Midt i Kråkerøy finner vi dette stedet

Det var en gang... Slik starter de fleste historier, ikke det at jeg skal finne på og skrive en historie nå, men:

Her en dag, rett etter arbeidstid, tenkte jeg at jeg skulle rusle meg en tur men hvor skulle turen gå?

Turen gikk fra jobb, ned på Fredrikstad stadion, forbi helsehuset og Bjølstad tunnellen og bort til Smertulia barnehage og Solliheimen sykehjem, bak her ligger det nemlig en historisk bakgrunn.. Bare sjekk filmen rett under her for å bli med på en liten omvisning i området rundt Smertulia og Smertudammen på Kråkerøy!

Fra Smertulia og Solliheimen gikk jeg opp den lange bakken, på venstre side er det en lang gressbakke som ofte blir brukt som akebakke om vinteren, dessverre har det vært lite snø her i år, så bakken ligger der ubrukt. Jeg valgte å gå inn i skogen til venstre ca midt i bakken, da endte jeg opp ved det som tidligere var en hoppbakke som jeg kommer tilbake til. Veien gikk videre strake veien opp via et boligfelt og til jeg kom frem til Smertudammen. Dammen ligger idyllisk til midt på Kråkerøy blant boliger og ikke langt fra barnehager og skoler. I 2014 ble dammen rehabilitert og pusset opp både på øst og vestsiden av dammen i forhold til gjeldene forskrifter. Dammen ble etablert i 1954, da som drikkevannskilde, jeg har også hørt historier om at det går ann å bade i Smertudammen, det er ihvertfall flere som jeg har hørt om har brukt dammen flittig til å bade i. Igår når jeg var på plass var det flere ender som koset seg i vannet og svømte rundt. Man kan også se litt av himmelen og trærne speile seg i vannet på bildene over her. Det er flere som har brukt stedet, for jeg fant flere bålplasser liggende rundt her og ved dammen er det også etablert en gapahuk som man kan bruke, men som desverre lå nesten under vann når jeg var her. Plassen ligger kjempeflott til og ligger godt tilgjengelig for alle som vil bruke området, man an tenke seg idyllen som er her på vår og sommerstid når man kan sitte på fjellene rundt dammen og nyte sola og varmen rundt dammen.

Bildene under her kommer fra Smertulia, eller Smertubakken. Nede i området her ligger et flott boligområde, det har blitt bygget en flott aktivitetspark her som ligger tilgjengelig for alle. Her ligger også ærverdige Smertulia barnehage og Solliheimen med kort avstand til det meste, byen, naturen og butikker for å nevne noe. I bakken som ligger her var det tidligere et hoppannlegg liggende her, med skogen flott rundt seg kan man få et riktig godt utsiktsbilde når man står på toppen av bakken. Området blir flittig brukt av barnehagen og det ligger også en gressbakke her som blir brukt til akebakke når det er vinter og snøen først viser seg. Når jeg Googler opp Smertubakken kommer det her opp via Geocaching sine nettsider:

Smertubakken ble bygd på dugnad av Kråkerøy idrettslag. Den første bakken stod ferdig 25. desember 1937. Bakken ble konstruert med tanke på å tåle hopp på 25-30 meter. Stillaset var 9,5 meter høyt.

Den sentrale beliggenheten i forhold til byen og distriktet bidro til å gjøre Smertubakken svært populær, både blant aktive og publikum.

Ca. 2000 tilskuere overvar innvielsen 2. januar 1938. Det var 59 hoppere og racerklassen ble vunnet av Ragnar Hansen (Fredrikstad Skiklubb) med et lengstehopp på 27,5 meter.

Når jeg leser litt videre står det:Tidens tann tæret etterhvert på bakken og interessen for hopping dalte. Treverket i overrennet råtnet og dette ble revet i 1968.


Det forelå planer om gjenoppbygging av bakken allerede i forkant av rivingen, og den nye bakken ble innviet 26. januar 1969. Både over- og underrennet ble endret og bakken fikk helt ny profil. Overrennet ble mindre bratt og hoppet betydelig lavere. K-punkt 23 meter.


Bakkerekorden i den nye Smertubakken ble satt i 1979 av Morten Pedersen (Fredrikstad Skiklubb), og var på 28 meter.


Klikk deg gjerne inn for å lese mer og se historiske bilder fra, Smertubakken :-)

Med det ønsker jeg dere alle en riktig God helg og ta gjerne med familie eller venner ut på tur. Til vi skrives igjen :-)

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer