Hvem ble født her i 1872?

Riktig god Mandagskveld! Håper dere alle har hatt en fantastisk pinsehelg og koset dere masse i det strålende været som har vært, det har nemlig vi gjort på feriestedet vårt på Larkollen :-)

Forrige Tirsdag var jeg ute på tur igjen med kameraet mitt for å ta litt bilder igjen, og mange stusser nok på det øverste bildet som ligger over her med skriften: Født her 18 - 7 - 1872.

Stedet jeg har besøkt den her gangen ligger rett utenfor Fredrikstad, og man ser det hvis man kjører av E6 på Årum og kjører mot Fredrikstad. Langs veien her går det en avkjørsel til høyre med merket Roald Amundsens minne. Jeg vet at også utenfor Oslo ligger også Roald Amundsens minne, stedet hvor han bodde i voksen alder, mens her på Borge i Fredrikstad ligger stedet hvor vår store kjære polfarer ble født en Julidag i 1892. Bygget som ligger her blir idag brukt som museum, men var ikke åpent da jeg besøkte det 😊

Wikipedia skriver:

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (født 16. juli 1872 på Tomta i Borge, nå i Fredrikstad i Viken fylke, død sannsynligvis 18. juni 1928) var en norsk polfarer og oppdagelsesreisende. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til det geografiske Sydpolpunktet i desember 1911 og for å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903.

Amundsen ble, i likhet med sin kollega Fridtjof Nansen, feiret som nasjonalhelt i det nylig selvstendige Norge i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen til å nå Sydpolen og mest sannsynlig også Nordpolen. Han seilte som den første kjente gjennom Nordvestpassasjen, og var blant de første som tok i bruk luftskip og fly i utforskingen av polare strøk. Roald Amundsen forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon etter sin rival Umberto Nobile. Det antas at flyet han var ombord i havarerte nær Bjørnøya.

Huset ligger idyllisk til langs Glommas elvebredder, her kan man se opp mot Sarpborg, man kan se nedover mot Fredrikstad, man kan se over til Greåker og man kan speide utover elva. På tomten nå har de laget for en del år siden en liten løype man kan ta med familien sin. Her kan man følge postene og gjøre forskjellige ting som Roald Amundsen var kjent for. Man kan gå på ski på lissom en liten løype, man kan kaste kongler/steiner gjennom hans forskjellige skip, man kan klatre opp en bratt trapp for å se hvordan det var, gjette himmelretninger og beregne avstander til forskjellige ting i nærheten for å nevne noe. Midt i løypa kan man nyte nista si eller kaffekoppen på en rasteplass de har laget langs elva her og man kan nyte sola og slappe av og se på livet på elva når det er full fart der. På toppen kan man nyte utsikten og beskue utover langs elva på dyrelivet og fuglelivet som er her oppe langs Glomma.

Fra toppen kan man se ned mot elva, hvor de som har laget løypa har lagt ut flere bilder av dyr som er der hvor Roald Amundsen reiste og utforsket. Under her kan man se på bilde over utsikten fra hva man kan se på toppen av løypa når man er der etter å ha gått litt på løypa.

Ser man oppover kan man se Sundlia i Sarpsborg, under her ser dere bilde fra førsten av løypa hvor båtene blir brukt som blinkskudd på konglekasting.

Ser man inn gjennom vinduet på hovedhuset så ser man hvordan det var inne i huset på tiden hvor Roald Amundsen ble født.

Geitene koser seg på et jorde ikke langt fra huset.

Litt av utsikten på Roald Amundsens minne i Fredrikstad!

Under her kan dere se film og få en omvisning på plassen og litt av Glommastien som går fra Fredrikstad til Sarpsborg og Fra Sarpsborg til Fredrikstad. Ene veien går via Greåker, Rolvsøy, Lisleby og til sentrum av Fredrikstad, mens den andre går via Gamlebyen, Sellebakk, Torp og Årum langs Sandesund og mot Sarpsborg!

Dette skriver VisitNorway blantannet:

Norges største oppdagelsesreisende Roald Amundsen ble født på "Tomta" ved utløpet av Glomma i Fredrikstad. Riktignok dro han tidlig hjemmefra og ut på eventyr, men barndomshjemmet hans, Roald Amundsens Minne, kan fortsatt besøkes av små og store oppdagere.

Det gamle skipperhuset, der Roald og hans tre brødre ble født, er i dag museum, og et av landets best bevarte skipperhjem, med mange gjenstander fra polarhelten og hans families liv.

Kanskje det var på disse kanter hans forskertrang ble utviklet med nærheten til sjøen og det ukjente? Lær mer om vår store polarhelt på en morsom måte! Egner du deg som polfarer? Finn det ut med Oppdagelsesløypa! Den slynger seg vakkert i det gamle kulturlandskapet mellom Roald Amundsens Minne og Glomma.

UT.no skriver dette om Glommastien:

Glommastien er en fantastisk rundtur fra Fredrikstad-Sarpsborg og tilbake (eventuelt andre veien om ønskelig) Det er relativt lettgått, men det er en lang tur. Turen går på sti og vei, gjennom skog og boligområder og igjennom et spennende og interessant kulturlandskap. Det går an å ta turen i kortere etapper, eller velge å gå fra en av byene til den andre og deretter ta tog/buss tilbake til utgangspunktet.

Uansett hvordan du velger å angripe Glommastien, håper jeg at dere får en strålende tur!

Da gjenstår det for meg å bare ønske dere alle en riktig god uke videre! :-)

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer