Son - bare et spa hotel?

God morgen alle sammen ☀️ idag er det strålende solskinn over Fredrikstad og våren virker som har festet grepet her i byen. For noen uker siden tok jeg turen inn til Son som ligger rett etter Moss og rett før man kommer til Vestby.

Før jeg dro innover var tanken, hmm hva er egentlig Son kjent for? De har et utrolig flott Spa hotell liggende her men hva mer tenkte jeg. Jeg kjørte nedover mot Son Spa og fikk parkert bilen her, herfra gikk jeg nedover mot vannet og langs brygga forbi spa hotellet og bort på en liten strandlinje hvor en fantastisk solnedgang var på vei. Bare sjekk ut her hvor flott hotellet ligger til langs vannkanten og koser seg i sola!

Etter å ha tatt bildet over her, gikk turen tilbake mot hotellet og opp bakken ved hotellet. Her gikk jeg langs veien og ned mot Son sentrum, her var det både Kiwi og vinmonopol og også en fantastisk badestrand som lå her langs veien. Når jeg gikk nedover gikk jeg gjennom en trang passasje før jeg kom ned på kaia i Son. Her fikk jeg tatt bilder av en svanefamilie på tur og fikk også tatt noen ordentlige flotte solnedgangsbilder ☀️

Etter å ha tatt de gikk jeg langs kyststien og forbi et infoskriv om Son, før jeg vandret litt rundt i Son og fikk tatt bilder av den flotte trehusbebyggelsen som ligger her. Her fikk jeg også tatt bilde av Spinnerigården, et utrolig flott bygg som har mye historie i seg, bare se her hva som kom opp på lokalhistoriewiki:

Spinnerigården er en fredet bygning i Son i Akershus. Den har adresse Storgata 25, og ligger ved Son Torg.


Oppføringsåret er usikkert, men man antar at bygningen ble reist som pakkhus for Thornegården i 1640-årene. Den var opprinnelig i teglstein, men av dette er det få spor etter at trekledning gjennom årene har tatt over stadig mer av bygningens ytre. Kjøpmann Ole Meyer eide begge bygninger, og åpnet et tobakkspinneri i gården, hvilket har gitt den navnet. Ved folketellingen 1801 bodde tobbakspinner Joseph Bernholt der, og var i tjeneste hos Søren Thorne.


I beretningen Kongeriget Norges økonomiske Tilstand for årene 1840–1845 står det om Son at «i Soon findes en Tobaksfabrik, der forsyner Byen og Omegnen med simpel Tobak». Mye historie her altså, bygningen har også vært rammet av brann på 70 tallet visstnok. Turen gikk videre gjennom Sons gater og forbi flere fantastiske bygninger, bare sjekk ut bildene jeg tok på turen 😊

Jeg gikk forbi Son senteret og opp en bakke hvor jeg kom til Mølleråsen friområde. Før jeg gikk opp bakken gikk jeg forbi nok en historisk bygning som heter for Møllergården, også her har jeg brukt LokalWikipedia og fant dette:

Møllergården
i Son, også kjent som Haakon Bergs gård eller Kaja Hansens Minne, ble oppført på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet. Gårdens vanligste navn kommer fra overtollbetjent og ordfører Andreas Nicolai Møller (1794–1873). Bygningen har adresse Kolåsveien 7–13, og har tidligere hatt adressa Labobakken 2. Den første eieren skal ha vært en galeasskipper. Gården var da en del mindre enn den er nå. Møller tok så over, og ser ut til å ha eid bygningen fram til sin død i 1873. Mye historie her også med andre ord 👍

Oppe på Mølleråsen friområde kunne man se utover hele Oslofjorden og få en fin fin utsikt over Son sentrum, også her fikk jeg tatt et flott bilde og på veien tilbake gikk jeg langs vannet og brygga så langt det gikk, før jeg gikk opp på veien langs traséen og tilbake til Son hotel for å hente bilen og kjøre hjemover igjen. Turen tok meg ca 1t og 45 min og ruta var overkommelig for alle, anbefaler absolutt turen videre til dere, bare pass på avstand og ta vare på hverandre for det er dessverre sånn at coronaen fortsatt herjer rundt omkring. Da jeg var her var det før coronaen slo til for fullt igjen :-)

Litt fakta om Son fra Wikipedia tilslutt:

Son er et tettbebygd sted ved Oslofjorden i den sørlige delen av Vestby kommune i Akershus i Viken fylke. Det er særlig kjent for sin gamle bebyggelse fra hollendertiden, med trehus og trange smug som gir et særpreg som man gjerne forbinder med byer langs kysten av Sørlandet. Det er også en populær småbåthavn. Navnet Son er ikke sikkert forklart i stednavnforskningen. En rådende oppfatning er at det har en elvetilknytning, i likhet med elven Sona i Nord-Trøndelag, som kommer fra Sonvatn. Navnet antas da å komme fra elven Såna som løper gjennom nabosognet Såner, så til Hølen og videre til Son og ut i Sonskilen som Hølenselva. Navnet har vært knyttet til verbet så, brukt om fiskens gyting, og da i betydningen «gyteelv». Det har også vært knyttet til verbet svona, å svinne inn, minke, slik at betydningen blir "elven som minker sterkt i tørketid". Tidligere i historien ble det blant annet også skrevet Soon, Zoen, Zoon og Sogn. Sistnevnte skrivemåte regnes for å være basert på en misoppfatning om at navnet kom fra ordet sogn; den ser ikke ut til å ha blitt brukt lokalt. Son ble offisiell skrivemåte i 1891; før det ser Soon ut til å ha vært mest brukt.

God tur! 😊☀️

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer