Svenske skremme?!

Hællæ!

I helga som var tok jeg meg en tur ut i finværet. Jeg endte tilslutt opp på det her stedet, som i sin tid rett før det ble oppført ble kalt for svenske skremme! Rart navn ikke sant?

Fortet jeg snakker om ligger rett før Gamlebyen i Fredrikstad og heter idag for Kongsten Fort. Fortet var ferdig oppført i 1685 og ble oppført etter generalmajor Johan Caspar de Cicignon sine planer. Fortet er bygget opp etter italiensk befestningssystem med blantannet høye murer rundt fortet. Det er en parkeringsplass her hvor man kan parkere og har kort vei opp til fortet. Man møter først, som man ser på bilde rett over her, en majestetisk trapp som fører opp til portene på fortet. Når man kommer opp trappen blir man møtt av to dører, en på hver side, det var to vaktboder som var delt for soldatene og et for offiserene som jobbet her på Kongsten Fort.

Når man går videre inn portgangen ser man først rett på en bygning rett frem, en bygning på høyresiden og en tribune på venstresiden. En tribune som sikkert blir brukt under guiding på fortet og forskjellige arrangementer som kan foregå her. Det har kommet meg for øre i ettertid at det foregår litt av hvert på Kongsten Fort, blantannet den første helgen i juni: Da bemanner Kong Frederik IVs Tambourafdeling med venner denne praktfulle fortifikasjonen utenfor vollene i Gamlebyen i Fredrikstad. Da kan man se hvordan livet på innsiden av fortet har vært for omkring 300 år siden - idet Den Store Nordiske Krig (der Carl XII døde) ble avsluttet. Arrangementet heter 1704 Kongen Kommer!

Når jeg søker opp Kongsten Fort, så kom jeg inn på en side som heter for LokalWikipedia, der står det blantannet:

Militære strateger så tidlig at Galgeberget var et sted som enkelt kunne besettes av en fiendtlig styrke og brukes til å plassere skyts høyere enn det omliggende terrenget. Dermed ville skuddlengden tilta, og rikosjettvirkningen ville bli kraftigere. For å sikre at dette ikke skulle kunne skje lot Cicignon en foreløpig skanse av jord og tømmer bygge i 1677. Skansen ble døpt Svenskeskremme, dens formål var dermed tydelig.

Hovedlinjene som fortet ble bygget etter var Cicignons, mens detaljene ble utarbeidet av kommandanten på Fredrikstad festning, generalmajor Hans Rasmus van der Pfordten. Han kontrollerte dessuten arbeidene som i hovedsak ble utført av soldater fra Det Bergenshusiske og Det Smålenske regiment i årene 1682 til 1685. Fortet fikk navnet Christiansten Fort etter kong Christian Vs besøk i 1685, men skiftet snart navn til Kongsten.

Her kan man lese seg videre nedover og også finne ut hva de forskjellige bygningene er:

Kommandantboligen ble først oppført i tømmer. Dagens murbygning er fra 1734. Fra kjelleren er det nedgang til et underjordisk rom som har vært brukt som kruttkammer. Det var også tidligere en fluktvei via hornverket.

Proviantmagasinet sto endelig ferdig i 1699, mens murverket i hovedsak sto ferdig i 1684. Bygningen består av to hvelvede rom. Tidligere var rommene inndelt i to etasjer med tømmergulv. Her oppbevarte man proviant for fortet, mens krutt ble oppbevart i kjelleren. Proviantmagasinet ble også benyttet som matsal og oppholdsrom for soldatene. I sør var det et kanonbatteri for fire kanoner.

Brønnhuset sto ferdig i 1692 og er oppført i gråsten med en murt hvelving.

Portvakten ligger i den vestre kurtinen. Her lå det tidligere tømrede vaktstuer, men da de ble ansett for å være en brantrussel, ble de i 1741 erstattet av dagens murbygning. Nord for porten ligger en vaktstue for soldatene, og syd for porten er det et rom for offisersvakten.

Kasemattene, de underjordiske rom (sousterrain), gjorde Kongsten fort tidlig berømt. Opprinnelig var det ti underjordiske rom som var knyttet sammen med ganger. Bare fire av disse rommene finnes fortsatt. De opprinnelige oppholdsrommene i hornverket hadde tak av tømmer. Dårlig ventilasjon gjorde at de råtnet og rommene ble gjenfylt allerede 1690-årene. Både sør for portkurtinen og i redangen nord for den, er det kasematter med kanonstillinger.

Vestre redang del av festningsanlegget formet som en utstikker fra muren mot vest. Her er to kasematter beregnet til mannskapsrom. Det nordlige rommet har plass for en nedsenket kanon som kunne bestryke hornverket. Rommene har også blitt benyttet som kruttlager og til å dyrke sopp. Over redangen stod fra 1774 til 1873 et blokkhus i tømmer.

På Lokalwikipedia kan man også se bilder fra fortet på tidlig 1900 tallet.

Fortet ligger i lokalområdet Kongsten og har beliggenhet rett ved Kongstenhallen i Fredrikstad, som huser både basseng og håndballbane og bowlingbane blantannet, på toppen av fortet kan man se utover store deler av Fredrikstad. Man har Kråkerøy, utover mot havet, utover mot Torsnes og utover mot vestsiden av byen med Fredrikstadbrua liggene der i sin stolthet og prakt og belyse veien over til bysiden. Kongsten badeanlegg har også blitt utviklet mye de sisten årene, fra å ha et badeanlegg hvor man badet utendørs i vollane til å bli et anlegg som hele byen bruker til det meste. Her i nærheten ligger også en minigolfbane formet som Gamlebyen og også Kongsten camping og motell som også har blitt en populær plass for tilreisende. På sommerstid blir Fredrikstad cupen avviklet her, en cup som de seneste årene har blitt veldig populær og utviklet seg til å bli en stor cup i Fredrikstad. Jeg legger ved litt bilder fra fortet med de forskjellige bygningene, hvordan de forskjellige bygningene er bygget opp på tegninger, tribunen og utsikten fra fortet og utover mot byen, Kråkerøy, mot Torsnes og også en liten videosnutt hvor jeg viser litt rundt på fortet som jeg håper dere vil se på og kose dere med i disse vintertider, eller i disse mørketider :-)

Og med det ønsker jeg dere alle en superfin uke alle lesere ;-)


Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer