Savner du vinterstemningen? Sjekk her!

Hællæ!

Den siste tiden har det vært noe tråkige dager, her i Fredrikstad har vi gått fra vinterlig og flott stemning til trist, regn og gråe dager. Vi hadde sol igår Lørdag, men da med mye vind. I tillegg kommer det tråkige nyheter med tilfeller av det muterte viruset som har spredd seg litt.

Men! Forrige uke som vi besøkte vår kjære naboby Sarpsborg, reiste vi videre og besøkte et nytt sted i boka vår 40 trivelige turer i Østfold, denne gangen til en vinterkledd Gamleby i Fredrikstad, som du kan se på kartet to bilder under her var det litt av en løype vi gikk. Vi starta ved Glasshytta, gikk via vindebrua og opp forbi cafeene som ligger flott til, via kiosken og ned til elva, her tok vi bilde av den flotte solnedgangen og bybrua som speila seg i Glomma, vi gikk tilbake ved fergestedet opp mot cafe Magenta, kanonene og ut på vollane ved Søndre Ravin og ned mot Vaterland. Her ble det en liten pitstopp før vi gikk langs flotte trehusbebyggelser og tilbake til Gamlebyen igjen. I Gamlebyen gikk vi via kirken og Fredrik statuen og ned langs torget tilbake til bilen. Turen tok oss en times tid og kan anbefales til alle både familier, venner eller hvis du vil gå alene, her får man mye historie i inntrykkene man får når man går her. Gamlebyen i Fredrikstad er stedet hvor Fredrikstad ble etablert da Sarpsborg brant ned, festningsbyen har lagt her siden og har hatt et godt vedlikehold men har de siste årene fått kritikk for at det forfaller. Her er det også museum man kan gå på, modelljernbanesenter man kan besøke som er veldig populært, man kan få litt skomakerfølelse når man er her både i juletiden og ellers i året og NRK bruker stedet nå for å filme inn årets julekalender. Man kan også prøve å lage glass i Glasshytta, besøke geitene på vollane eller bare rusle rundt og ta en titt, vi kommer hvertfall tilbake!

På Wikipedia kan man lese blantannet dette:

Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad i Østfold. Den ble grunnlagt i 12. september 1567 på østsiden av Glomma, hvor elva deler seg i to løp. Kong Frederik II signerte byfundasjonsbrevet og Fredrikstad ble den første norske by som ble grunnlagt etter middelalderen og den første som kongen tillot å oppkalle etter kongen selv.

Kunnskapen om hva som skjedde i området før Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 er liten, men noe er kjent. Alt fra forhistorisk tid har det bodd mennesker her. Østfold er særdeles rikt på fornminner helt tilbake til eldre steinalder, og området rundt Fredrikstad er ikke noe unntak. I historisk tid er det første vi hører om området øya Isegran, hvor det har vært hevdet at jarlen og sysselmannen Alv Erlingsson hadde et privat borganlegg allerede på 1200-tallet. Øya omtales kort i en islandsk krønike i året 1287.

Bakgrunnen for at Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 var et svensk angrep og nedbrenningen av byen Sarpsborg i 1567 under Den nordiske syvårskrigen. Sarpsborgs utsatte beliggenhet gjorde at byens borgere bad kong Frederik II om å få gjenoppbygge byen nærmere Glommas utløp. Her mente man at det ville være lettere å forsvare byen, samtidig som innbyggerne kunne sikres gode levekår. Bymarkene øst for byen var svært viktige for valget av ny bygrunn.

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer