Nya kompisar, nya lärare och en helt ny miljö.
Det kan vara sjukt svårt för tonåringar men även föräldrarna. Stressiga tonåringar kan nog vara det värsta föräldrarna tycker.
Dem flesta föräldrarna vet inte hur dem ska reagera så att ens barn inte får ett utbrott, det är viktigt att tänka på vad man säger så man inte stressar ungdomarna mer.

Pressa inte ditt barn till att göra saker, det kommer bara bli värre. Sätt dig hellre och försök fråga om skolan, säger ditt barn då att de är stressade så ska du försöka finnas där. Du kan fråga om varför de är stressade men kanske omformulera frågan.

"Men är det något jag kan hjälpa dig med?"

Om inte, säg verkligen inte att det är normalt att stressa så mycket i skolstarten, det blir bara värre. Säg istället att du finns där för h*n. Att du vill kunna finnas där och att ditt barn kan lita på dig.

Skoltrötta.

Det är inte meningen om vi skriker på dig när vi kommer hem från skolan och är trötta, vi tänker inte på att vi gör det. Vi försöker verkligen hålla oss lugna, men ibland rinner bägaren över.

Det är inte meningen om vi inte kan hjälpa till att städa eller laga maten, för vi är så galet trötta om vi har haft en lång dag med flertals lektioner. Vi vet också om att ni jobbar och kanske är lika trötta som oss, men det kommer inte i våra tankar förens vi ska lägga oss.

Validera dig och dina anhöriga.

Validering är ett uttryck som används istället för att bekräfta andra människor.
Det är viktigt för dig som en förälder eller ungdom att validera andra eftersom det kan bli så att man mår dåligt och inte känna att någon tror på en, att vad man känner är falskt.
Alla behöver en kompis som Lyssnar, Förstår och inte Dömmer dig.

Vi kan t.ex. säga, om du har precis haft ett matte prov och du får tillbaka det och är sjukt taggad på att få ett bra betyg för du har gått så länge och tänkt på provet så att det nästan MÅSTE bli bra nu. Men du får tillbaka provet som Icke godkänt.
Du kommer bli besviken, och det är okej.
Det är okej om du känner att du behöver gråta över det, men du ska inte ignorera känslan du har inom dig. Det är starkt om du vågar gråta över det, att du vågar visa dina känslor.

Det är inte bra för dig psykiskt om du ignorerar den känslan, för tänk såhär.
Du har en hink, för varje känsla som du inte bekräftar hälls det på mera vatten.
Tillslut så kommer den rinna över, och du kommer inte ha en aning varför dina känslor är ALL over the place.
Du kommer undra varför du just tänker på det matteprovet för flera veckor sedan?
Det går inte ihop, det är inte logiskt.

Klart det är logiskt, eftersom du inte bekräftade den känslan.

Jag hoppas detta hjälpte någon av att läsa, som ungdom eller vuxen.

Likes

Comments

Jag kommer ihåg det som det vore igår. Första gången jag blev utsatt för mobbning, det var för 5 år sedan.
För jag aldrig var som alla andra, jag hade inte det trendigaste tröjorna eller skorna.

Jag tänkte inte på det som vanliga tonåringar, jag tänkte inte på materiella saker så som jag gör nu. Men jag har själv bestämt att inte någon ska ändra på vad jag ser på saker, för jag vet själv att jag innerst inne är sån.

Varför ska en jacka för flera tusen betyda att du är värd att umgås med? Det ska det verkligen inte, om det är så att många går just med en jacka för att den är trendig så ska du vara den personen som inte köper den. För jag har lärt mig att det är roligare att gå emot strömmen, såklart kommer det bli tissel och tassel mellan tonåringarnas öron för att just DU gick emot. Det är starkt.

Enligt mig så tycker jag om du är förälder till ett barn som är van vid att få vad dem pekar på, kanske tänka om. För du är troligtvis grunden till detta. Absolut ska du ta hand om ditt barn men kanske inte köpa allt. För vad jag har lärt mig så är det inte värt det i längden, mamma och pappa kommer inte alltid finnas där och betala för sitt lilla barn.

Du som tror att ditt barn också vill ha allt, det är verkligen inte sant, du kan inte köpa enormt mycket kläder istället för att inte kunna finnas där och visa kärlek. En tonåring behöver sina föräldrar, inte dina pengar.

Jag hoppas verkligen detta fick dig och tänka till lite.

Jag vet att man måste ha pengar till att kunna bo någonstans och att kunna köpa mat, isåfall lägg det på det och inte några trendiga skor som bara håller i en månad.

Likes

Comments