Her kan man padle, kjøre bil eller ta elvecruise

God morgen!

Det er Søndag, sola skinner og helga er snart over. I det vi går inn i en ny arbeidsuke, min 3 uke forøvrig, tenkte jeg at jeg skulle dele et sommerminne til fra i sommer.

Stedet jeg skal frem til ligger utenfor Halden kommune, og vi må faktisk også kjøre gjennom Aremark sentrum, forbi et par campingplasser, ned en svingete bakke og forbi en del gårder på vei mot Ørje kommune. Faktisk har vi kjørt her tidligere da vi skulle til Bøensætre men den her gangen skulle vi ta av tidligere mot Strømsfoss, et sted som ligger i Aremark men et stykke unna selve sentrumsdelen av Aremark. Strømsfoss er kjent for mye, hit kommer det masse mennesker når det er Strømsfossdagene, det tidligere møllehuset er ivaretatt og brukes som museum og stedet hadde det som var landets siste landhandler i Holth landhandleri. Dessverre har Arne Holth som drev butikken gått bort i 2017 men butikken ligger der fortsatt, men er stengt ned, som et minne.

Når man Googler opp Strømsfoss på Wikipedia, kommer dette opp:

Strømsfoss er et sted i Aremark kommune i Østfold. Det ligger ved nordenden av innsjøen Ara, og har vokst fram rundt Strømsfossen i Strømselva, som stedet har navn etter. Ved fossen ligger Strømsfoss sluser og Strømsfoss kraftverk og en mølle med museum og kunstgalleri. Stedet har dagligvareforretning, trelastlager og bensinstasjon. På begge sider av slusene ligger gjestehavner for fritidsbåter på kanalen.

Strømsfoss første mølle ble bygget av kanalbyggeren Engebret Soot, som også anla teglverk, fargeri og garver. Strømsfoss mølle var i drift til 1966. Den er siden blitt restaurert, og i 1995 ble den etablert som riksmuseum for møller.


Ved Strømsfoss møtes tre fylkesveier: Fv21, Fv124 og Fv1318. Men også tidligere har Strømsfoss vært et knutepunkt for ferdsel i Aremark. Den viktigste ferdselsåra var Haldenkanalen med Strømsfoss sluser, som ble bygget midt på 1800-tallet. Tidligere gikk også ferdselsveien fra bygdene langs riksgrensa herfra «over fjella» til midtbygdene i fylket.

Strømsfoss sluser er et sluseanlegg i Haldenkanalen mellom Aremarksjøen og Øymarksjøen. Slusene ligger i Strømsfoss i Aremark kommune i Østfold fylke og har en løftehøyde på 2 meter. Strømsfoss sluse består av to porter og et kammer, og ble bygget i årene 1857-1860 samtidig med Ørje sluser. Slusekanalen ble sprengt ut i fjellet omtrent 50 meter sørøst for elva og fossefallet.

Dette stedet anbefales absolutt å besøke, man kan komme hit med båt via Haldenvassdraget, eller kano eller kajakk 😉 Eller man kan ta turistbåtene som går herfra og til Halden eller fra Halden og hit. Man kan kjøre bil hit enten via E18 og Ørje mot Halden, eller via E6 Halden og følge skilting mot Aremark - Ørje også avkjøring mot Strømsfoss. Drar man hit er den gamle mølla verdt et besøk, eller gå langs slusekanalen en tur, eller besøke møllehuset som ligger et stykke opp i veien fra brua og fossen.

Ha en fin uke! Og følg gjerne med videre, mere spennende steder kommer 😉😀

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer