för något bättre

Jag älskar när människor som har inflytande använder sin makt för något gott. Sia är en av alla dem. För några dagar sedan släpptes videon till hennes nya låt The Greatest och den är så bra och samtidigt så viktig. Tillsammans med en massa andra unga människor dansar och springer Maddie Ziegler runt. De är inlåsta i en bur, finns i korridorer och inne på en nattklubb. Det som händer i videon, människornas rörelser, talar om något så mycket viktigare än att bara visa upp talang i en fantastisk koreografi. Vad jag har kunnat läsa mig till har inte Sia bekräftat om så är fallet, men alla dansare sägs representera offren från skjutningen i Orlando då 49 människor sköts ihjäl på en gayklubb. Maddie gråter tårar i regnbågens färger.

Det Sia gör är så viktigt. Hon visar var hon står, att hon står på sidan som jobbar för alla människors lika rättigheter, och bara det gör videon värd att se. Som en bonus är den också väldigt välgjord och full av talang som får mig än mer att önska att jag kunde dansa. Sia själv är också fantastiskt duktig men hennes åsikter och sättet hon uttrycker de på får mig att älska henne ännu mer. Jag hoppas att Sia kommer inspirera fler att följa hennes fotspår.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

recensioner

Okej Håkan-fans, here we go! Idag släpptes Du gamla du fria, Håkans åttonde studioalbum. Kan vi inte börja med att ge Håkan en applåd bara för det? I sexton år har Håkan varit en av Sveriges mest omtyckta manliga artister och det är en bedrift i sig, bravo Håkan!

Egentligen kanske jag inte skulle titulera mig själv som ett Håkan-fan. Visst, Håkans låtar tar upp en stor del av min höstlista från förra året och Din tid kommer spelades flitigt även av mig när den kom i våras, men det är i princip allt. Och de låtar jag fastnat mest för av mr. Hellström är hans tidigare låtar. Ramlar, Uppsnärjd i det blå, Kom igen Lena och Klubbland är de låtar jag helst lyssnar på när det kommer till Håkan. Det är alltså med en anings skepsis jag börjar lyssna på Du gamla, du fria men jag tänkte ge er en någorlunda live-rapportering. Nu kör vi (ni vet, på mellovis).

#10 Dream
Självklart som intro i alla fall, men jag undrar lite vad som händer. Varför har de med ett utdrag ur en amerikansk radioshow? Jag förstår inte och det är ju inget spår jag lär lägga till på min spellista, men intressant början på albumet och det måste jag ju ge honom credd för.
2/5

I sprickorna kommer ljuset in
Nästan omärkbart börjar skivans första låt. Introt växlar så mycket i ljud att gitarren skulle kunna vara ännu en sådan, men så hörs Håkans stämma och jag inser att det här måste vara en "riktig" låt. Helt min stil, jag gillar den mycket. Tills det där irriterande lilla bakgrundsljudet hörs. På något sätt vore ju låten rätt tråkig utan det där gnisselliknande (alltså då Håkan inte sjunger), men det känns samtidigt som ett konstigt inslag. Den här låten skulle vara väldigt intressant att lyssna på instrumental, men den versionen skulle också förmodligen göra mig knäpp.
3/5

Runaway (Fri som en Byrd)
Runaway är väl egentligen ingen nykomling men jag har faktiskt inte lyssnat så mycket på den. Efter en halv lysning stängde jag av och sade "inget för mig", men nu undrar jag varför. På något sätt är det lite samma stil som förra låten, men den lugnare versionen med en definitivt mer behaglig instrumental version.
4/5

Öppen genom hela natten
Jag är inget språkgeni men ett tag där i början fattade jag inte vilket språk han sjöng på. Svenska, engelska, svengelska? Mycket oklart tills jag kom ihåg att jag lyssnar på Håkan, svenska it is helt enkelt. Varför känner jag igen den här låten? Har jag tjuvlyssnat på albumet utan att jag var medveten om det? Har den släppts tidigare? Blandningen av instrument är underbar och låten får mig att ångra att jag gav upp både fiol och piano, tänk att kunna spela den här låten. Jag gillar den skarpt.
4/5

Jag utan dig
Åh, det är visdags! Är det Astrid Lindgren eller någon bakgrundsmusik skapad av Disney? Kanske en blandning, jag vet inte men mysfaktorn sprider sig ur mina hörlurar. Håkans röst är på gränsen till att spricka lite, något jag i övrigt skulle kunna störa mig på men just nu är jag mitt uppe i visförälskelsen. Jag är int
e ens i närheten av giftermål men Jag utan dig ska helt klart spelas när vi två står uppe vid altaret i kyrkan.
4/5

Pärlor
Försvann mitt internet? lutade mina hörlurar fungera? Nej men vänta nu hör jag något svagt och så Håkans röst. Varför sjunger han så mörkt? Aja, för dramatikens skull kanske. Jag gillar alla bibliska referenser som ges men jag undrar lite i vilket sammanhang de görs? För vem berättar han hur de gör pärlor? Musiken är bra, men jag förstår inte riktigt texten. Den är för poetisk för mig helt enkelt. Jag behöver nog lyssna 4 eller kanske 7 gånger till innan jag kommer förstå mig på pärlkonsten.
2/5

Du gamla (That's Alright Since My Soul Got A Seat Up In The Kingdom)
Okej nu börjar jag förstå introt, eller det känns i alla fall som att introt på något sätt ska kopplas samman med den här låten. Och fioler igen, jag är redan såld. Jahopp, och där tog den bara slut. Håkan, vad är det för mindgame du kör med mig? Låten började så fint och så lugnt men avslutades väldigt abrupt när Din tid kommer sattes på helt utan förvarning. Men jag antar att det är så man bygger ett album folk verkligen lyssnar på och inte bara har på i bakgrunden.
3/5

Din tid kommer
Jag har ju redan skrivit att jag lyssnade mycket när låten kom i våras, så vi skippar live-rapporteringen här. Låten är bra, det är allt ni behöver veta att jag tycker.
3/5

Elefanten & sparven
Håkan byter ju stil lite från album till album, men den här låten känns ändå väldigt Håkan på ett sätt jag egentligen inte vet hur jag ska förklara. Och så en släng av Lars Winnerbäck också. Samtidigt som jag lyssnar på Elefanten & sparven googlar jag bilder på Håkan, och där när de första bilderna dök upp försvann också intresset för låten. Nej, den lär jag nog inte fastna för men den var fin i bakgrunden. perfekt plugglåt helt enkelt, då det inte ska vara tyst men heller inget som stör.
2/5

Hoppas att de ska gå bra för de yngre också
Bara prat, rap på Håkans vis helt enkelt. Konversationen som pågår väcker inget intresse, men det musikaliska är riktigt bra. Det här är absolut en låt jag vill ha instrumental, samtidigt som det känns synd att något så bra musikaliskt slösas bort på storytelling som inte ger mig något alls. Kaffe, lammkottlett, brandman, jag orkar knappt lyssna på vad gubbarna med bred dialekt (pluspoäng för dialekten) säger. Men musiken, den är värd att lyssna flera gånger på.
3/5

Ingen oro, tjabo!
Det här med att lugna sin publik med sina texter verkar vara Håkans stil. Det funkar ju. Inte för att jag kände mig orolig inför uppgiften att lyssna igenom Håkans album, men wow vilken avslappnande effekt låten har på mig. Jag gillar framförallt hur han sjunger om situationer som på något sätt känns lite som en saga samtidigt som det är så vardagligt. En livshistoria inspirerad av en film men återberättad vackert tonsatt. "Jag trodde jag visste vad kärlek var, men vad visste jag?" Det är så fint, det är så vackert, jag vill lyssna en gång till.
5/5

Du fria
Först förväntade jag mig nästan en fortsättning på Du gamla men den verkar inte komma av de andra tonerna att döma. Helt ärligt gör det mig ingenting, det här är så mycket bättre. Lite Håkan-poesi igen, "Baby vi har inget men vi har regnet. Och alla gyllene stunder vi haft kommer vi ha igen". Det är så fint. Jag vill sätta ihop utklipp från massor av Håkans låtar och sedan leva mitt liv på det sättet, tänk er ett filmmanus till en riktigt bra film. Ja, jag är fullt medveten om att en film baserad på Håkans låtar redan gjorts men nu finns det ju flera textrader att klippa in.
5/5

Kompisar, det där var alltså min live-rapportering av tankarna som flög genom mitt huvud då jag lyssnade på Håkans nya album Du gamla du fria. Jag vet inte riktigt vad jag skulle sätta för betyg på hela skivan, för de låtarna som är bra är väldigt bra men sedan finns det ju de som drar ner en del. Skivan slutade dock väldigt bra så en 4/5 får det bli. Har du inte lyssnat på albumet länkar jag det nedan. Och låt mig få höra dina tankar om albumet. Kan vi inte ha en Håkan-diskussion nu, ett två tre kör!

Likes

Comments

allt i allo

Musik är en stor del av mitt liv, jag har det sällan tyst runt omkring mig. Det finns de som njuter av tystnad, och så finns det sådana som jag som tycker att tystnaden kan kännas långtråkig. Det spelar ingen roll om det är ett trumpetsolo, rap på svenska, körsång på engelska eller hela Frankrike fångad i en låt, jag vill ha ljud omkring mig. Toner och ord som bildar musik.

Jag som sitter på andra sidan skärmen heter Sara. Trots mina föräldrars önskan om att få fram någon form av musiktalang i mig spelar jag inga instrument och sjunger inte in public, men ett av mina drömjobb är att skapa spellistor. Tänk dig själv att sitta hela dagarna med olika typer av musik i öronen och sätta ihop låtar som tillsammans skapar den ultimata listan för när man ska städa rummet, ta en långpromenad i närheten av vatten eller kanske plugga inför det där matteprovet man helst inte vill göra. DRÖM!

För att kort beskriva min musiksmak skulle jag säga bred. Jag kan spendera timmar framför datorn och hitta nya artister, nya låtar och nya genrer. Jo jag erkänner, alla låtar är inte på topp men när jag hittar ett och annat guldkorn sprider jag det gärna. Jag har också en tendens att skryta om låtar jag började lyssna på låååångt innan de upptäcktes av radiostationerna, och sådant lär ni få läsa om ifall ni kollar in här igen.

Tills vi hörs nästa gång, har ni lyssnat på Bright lights av HAEVN? Om inte, lyssna på den nu! Perfekt chillåt, så som man kan vilja ha det en måndagkväll. 

Likes

Comments

massa talang och ett väldigt viktigt budskap

för något bättre

"Jag älskar när människor som har inflytande använder sin makt för något gott. Sia är en av alla dem. För några dagar sedan släpptes videon …"

du gamla du fria

recensioner

"Okej Håkan-fans, here we go! Idag släpptes Du gamla du fria , Håkans åttonde studioalbum. Kan vi inte börja med att ge Håkan en applåd bara…"

jag bor fyra trappor upp och du är välkommen in

allt i allo

"Musik är en stor del av mitt liv, jag har det sällan tyst runt omkring mig. Det finns de som njuter av tystnad, och så finns det sådana som…"