Dette var merkelig..

Riktig god Lørdag.

Har du noen gang vært et sted og tenkt med deg selv: hmm🤔 dette var da et merkelig navn på et sted?

Sånne steder har vi i Fredrikstad og rundt om i Østfolddistriktet generelt også, for å nevne noen: Fredagshølet, Dusa, Mærrapanna, Foten og tilsist også det stedet her som jeg gikk på tur til i forrige uke. Jeg har skrevet om stedet en gang før også, da jeg hadde bloggen på WordPress sine sider, men tenkte å skrive igjen om stedet jeg besøkte :-) stedet jeg besøkte ligger på Kråkerøy, langt utover på Langøya, her kjører man forbi snuplassen og ned mot hyttefeltet for å finne en p plass. Dagen jeg gikk ut hit var det strålende vær så her nede var det masse folk som bada her og kosa seg i strålende solskinn. Store Enhusholmen, eller Glufsa som det blir kalt på folkemunne er et yndet badested for oss som bor på Kråkerøy.

Se video! Vi besøker Glufsa!

Men hvorfor har dette stedet dette merkelige kallenavnet Glufsa og hva betyr det? Vi Googler og finner dette på Urbantoglandlig sine sider:

Navnet Glufsa kan forstås på flere måter, slik som: Kløft i fjellet, der vannet skvulper inn, og til sammenligning kan ordet benyttes som betegnelse på det kvinnelige kjønnsorganet, særlig på Vestlandet. Og som et stygt banneord. Ordet kan også tolkes som å glefse.

Når sørvestvinden møter strømningene i elva, reiser sjøen seg slik at forholdene absolutt ikke blir til å spøke med. Her finner vi også opphavet til navnet. Ordet glufs betyr vindstøt.

I boka «Fra Fredagshølet til Isegran», av L. O Klavestad forteller forfatteren at ordet Glufsa har flere forklaringer. Det vi i dag kaller Glufsa heter egentlig Store Enhusholmen. Det er den lille runde, frittliggende holmen utenfor som heter Glufsa.

Heldigvis var det ikke vind her når jeg var der ute og forholdene var fantastiske med sol og nydelig sommervær. Bussen går ikke helt ut til snuplassen lenger men stopper ved rundkjøringen ved Langøyåsenfeltet, herfra og ned brukte jeg ca 10 - 15 minutter ned til Glufsa med å gå dit. Det er ikke så lett å komme seg frem til badestedet, pga fjell og fjellklatring, men når man først kommer frem er det bare å kose seg, tenke på sangen solskinnsdag og synge med: Sitter nedpå berget og ser utover havet 😉

Håper bildene og videoen faller i smak 😀 God helg folkens!

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer

Daniel A
,
Bilde nr 8 fra bunnen. Hvor er dette?
Ostfoldbloggen
Ostfoldbloggen,
Det er fra Glufsa 😊 på veien ut på høyre side 😊
nouw.com/ostfoldbloggen