allt sker när det sker, men i efterhand kan jag alltid kolla tillbaka och tänka "det var därför". Jag väljer att se mina motgångar som stora fördelar, i alla fall de dagarna jag känner mig optimistisk. Men det är okej att tycka det är jobbigt och att allt känns skit. Men jag försöker alltid hitta tillbaka till det ljusa tankesättet och se allt som är bra istället för tvärt om.. 

Puss och godnatt.

Likes

Comments

De flesta utav oss gör saker bara för att "det är så det ska göras". Vi pluggar, jobbar, skaffar barn, går i pension och dör. Många lever för semestern som spenderas på en turistort i Spanien, och jobbar ihjäl sig så man kan köpa skit som man inte ens behöver.
Vi ifrågasätter inte beteendet. Vi ifrågasätter inte varför vi väljer att leva på detta vis. Kanske finns det drömmar, men de förblir ofta bara det. Det finns inte en strävan till att förändra sitt liv. Att kliva ur ramen. Kanske är det för jobbigt att bryta upp sitt liv och omvärdera allt?
Den största rädsla jag har är att bli en sån. En sån som inte har ett större syfte och som lever efter samhällets normer. Där det inte finns kreativitet eller tankar om något större. För jag måste känna att jag bidrar till förändring. Antingen för djur. människor eller planet. Jag kan inte vandra omkring här utan något syfte. Det gör jag just nu, och jag avskyr det. Min själ vill förändra. Ge djur rättigheter, låta människor vidga sina vyer och rädda vår älskade planet.

Själv är jag precis som alla andra just nu, men jag vill inte vara det. Jag vill ut, och leva livet på det vis som jag vill att mitt liv ska levas.Likes

Comments

Imorgon är det den internationella vegandagen, vilket jag tycker att vi alla ska fira! För faktum är att veganismen är väldigt viktig och våra dagliga beslut gör stor skillnad. Är du inte vegan än så är det ypperligt tillfälle att prova något nytt. Vegetarisk mat är så god och det finns så många olika valmöjligheter. Till exempel kan du prova sojamjölk, göttbullar, vegansk glass, oumph eller choklad. Det finns så mycket gott! Våga prova!


Likes

Comments

Trots att jag bor mitt inne i landet och har rätt långt ut till havet, så är jag där för jämnan. Det är som att jag måste dit. Som att en kraft drar mig ut mot det oändliga. Dit åker jag för att hämta kraft och samla energi. Där kan jag andas ut på riktigt, och låta det som gnager mig rinna ut i det blå. Det är fantastiskt. Havet.


"I believe in the ocean
curing all bad moods.
I believe in the waves
wiping away worries.
I believe in seashells
bringing good luck.
I believe in toes in the sand
grounding my soul."


Likes

Comments

Jag har aldrig sett mig själv som en kreativ människa, eller i alla fall inte lika kreativ som många andra i min omgivning. Jag har haft en föreställning om hur man ska vara och att det man gör måste vara något helt fantastiskt. Men likt mycket annat har jag insett att kreativitet är så mycket mer. Kreativitet är att få utlopp för sina känslor och göra någonting utav dem. Jag älskar att fotografera och skriva och pyssla och måla. Är jag duktig på det? Inte speciellt. Men det spelar egentligen ingen roll. Pressen för mig har lagt sig över att det måste bli snyggt eller bra. Nu betyder det mer för mig att få stänga av min hjärna och låta den sväva fritt bland mina tankar. Att få ner allt man känner på ett papper och se det formas. 


Många gånger kan jag tycka det är jobbigt att jag är så öppen med vad jag tycker och tänker. Dels för att det är så naket och dels för att det känns som jag är för mycket. Men likt min kreativitet så måste jag få flyga fritt. Att ha något som håller mig tillbaka är det värsta jag vet. Människor som försöker dämpa mig. Jag vill många gånger bara skrika ut allt jag har inom mig och slita ut mitt hjärta och visa hur jag känner. Vissa kan nog tycka att jag verkar uppmärksamhetssökande, och det kanske jag är till viss del, men många gånger handlar det om att jag inte vill vara instängd. Instängd i min kropp med tankar och känslor som jag tror många gånger är nyttigt för andra att ta del av. Jag vill vara kreativ och jag vill dela med mig utav den kreativiteten. Om det så handlar om att uppdaterar min Instagram 5 gånger om dagen, så vill jag kunna göra det utan att känna mig för mycket. För jag är mycket.


Likes

Comments

Att vara vegan i ett icke veganskt samhälle kan upplevas som att du är med i en skräckfilm där endast du vet vem mördaren är. Du försöker desperat varna alla runt om dig, men alla är godtrogna och ingen lyssnar på vad du har att säga.

För faktum är att vårt ätande av animalier är roten till många problem. Vår planet håller på gå under och folk i andra världsdelar svälter. Vi tar maten ifrån de fattiga och ger den till djur som vi sedan dödar. Det är ett märkligt beteende ej med att vi människor inte behöver animalier för att leva ett friskt liv. Det är snarare tvärt om. Kött och mjölk har visat sig vara cancerframkallande, och mjölken har även visat sig bidra till benskörhet. Mjölken som barn tvingas dricka i tron om att de ska få starka ben.

Om man bortser från miljö- och hälsoproblemen animalieätandet medför, så behandlar vi djuren fruktansvärt. Vi föder upp djur på rullande band och ser dem som en produkt istället för en kännande individ. Vi tränger in grisar i lador och vi låter dem aldrig få möta solljuset förrän den dagen de ska på slakt. Vi inseminerar kvigor och separerar henne sedan från sin kalv direkt efter födseln, vilket strider mot deras naturliga beteende. Kycklingar får leva i fem veckor innan de slaktas. Bara under 2016 dödades 99 293 000 kycklingar i Sverige. 99 293 000!

Hur kan det vara tillåtet? Jag förstår det inte? Mitt hjärta brister gång på gång när jag tänker på hur djuren har det. Jag önskar så att jag kunde ta dem under mina vingar och skydda dem från allt det onda, vilket jag inte kan. MEN tillsammans kan vi göra mycket. Genom att välja bort kött, mjölk och ägg (samt andra animaliska produkter och saker) så minskar vi konsumtionen, vilket resulterar i att mindre produceras. Tillsammans kan vi stoppa industrin och ge djuren värdiga liv att leva.

(Vill du läsa mer om hur djuren har det så kolla in djurensrätt eller djurrättsalliansen).

Likes

Comments

Några bilder från den fina svenska sommaren som varit. Och vad härligt det är att vi får genomgå alla dessa årstider, för vad tråkigt det hade varit utan dem. Jag tycker det alltid känns som en nystart när den nya årstiden träder in. Hej hösten!


Likes

Comments

När jag krupit ner under täcket på kvällen försöker jag alltid räkna tio saker jag är tacksam över. Jag gör likadant när jag vaknar. Det kan vara allt ifrån min fina familj till tacksamheten över alla framsteg min kropp har gjort. När jag gör detta fyller jag upp mig själv med en positiv och tacksam energi. För livet är så fint och det är viktigt att inse vilken ära det är att få vakna upp i ett tryggt hem och land. När livet känns svårt är det viktigt att se det som faktiskt fungerar och är bra. Var tacksam.


Likes

Comments

Igår morse ställde jag mig i köket och lagade veganska bananpannkakor och en egengjord blåbärssylt. Det blev så gott! Receptet som jag använde mig utav hittade jag i min nya bok "maten från min by" som är skriver utav Janesh Viadya. Boken innehåller massor utav ayurvediska recept och jag kan verkligen rekommendera den om du gillar indisk mat.

Som jag nämnt tidigare är jag väldigt intresserad utav ayurveda. Jag har sex olika böcker som handlar om det (helt galet), och jag läser rätt mycket om det på internet. Det som fascinerar mig är att vi kan leva ett friskt och långt liv om vi lever utifrån vår egna kroppstyp på rätt sätt. Själv märker jag att jag mår mycket bättre när jag lever efter de ayurvediska principerna. Dock så lever jag inte alltid "rätt", men jag gör så gott jag kan i den mån det är möjligt. 

(Recepten är vatabalanserande och för fyra personer)

Receptet till pannkakorna:

3 bananer
3 dl kokosmjölk
2 dl vatten
2 msk kokosolja
3 dl rismjöl
1-2 krm salt

Skala bananerna och mixa alla ingredienserna (utom kokosoljan) till en slät smet.
Häll 1/2 dl smet i en smord och varm stekpanna. Stek pannkakan 2 minuter på ena sidan, och 1 minut på andra. Om det behövs kan du smörja stekpannan med 1 krm kokosolja mellan varannan pannkaka.

Receptet till blåbärssylten:

1 vaniljstång
2 dl blåbär
1/2 mogen banan
1 tsk majsmjöl
2 krm fiberhusk

Skrapa ur vaniljstången och mosa ihop alla ingredienser i en liten kastrull. Tillaga på låg värme under omrörning i 10 minuter. 
Mixa röran till en sylt.


Likes

Comments