Bli med til Nord Europas største bruk!

Riktig god Søndag kveld!

I går på en regntung høst dag valgte jeg og ta med meg mobilkameraet mitt for å ta bilder og filme litt. Turen gikk til Sarpsborg og nære E6 som går til Oslo eller Gøteborg for å besøke det som på 1800 tallet var Nord Europas aller største bruk: Solli Brug! Se gjerne omvisningsfilmen fra området over her -----^ eller klikk dere inn for å se den på YouTube!

Solli Bruk ligger idyllisk til utenfor Sarpsborg i Østfold. Bruket har vært i mange mange år en viktig kunstkilde i Østfold. Siden 1978 har bruket utviklet seg til å være en institusjon i kunsterverden i Østfold, tre til fire ganger i året arrangeres det betydelige utstillinger her som tiltrekker seg mellom 10 og 20.000 besøkende fra hele østlandsområdet.

Stedet inneholder et område med flere småhus og hovedhuset, som jeg nesten vil kalle en herregård, velger man å rusle en tur her kan man følge den historiske løypa langs Aagårdselva og Glomma hvor man kan se brukets tidligere arbeidsområder , i førsten av løypa ligger også møllehjulet fortsatt tilgjengelig her og man kan bare snuse i seg historiske inntrykk når man går langs løypa som svinger seg forbi elva og gjennom skogen her ute. Stedet har også stor fin parkeringsplass og man kan kjøre litt lengere opp forbi bruket for å slippe å gå hele løypa som ligger her.

Soli Brug har også egen nettside og er privateid, nettsiden kan man besøke ved å klikke seg inn her , der kan man blantannet lese dette om stedet:

Siden 1978 har Soli Brug utviklet seg til å bli en viktig kilde for kunst. Tre til fire ganger i året arrangeres betydelige utstillinger som trekker mellom 10 og 20 000 besøkende fra hele Østlandet. I historiske omgivelser kan publikum oppleve kunst i fire hus og besøke kafeen ved dammen. På tunet finnes også boliger for familien, rammeverksted, og atelier. Vi har holdt på med kunstformidling siden 1978 og kjenner godt til hvem som driver med hva. Slå av en prat med oss om alt fra kunstnere, utsmykning, verdisetting, kvaliteter, historie, stilarter, teknikker, oppbevaring, holdbarhet, belysning, innramming eller opphenging.

Soli Brug har også flere hus til forskjellige typer arrangementer. Hva med å ta med foreningen din, dine ansatte eller kundene dine på vinsmaking foran peisen i Smia, eller kaffe og kringle med historie ved dammen? Eller hva med en 7-retter med lokale råvarer i Spisestuen? Det kan hende vi kan få tak i både gjørs fra Vansjø like ved eller laks fra Aagaardselva, fossen som ga kraft til dette som en gang var Nord-Europas største sagbruk.

.

Som nevnt over her så har bruket utrolig mye sjel og historie rundt seg. Her var det en gang fra 1860 til 1880 Nord Europas største sagbruk som lå her. I følge lokalwikipedia står det:

Sanne og Soli brug var et sagbruk ved Ågårdselva utenfor Sarpsborg.

Det ble opprettet rundt 1750 og i perioden mellom 1860 og 1876 var bruket det største sagbruk i Norden. Det hadde den gang 22 oppgangssager og 500-600 arbeidere som skar opptil 42 000 tylfter tømmer per år. Virksomheten ble nedlagt i 1925.

Etter nedleggelsen fikk mange av arbeiderne sysselsetting i forbindelse med fløtningsanlegget tilsknyttet Eidet tømmertunnel.

Klikker man seg inn på VisitØstfold sine nettsider, så står det:

Allerede på 1600-tallet ble det skåret tømmer på Sanne og Soli Brug. I perioden 1860-1880 var bruket Nord-Europas største, med 22 oppgangssager og ca. 600 arbeidere. I 1925 ble driften nedlagt.

Familien Dørje-Berg har siden 1975 overtatt og restaurert de gjenværende bygningene. Soli Brug fremstår i dag som et tun med 8 bevarte hus og sagbruksruiner ved Ågårdselva.

Siden 1978 har Soli Brug utviklet seg til å bli en viktig kilde for kunst. To til tre ganger i året arrangeres betydelige utstillinger som oftest varer i to uker og trekker mellom 10 og 20 000 besøkende fra hele Østlandet. I historiske omgivelser kan publikum oppleve kunst i 4 hus og besøke kafeen ved dammen. På tunet finnes også boliger for familien, rammeverksted, keramikkverksted og atelier. Soli Brug eies og drives privat.

Håper dere vil bla dere gjennom bildene og titte litt og også se filmen jeg har lagt ved på toppen her. Forhåpentligvis blir den også å se på TvØstfold sine kanaler etterhvert fremover nå. Stedet anbefales absolutt et besøk, langs stien her er det også satt opp flere gapahuker med mulighet for å grille enten pølser eller nyfanget fisk som du har fisket i Aagaardselva. I elva finnes det nemlig laks som man kan fiske og sløye og steke på bålet ved de flotte gapahukene som ligger her.

Her sies det også at oppover langs elva lå det tidligere en bru som ble kalt for Isebrua, brua og fundamentene til brua finnes der ikke lenger siden brua ble ødelagt da det ble igangsatt sagbruk på Solli og Sanne gård, men i følge ostfold1814 sine nettsider var det også et slag som foregikk ved denne brua, historien går som følger:

Major Schrøder, som ledet de norske styrkene på Tunøy, fikk om morgenen den 8. august beskjed om at Rødsøy var tatt av svenskene. Major Ely oppgav også stillingen på Rolvsøy og trakk styrkene over Rolvsøysund til Tunøy. Schrøder og Ely måtte regne med å kunne bli angrepet fra flere kanter, og Schrøder bestemte til slutt at situasjonen de befant seg i var uholdbar. Han kunne ikke holde stillingen med den styrken han hadde tilgjengelig. Schrøder besluttet tilbaketrekning til Isebru og kanonene han ikke kunne ta med seg ble kastet i elva. Rolvsøy og Tunøy var dermed tømt for norske styrker.

Den 10. august dro den svenske oberst Adlercreutz med fire egne bataljoner og en ekstra bataljon ut på det som i utgangspunktet var rekognosering mot Isebru. Ved Sande gård havnet de i kamp med den norske feltvakten, hvor det endte med tilbaketrekning bak Ågårdselva for nordmennene. Klikk dere gjerne inn for å lese mer om slaget ved Isebru og hvordan det hele endte!

Ønsker dere en fin uke, og legg gjerne igjen en kommentar :-)

Inntil vi skrives igjen, ha en super uke!!

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer