Hvorfor står det stol med Neptun her?

Riktig god Onsdag!

I forrige uke så var jeg på tur på Hvaler, der gikk jeg kyststien fra Hvaler Rådhus og forbi Storesand og helt til Ørekroken fristed og badestrand. Like etter så tok jeg bilen fatt og kjørte ned til Hvalers hovedstad, Skjærhalden.

Skjærhalden ligger idyllisk til og her er det masse tilbud man kan ta seg for, hvertfall på sommertid. Hva med å ta Hvalerferga og bedrive tiden med litt øyhopping? Eller hva med å rusle en tur langs kaia med en softis (sommerstid) i hånda? Eller hva med å se forestillinger eller ta seg en matbit? Valgene er utrolig nok mange men her har de fått til mye bra på et fint flott og koselig sted. Skjærhalden ligger ca 20 minutter unna Fredrikstad kommune, man følger fylkesvei 108 fra Fredrikstad og mot Kråkerøy og utover mot Hvaler. Det første som møter en er den fantastiske inngangen til Hvaler kommune ved Puttesund brua. På veien tilbake tok jeg et nydelig bilde som jeg har lagt ved nedover i dette blogginnlegget. Når jeg kom ned til Skjærhalden tok jeg til venstre i rundkjøringen og kjørte langs vannet til jeg kom til en parkeringsplass, her må man betale, men jeg fant plenty med plasser her. Da parkerte jeg bilen og gikk langs brygga hvor jeg tilslutt kom til en stol hvor det stod Neptun på. Man kan lure på hvorfor i all verden stolen står der den står men forklaringen er enkel:

Kong Neptun har gledet mange barn i 9 år, forstillingen fokuserer på å ta vare på miljøet og er en gratis forestilling en akt uten pause stod det å lese på Visit Hvaler sine nettsider, klikker du deg inn der kan du lese mer om forestillingen og om Kong Neptun som er lei seg fordi riket hans til stadighet blir fylt opp med plast.. Mye å sette seg inn i og populært for barna i alle aldre!

På nettet har jeg Googlet litt om Hvaler kommune, da kom det frem dette via Wikipedia sine nettsider:

Hvaler er en øykommune som ligger sørvest i Østfold, ytterst i Oslofjorden, på østsiden av fjorden, syd for Fredrikstad. Kommunen består av 833 øyer, holmer og skjær over 20 m². Største tettsted er kommunesenteret Skjærhalden, som ligger på Kirkøy. Fra Skjærhalden til Fredrikstad er det ca. 28 km. Kommunen passerte 4517 innbyggere i 2017. Om sommeren mangedobles innbyggerantallet hvis en medregner alle hyttegjestene. Man regner at det er cirka 30 000 personer i kommunen i den mest aktive ferieperioden. Den største primærnæringen er fiske (i 1990 var 8 % av 1 452 yrkesaktive innen fiske). Største havn på Hvaler er Utgårdskilen, som er den største fiskehavnen øst for Lindesnes.

Kommunen har fylkesvegsamband (fylkesvei 108) til Fredrikstad. Sambandet, som kalles Fastlandsveien, stod ferdig i 1971. Det går over fyllinger i sjøen og via bruer fra Kråkerøy og Kjøkøy i Fredrikstad kommune til Vesterøy, Spjærøy og Asmaløy. Hvalertunnelen under Løperen til Kirkøy ble åpnet 2. oktober 1989. Det er båt- og fergesamband fra Skjærhalden til Nordre Sandøy, Søndre Sandøy, Herføl og Lauer, og rutebåt til Strömstad i Sverige.

Under den svenske invasjonen i 1814 ble Hvalerøyene okkupert av de svenske styrkene.

26. mai 1887 besluttet Hvaler herredstyre å bygge et nytt kapell med 175 sitteplasser. To år senere, 22. mai 1889, ble grunnstenen nedlagt. På den er en sølvplate med teksten «Dypedals Kapell reist Aaret 1889 til Vaar Herres Jesu Christi Ære og Hvaløers Menigheds Gavn» montert.

Arkitekt var Jacob Wilhelm Nordan, mens murmester Peder Emanuelsen Utengen fra Kirkøy stod for oppførelsen. Kapellet ble reist i granitt hugget ut av fjellet syd for kapellet. Bygningen stod ferdig i 1891.

Kystmuseet Hvaler ble etablert i 1971. I 1973 ble Nordgården på Dypedal, Spjærøy, kjøpt for å etablere et bygdetun på Hvaler. Nordgården var en typisk fiskerbondegård som senere ble kjøpt opp av stenindustrien før det igjen ble solgt til private. Museet har restaurert bygningene, og i hovedbygget er det nå kontorer. Utstillingene er i den gamle låven. Museets hovedfokus er den gamle kystkulturen og fiskerbonden, stenindustrien og fruktdyrking. Kystmuseet Hvaler er fra 2010 en avdeling under Østfoldmuseene.

Mye spennende historie her altså! Bare å klikke seg inn for å lese :-)

Jeg googlet meg videre og fant også mye lesestoff om Skjærhalden, dette også på Wikipedia:

Skjærhalden (uoffisielle navn: Skjærhallen, Skjærhollen) er et tettstedKirkøy i Hvaler kommune i Østfold, med 868 innbyggere per 1. januar 2018. Stedet er administrasjonssenter for Hvaler kommune.

Om sommeren er Skjærhalden et populært feriested. Det ligger fire restauranter rundt torget. Fra Skjærhalden går det rutebåt til de østlige Hvalerøyene Søndre- og Nordre Sandøy, Herføl og Lauer. I helgene, julen, påsken og hele sommeren går det ferge til Strömstad med fergen Vesleø II.

I Skjærhalden ble det i 2000 reist en byste av den kjente norsk-kanadieren Henry A. Larsen, som vokste opp på naboøya Herføl.

Her anbefales det absolutt å ta turen hvis du har muligheten! :-)

Her avslutter jeg dagens blogginnlegg med et fantastisk bilde som jeg ble kjempefornøyd med! Her ser vi Puttesundbrua med sola på vei ned i bakgrunnen, for et lys og for en magisk stemning det var her denne kvelden og ikke noen biler som kom rundt her heller :-) Neste innlegg kommer om noen dager, så her er det bare å henge seg på! Da kommer det litt bilder fra Larkollen camping! Inntil da så ønsker jeg dere alle en fin kveld eller uke videre! :-) Se gjerne videoen min også fra Skjærhalden nederst i innlegget eller på Østfoldbloggens Youtubekanal ved å klikke deg inn her!

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer