Byens lille perle, nesten midt i byen!

Hei på dere! I forrige uke tok vi for oss en tur som gikk ned på Isegran i Fredrikstad.

Isegran er et fort som ligger på en 80 mål stor øy på Kråkerøy i Fredrikstad. Stedet ble, ifølge Wikipedia, først omtalt i år 1287 i islendingen Gottskalks annaler. Øya er og blir brukt anske godt som turistmål, til bryllup, til Håpets katedral som er bygget her, til maritimt miljø med gamle båter for å nevne noe. At også Najaden ligger her i sin flotte prakt og blir brukt som konsertarena og eies av Alexander Hermansen, en lokal artist som er dyktig i sitt arbeide. Inne på fortet blir det også brukt som konsertarena, men også Fagforbundet Fredrikstad har brukt stedet til sin familiedag som de arrangerer før sommerstid. Verdt å nevne er at også anno ble spilt inn her for en del år tilbake og at Isegran og Gamlebyen ble brukt mye under innspillingen.

Turen vi gikk var igjen en av kommunens lufteturer og er en del av Fredrikstad kommunes #aktivliv #52lufteturer #32av52lufteturer, du kan klikke deg inn her: 52 lufteturer for å følge løypa!

Turen anbefales absolutt og tar ikke lange tida å rusle, god tur 😎

Litt fakta om Isegran fra Wikipedia:

Øya Isegran stikker ut fra Kråkerøys østside og deler Glommas utløp i to, Østerelva og Vesterelva. Jarlen av Borgarsyssel, Alv Erlingsson, hadde en liten festning her bygget i tre og stein på slutten av 1200-tallet. Tømmerborgen ble ødelagt i 1287 av kongens store hærstyrke.

I dag er det ingen synlige spor av Alv Erlingssons festning, men restene av skansen ble bygget ut og ble en del av Fredrikstads forsvarsverker etter at byen ble etablert i 1567. Tårnet på Isegran ble bygd i tidsrommet 1674-1742, og senere betydelig restaurert. I 1670-årene ble Isegran forsterket for moderne krigføring og admiral Peter Wessel Tordenskiold brukte det som en viktig base under den store nordiske krig. Isegran var fram til 1680 også landets eneste orlogshavn. På Isegran står for øvrig Fredrikstads eldste trebygning – det over 300 år gamle «Empirehuset».

Opprinnelsen til navnet «Isegran» er uklar, men det kan være en forvanskning eller avledning av Île Grand, fransk for den store øya.

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer