Sånn var det i 1920... Eller?

Visste du at det går ann å reise tilbake i tid? Eller går det å gjøre det? På Mandag reiste vi og et vennepar av oss til Indre Østfold for å besøke Bøensætre i Aremark kommune. Gården som ble kjent gjennom tv i 2008, ja for den ble nemlig brukt i Farmen 2008, ligger idyllisk til med flott herlig natur, nydelig lite tjern man kan bade i og ingen dekning på telefon gjør at man får et godt avbrekk fra stress, mas og sosiale medier for en liten stund.

* Klikk deg inn her for å se stort bildegalleri fra Bøensæter Aremark!

Bildet over her viser oversikt over den flotte plassen vi hadde tilgjengelig denne mandagen i ferien vår. Her kunne man vandre med hønene og hanefar hakk i hæla, de gjorde ikke noe gærnt, bare rusla rundt på plassen med oss. De hadde to hunder her også, hvor den ene jobba på nattan, da gikk den rundt og passet på gården og varslet med noen bjeff at her var det folk og at uønska dyr eller personer skulle holde seg unna. Vi gikk ned og bada i tjernet som holdt 21 grader, ved plassen vi bada hadde de rigga opp både benk og kanoer som man kunne leie for å ta en padletur og alt var lagt tilrette for at det her ble en herlig dag i det fri. Oppe på plassen lå det litt forskjellige bygninger, det lå et stabbur her med plass til 6 personer, et husmannshus og en bygning som tidligere i gamle dager var skole for alle husmannsplassene i Aremark. Her hadde de også en plass de kalte for melkerampa, der kunne man steke egne vafler og tilbehør og saft var også tilgjengelig, for ikke å snakke om den fantastiske grønnsakshagen som var tilgjengelig her! Her kunne man også kjøpe litt poteter og egg og ta med seg hjem. En flott opplevelse som absolutt anbefales for familien eller venner eller arbeidsplassen din kanskje? Her kan man også spille kampen om husmannsplassen, men man må være mellom 14 og 24 for å spille, litt som sånn farmen går ut på. Moro og tenk at vi har sånn fantastiske muligheter også her i Viken!

*Klikk deg inn her for å lese om Bøensæter på hjemmesiden

Der kan du blantannet lese:

For drøyt 100 år siden nådde husmanns samfunnet her inne i skogen sitt høydepunkt med til sammen 19 plasser, hvorav Bøensætre representerte et samfunnssystem og levemåte som hadde stor utbredelse gjennom flere hundre år. Ved inngangen til 1900-tallet var det så mange barn i området at Bøensætre ble opprettet som egen skolekrets. Den gamle skolestua var i drift helt til ut på 1950-tallet. Fortsatt bærer skolestua preg av sin pedagogiske fortid. Blant annet henger et stort Europa-kart på veggen.

Bøensætre-grenda ble gradvis avfolket i de første par årtiene etter krigen, og sakte men sikkert fulgte forfallet av bygninger og gjengroing av åker og eng. Skogen begynte igjen å få innpass på tidligere åkerlapper og teiger, mens stabbur, låve og øvrige hus fikk tak lekkasjer og råte i bunnstokker. I 1986 ble det i regi av fylkesmannens miljøvernavdeling innledet kontrakt med kommunen, som da var eiere av Bøensætre, Miljøverndepartementer, Landbruksdepartementet og fylkeskonservatoren for å vurdere mulig restaurering og bruk av Bøensætre, som da telte et ti-talls bygninger.

Frodig grønnsakshage som lå kjempeflott til på den idylliske plassen!

Stabburet, hvor vi holdt til for en natt, kjempekoselig og lagt godt tilrette for at man kunne kose seg og nyte livet blant dyrene på gården. Her var det også utedo tilgjengelig, ikke vanlig do og man kunne virkelig leve seg litt tilbake til gamledager 😀

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer