Bli med tilbake i tid!

Hællæ hællæ Fredrikstad er her...

Neida, skal ikke skrive om supportersangen til Plankehaugen for FFK, men stedet som jeg idag skal skrive om har jeg vært å besøkt tidligere da jeg hadde bloggen på WordPress sine sider, den gangen parkerte jeg på en plass langs Kråkerøyveien men den har nå blitt stengt av med bom. For å komme hit kan man parkere på Rødsmyra og gå herifra eller rusle fra Kråkerøy Ungdomsskole og inn i skogen og gå denne veien 😊

Sjekk video: Tur i Kråkerøymarka!

Først gikk turen innover i skogen og etter å ha gått et stykke kom jeg opp på en fantastisk fjelltopp med skikkelig flott utsikt som dere kan se på bilde over her. Går man fra Rødsmyra så går man forbi skilter som er under her, men jeg valgte å gå inn i skogen rett nedenfor ungdomsskolen som går inn til venstre nedi veien her sånn. Som dere kan se på bildene nedover her, så var det fin vei å gå med mye fin natur og for en ro som man får i skogen, stille og rolig og lyset og den mørke stemningen som blander seg med hverandre er bare magisk 😊

Etterhvert fulgte jeg de blå merkene og gikk oppover mot fjelltoppen som ligger bak Ungdomsskolen, og for en utsikt som var her oppe! Her var det en bålplass og en benk man kunne sitte på og nyte utsikte, kaffen hadde ikke jeg med meg idag, men det hadde nok smakt godt det!

Etter litt gikk turen nedover, fulgte de blå markeringene og bega meg utpå en sti jeg ikke hadde gått før. Stien gikk ned langs fjellet, klatra ned en bratt skråning og var på stien igjen etter litt, da tok jeg veien fatt og fulgte skilt mot steinhytta, eller Tom og Mette hula som det blir kalt på folkemunne. Når man Googler opp det her, kommer dette opp på Wikipedia:

På Kråkerøy med sine lune viker og løvskog holdt det til fangstfolk fra yngre steinalder. Strandlinjen lå den gang 20-25 meter høyere enn i dag. Selv i den minste vik er det spor etter eldgammel bosetning. På et område på ca. 20 kvadratkilometer er det registrert og delvis gravd ut bortimot 30 boplasser. På hvert sted har det ikke bodd mer enn to-tre familier, men spor av hustufter vitner om en viss bofasthet.

Videre finnes spor på steder som «Bygdeborgen» og blokkhelleren «Stenhytta», også kjent som «Tom og Mette-hula».

De aller fleste fortidsminnene som er kjent på Kråkerøy er funnet og arkeologisk undersøkt av Erling Johansen, som var født og oppvokst her, og bodde her hele livet.

Mer om Johansen og jakten på «Kråkerøymannen» kan sees i dokumentarfilmen «Mannen i landskapet».

En annen blogg som har besøkt stedet kan opplyse dette om stedet:

Den store steinhytta på Fuglevik er datert til ca. 5000 år f.Kr.. Vanligvis har folk i steinalderen bodd på åpne boplasser, i gamle strandtufter, på terrasser i kanten av koller eller på tørre rygger nær den gamle stranda. Men iblant, og der hvor naturen har gitt muligheter, finner vi spor etter bosetting i huler og i heller. Denne helleren ble undersøkt i 1948 av Erling Johansen.

Den har to rom som nok har vært bebodd samtidig, men kan ha vært til litt forskjellig bruk. De fleste funnene ble gjort i det største og ytterste rommet. Mange flintavslag konsentrert rundt den store steinen nordøst i rommet forteller at her har noen sittet og laget til redskaper av flint. I utkanten av det største rommet ble det funnet kull i bakken som viser hvor balplassen var. I rommet mot bergveggen ble det gjort svært få funn.

Man kan klikke seg inn her på ViltogVakkert og lese mer om stedet 😊

Turen anbefales absolutt og er verdt et besøk sommer som vinter, ta med deg familyn eller venner, tenn opp bålet og kos dere med pølser, kakao eller hva dere måtte ønske og kos dere masse 😊

Vi gjør oss klar for ny tur igjen snart! Opp i Fredrikstadmarka for å sjekke ut en spesiell blomst, god Torsdag! 😊

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer

Terje René Andreassen
,

HeiFlotte bilder og det både ser ut og høres ut som en fin tur. Men jeg synes det er vanskelig å skjønne hvor turen går. Er det mulig å lege ved et kart. F.eks. ved å bruke Runkeeper e.l. og legge ut en skjermdump av kartet der?

Ostfoldbloggen
Ostfoldbloggen,

Hei 😊 tusen takk for tilbakemelding det kan jeg begynne å gjøre 😊 her sånn gikk jeg inn ved Kråkerøy Ungdomsskole, står et kart ved motorcrossbanen hvor man følger blå løype/blå merker:-)

nouw.com/ostfoldbloggen