Brannvokter for en dag?

Vi befinner oss et sted, lang lang langt inni skauen, vi har vært på tur med hengekøyer i Haldenskauen og dratt videre, natten vi skal tilbringe ute blir til inne pga været skal skifte til regn.. Men for et sted, for en plass vi fant!

- Bli med på omvisningsvideo her!

Stedet jeg mimrer tilbake til som vi var på i ferien, ligger et stykke unna i det som tidligere var Rømskog kommune, men som nå heter Aurskog Høland i Indre Østfold, eller det heter ikke det heller men Viken heter det nå. Inne i skogen her, ved Rømskog hotell og spa ligger det et tårn, et spennende tårn som nå eies av Den Norske Turistforeningen. DNT som det forkortes til, drifter tårnet og har gjort det siden 2007. Får å leie tårnet koster det 250 kroner per hode hvis du ikke er medlem, mens det koster 150 per hode hvis du er medlem. Er du medlem kan du få tak i en nøkkel som du kan bruke på de forskjellige stedene, hvis ikke du har nøkkel får du kontaktopplysninger til en som har tilgang til nøkkelen. Vi var heldige her for vi tok kontakt for booking og gikk raskt svar tilbake, tårnet var ledig og vi kunne låne det en natt. Vi fikk kontaktinfo til en mann som ga oss nøkkel til tårnet, så var det bare å kjøre opp og følge veivisning mot tårnet. Vi parkerte bilene og gikk 700 meter ca inn i skogen til vi kom frem, det artige med tårnet er at det har blitt flittig brukt som branntårn helt frem til 1975, da vaktholdet opphørte. Vi sjekket inn etter 12 og ut før klokka 14. Et sted som absolutt er anbefalt ett besøk, mye bær er det også her! Også så mye flott natur og nyte skogens ro 😉

Når jeg Googler opp om Haukenestårnet, kommer det her opp på DNTs hjemmeside:

Haukenestårnet er Norges eneste bevarte branntårn i tre og ruver med sin spesielle form. Tårnet ble benyttet som branntårn fram til 1975 da vaktholdet opphørte. Grunneier Johs Ramberg kjøpte da tårnet. Det ble senere overtatt av Rømskog kommune som et minnesmerke.

PRISER - fra kl. 14:00 til kl. 14:00


Kr 100,- - ved benyttelse av hytta på dagtid.


Medlemmer

0-12 år - gratis

13-26 år - kr 75,- pr natt pr person

27 og oppover - kr 150,- pr natt pr person


Ikke-medlemmer

0-12 år kr 50,- pr natt pr person

13 år og oppover - kr 250,- pr natt pr person


​​​​​​​Om man booker en seng for et medlem fra 0-12 år og senga ikke benyttes, må det betales som om det var en voksen.

Etter hvert som skogen ble mer verdt, ble det lagt mer vekt på å beskytte skogen mot skogbrann. Et samarbeid mellom Østfold Skogselskap, Det norske gjensidige Skogbrand forsikringsselskap («Skogbrand») og Rømskog kommune førte til at det ble reist et branntårn på Haukenesfjellet i 1909. Dette var Østfolds nest høyeste fjell, og den gang målt til 329 m.o.h., seinere korrigert til 335 m.o.h.

Det var tidligere reist tre slike tårn i Østfold. Dette første branntårnet på Haukenesfjellet var et åpent tømmertårn med en hytte der gulvplanet var 6 meter over bakken. Det hadde telefonforbindelse med bygda, og opparbeidet gangvei fra Nordli.

I 2007 gjorde kommunen og grunneier avtale med Den Norske Turistforening, avdeling Indre Østfold om drift av tårnet. Leieavtale på 40 år fra 25.8.2006 mellom Rømskog kommune og DNT Indre Østfold ble tinglyst 7.2.2007, årlig leie kr. 4 000.

Dermed er det DNT Indre Østfold som nå ønsker turgåere velkommen til Haukenesfjellet Branntårn, nå som dagsturhytte og selvbetjent overnattingshytta med 6 senger og 5 madrasser, og markedsført som Haukenestårnet.

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer