Bli med til en av Norges eldste byer!

Ny uke og nye muligheter.

I helgen som var reiste vi til vår naboby Sarpsborg kommune, her gikk vi på byvandring gjennom byens gater i fantastisk solskinnsvintervær!

Først litt fakta om Sarpsborg fra Wikipedia:

Sarpsborg er en av Norges eldste byer, grunnlagt med navnet Borg i 1016 av kong Olav den hellige. Kongen seilte med sine langskip opp Glomma, men måtte stanse da Sarpefossen forhindret videre ferdsel på elven. Like ovenfor fossen grunnla kong Olav byen og bygde seg en kongsgård. Sarpsborg ble Norges første hovedstad og sete for Borgartinget, og distriktene øst for Oslofjorden (Borgarsysla) ble styrt herfra. Kongene tilbrakte ofte vinteren i Borg.

Vi var ikke i området rundt Særpefossen nå, men jeg har vært der med bloggen for noen år siden og besøkte 1000års stien som ligger fantastisk til rundt området ved fossen. Den gangen her parkerte vi ved Sarpsborg Rådhus og gikk innom Kulåsparken før vi fortsatte nedover veien forbi kirken, Festiviteten og storsenteret som ligger her. Vi fulgte hovedveien ned til sirkustomts hvor det nå ligger testsenter for covid-19, så gikk vi opp mot Sarpsborg stadion, stadionet har vært under utvikling de siste årene og har blitt et flott anlegg som Særpingene kan være stolte av. Ja, jeg er FFK patriot for full hals, men bloggen handler om Østfold og da skryter man litt av byene man besøker 😉

Turen gikk så videre forbi skøytebanen og akebakken som er rigga til her, og for et liv det var her.. Masse folk og masse aking foregikk her og folk storkosa seg. Vi gikk tilbake via Kruseløkka, ned mot hovedlyskrysset i Sarpsborg og ned mot Glengshølen. Her nede yret det med folkeliv på isen, folk stod på skøyter, spilte hockey og noen våget seg laaaaaangt utpå isen. Fantastisk med sånne muligheter!

Turen gikk så via jernbanen og opp i sentrum og byens hovedgågate, her ligger det forskjellige butikker, behandlingsmuligheter og også stedet vi stoppet innom: Monicas kaker, hun fortalte at hun hadde flyttet utsalget hjemmefra og i disse lokalene rett ved Sarpsborg rådhus i oktober. Vi vendte tilbake til bilen og hadde en fantastisk runde i Sarpsborgs gater, en tur som absolutt anbefales dersom man har muligheten til det. Turen har vi hentet fra boken 40 trivelige turer i Østfold, her kan man få flere tur ideer og forslag og jeg legger også ved bilde av ruten vi gikk hentet ut fra boka :-)

Vi avslutter med litt mer fakta fra Wikipedia:

Fra 1200-tallet ble det vanligere å kalle byen Sarpsborg. Helt fra vikingtiden til i dag har Hafslund hovedgård og Borregaard Hovedgård på hver sin side av Sarpsfossen preget Sarpsborgs utvikling. Hafslund og Borregaard er fortsatt blant landets største industrikonsern. Tidlig på 1300-tallet eide kong Håkon 5. Borregaard. Hans svigersønn Havtore Jonsson overtok eierskapet etter ham. Gården ble en del av Det smålenske gods på linje med Elingaard og andre gårder. Han eide en rekke eiendommer i Østfold.

Det opprinnelige navnet, Borg, har gitt navn til Borg bispedømme og Borg bryggeri.

I 1839 fikk Sarpsborg fornyet bystatus (feiret med jubileum i 1939), med basis i tettstedet Gleng og fergestedet Sannesund. Sagbrukene Hafslund og Borregaard lå på hver sin side av Sarpsfossen, og den hadde gitt grunnlag for noen av Norges rikeste og mektigste familier i flere århundrer. Sagbruksdriften utgjorde det industrielle grunnlaget for den fornyede bystatusen. I samme retning trakk det at det var blitt mulig å seile med havgående skip helt inn til Sannesund, nærmere sagbrukene Sanne og Solli, for å nevne noen. Den nasjonale euforien etter at vi fikk vår grunnlov i 1814 spilte nok også inn, med kong Olav den hellige som en vesentlig historisk markør. Alternativet til gjenopprettelse av Sarpsborg kunne vært en utvidelse av Fredrikstad kommune, som på denne tiden hadde myndighet over området. I tillegg hadde ladestedene Halden og Moss ligget under Fredrikstads myndighet, Halden frem til 1665 og Moss fra 1670 og frem til 1720, da stedet fikk bystatus av kong Frederik IV. I stedet ble Sarpsborg i 1845 landets nest største trelasthavn. Fra 1860 mistet imidlertid sagbrukene betydning i sterk konkurranse med dampsagbrukene rundt Fredrikstad.

God tur folkens og nyt bildene vi tok på veien nedover her! 👇

Sjekk også ut: www.ostfoldbloggen.wordpress.com!

Liker

Kommentarer