Jösses vad tiden går!
Nu är sommaren över och det är runt 5-7 grader på morgonen och allt börjar gå till den "normala" vardagen. Vi har skolat in dottern på dagis denna veckan och det går bra. Det enda är väl att det är flera barn som är förkylda och snuviga så det är bara en tidsfråga innan det kommer hem till oss kan jag ju tro. Sen att vårt barn är som en fisk och älskar vatten gör ju inte saken bättre då hon mer än gärna sätter sig och leker mitt i vattenpölar. Behöver jag ens säga att hela ungen var genomblöt sen och vi fick hälla ur vattnet ut stövlar och regnbyxor?!

Det tar på krafterna att skaffa sig nya rutiner samt alla nya människor och intryck man får när man är på dagis. Jag vet inte om hon eller vi var tröttast när vi kom hem de första dagarna. Det tar på en annan också, så denna veckan har det inte blivit så mycket rensat eller gjort här hemma då vi vart iväg hela dagarna och när vi väl kommit hem har det vart att fixa kvällsmat och ta det lite lugnt och sedan sova. Men jag hoppas jag kommer igång med lite mer snart igen då jag vill ha det rent, fint, snyggt och prydligt här hemma.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag har jag och dottern haft tjejdag då mannen i huset vart iväg och fiskat i regnet. Vi passade på att städa och sortera bort bebisleksakerna som hon inte leker med längre och sen tvättade vi. Hon var jätteduktig och tyckte det var kul att hjälpa till med tvätten. Sortera, plocka ur maskinerna och plocka kläder ur korgen och ge till mig som jag skulle hänga upp på tork var extra kul, samt att kolla på maskinerna och allt som fanns där och på vägen ner till tvättstugorna. Det märks extra tydligt att min lilla bebis blivit ett barn nu vid sånna här tillfällen, snälla stanna tiden! Kommer inte ta lång tid innan hon är 18 och flyttar hemifrån om det håller på i det här tempot.

Likes

Comments

Idag har vi haft barnvakt och då passade vi på att röja och rensa en hel del i vindsförrådet, vilket var mycket mer än behövligt. Fick med några lådor ner med saker att sortera, slänga och skänka bort, samt ställde några lådor rätt så lättillgängligt så jag kan ta mig an dom när de andra är klara och det finns plats för nya lådor att komma ner i lägenheten och gå igenom. Vi hade tvättid och fixade det samtidigt så vi fick gjort en del iallafall. Passade på att åka förbi återvinningsstationen på vägen när vi skulle hämta dottern och slänga några säckar som vi lyckats få ihop under dagen. Så nu får det plats mer saker i förrådet där uppe, men än så länge är det kaos i lägenheten men det försvinner snart förhoppningsvis. Ena syrran och pappa kommer väl förbi i slutet på veckan och tar de saker dom vill ha och sen får resten åka till second hand eller något annat som kan sälja det och få in en peng till något bra.

Känns skönt att få iordning bra där för då slipper jag hålla på och tänka på det längre? Räcker med allt annat jag går å funderar och tänker på hela tiden, jag är en riktig tänkare jag, på gott och ont.

Likes

Comments

När man rensat ut hemma och fått mer plats och känner att det är så skönt med lite mer utrymme så tar det inte lång tid innan dom ytorna är täckta igen, för då fyllde tösen ett och helt plötsligt har vi blivit med trehjuling, bobbycar med släp, gunghäst, plus de saker vi redan hade sen innan som är rätt stora och tar upp plats. Fördelen är att dom tar upp plats på golvet och inte klättrar upp längs väggarna som tex en hylla gör så det känns ändå luftigare nu mot innan.
Vi behöver inte köpa några leksaker själva till henne för det kommer hit så många ändå på det ena eller andra sättet.

Likes

Comments

Det som fick mig att börja tänka om när det gällde alla prylar och pinaler jag alltid haft så kärt skedde då jag gick hem från jobbet på graviditetspenning två månader innan vår dotter var beräknad att komma ut till världen förra året. De två månaderna spenderades i ett av våra tre rum som vi då hade haft som ett slags förvaringsrum, både med mina saker samt för sambons saker som vi bara ställt in hans saker som var lite överflödiga (saker som var dubbla uppsättningar av) samt de som vi inte hade plats eller någon användning för då han flyttade in här. Sen hade det blivit stående där men nu när vi skulle få tillökning i familjen så behövdes det rummet, så då var det min uppgift att fixa iordning det. Det var under de två månaderna jag verkligen började få upp ögonen för hur mycket saker som egentligen tillhörde detta hushållet.
Dom säger att en familj har igenomsnitt saker för ca 30 000:- i sina förråd som bara står, och jag förstår verkligen vad dom menar.

Under tiden jag rensade ur det rummet så började jag även läsa lite böcker som handlade om att rensa och röja. Dom fick mig att försöka börja tänka om och inse att man inte blir glad av att ha alla prylar omkring sig, så jag började sälja av lite saker, även fast det kändes inombords, men vi hade verkligen ingen plats för det.

När dottern sen hade fötts i början av juni förra året och jag hade börjat smälta att jag har blivit mamma så började jag se en helt annan mening med livet. Då började jag verkligen tänka om på riktigt. När jag var hemma hela dagarna och i början när man har ett spädbarn så får man inte direkt något gjort hemma förutom att natta, mata, gå runt med och byta blöja på en bebis. Så medan jag gick runt här hemma och såg allt som fanns omkring mig men inte kunde göra något åt det så började jag smått få panik, så när sambon kom hem fick han ta över och jag satte igång att städa eller röja någonstans.
Jag började "döstäda" som en dam jag pratade med så fint kallade det. Det innebär att man städar upp och bort sin egen skit så de efterlevande slipper det när man själv går bort, vilket äldre brukar göra och jag.

Min tankegång gick såhär:
* när jag dör vill inte jag att min fästman och dotter ska behöva rensa ut bland alla mina gamla prylar
* när jag dör kan jag ändå inte ta med mig något av det materiella in i himlen utan det blir ändå kvar här
* när tösen börjar röra på sig som tex krypa så är det så sjukt mycket runt omkring som hon egentligen inte bör greja med. Det är förälderns uppgift att se till så ens barn kan utforska världen på ett säkert sätt så då är det bra att börja i tid.

Kärleken för tösen tog över kärleken från de materiella tingen i min värld så det är nog tack vare henne jag började inse att jag inte ville leva på det här sättet längre.
Nä jag skulle inte kalla mig för "extrem samlare/hoarder" som man kan se på tv för så illa var det verkligen inte. Jag är en perfektionist och har bacillskräck så jag hade det ändå rent och prydligt men bara för mycket saker. Om man frågar mig om vart jag har något, oavsett vad det är så vet jag exakt vart den finns, är den på vinden så vet jag i vilken låda och i vilken del av lådan.

Allt som påminner om de förflutna (tex saker jag fått från ex) åker nu, oavsett om det är fina saker eller inte men dom ger mig ändå negativ energi då jag förknippar dom med saker som varit och jag har valt att leva i nuet istället. Saker som inte ger mig någon glädje eller sådant som bara ligger någonstans som jag inte behövt använda på ett tag få åka med. Dock kämpar jag fortfarande med att kunna släppa vissa saker, men huvudsaken är att det blir framsteg och det blir det. Tack vare många böcker som har hjälpt mig så har det ändå gått lättare än jag trött. När jag blivit av med något jag gillar så gör det ont för stunden men efteråt blir den en lättnad och stolthet över att jag klarade det.

Likes

Comments

Oftast när man läser böcker, tidningar eller något på nätet som handlar om att städa, rensa eller röja så handlar det oftast om att man ska ha bra och mycket förvaring. Jag har gått efter den filosofin tills rätt nyligen. För mig så fungerar inte den teorin för det resulterar bara i att jag samlar på mig mer och mer saker samt mer och mer möbler och förvarings lösningar till alla saker. Det kanske ser prydligt ut i tex ett rum med några extra möbler som tex garderober mot om sakerna skulle vara lösa eller synliga, MEN om man jämför med hur det skulle se ut utan både saker och extra möbler och förvaring, vilket hade ni föredragit?

Den sista tiden har jag alltså börjat att göra mig av med möbler och förvaringar istället för att skaffa nya. De saker som då inte har eller får någon ny plats får hitta ett nytt hem istället eller åka någon annan stans. På så sätt har jag gjort tvärt emot har jag gjorde innan helt och hållet och på så vis blir det luftigare i hemmet och mindre prylar vilket resulterat i ett lugnare sinne och inre för min del.

Självklart är det bra med förvaring och förvarings lösningar till de saker man har kvar och som ska stanna men lösningen är inte alltid att bara skaffa förvaring till att man äger och köper.

Likes

Comments

Min mor har alltid sparat alla (lokala) dagstidningar som hon prenumererat på, i tro om att hon ska hinna läsa dom senare och kolla ifall det är någon artikel om något intressant eller någon hon känner så hon kan klippa ut det innan hon slänger dom.
Alla räkningar och viktiga papper har hon snyggt sorterat och satt in i respektive pärm sorterat efter år.

Saken är den att jag har blivit likadan. Jag har sparat alla tidningar vi fått hem som jag inte hunnit läsa (vilket är de flesta) med tanken av att jag kan hinna läsa dom sen. Men ju längre "sen" blir, ju mer tidningar hinner komma som även dom ligger i den där högen till "sen". Även viktigare papper och räkningar sparat jag och sätter in i pärmar och tidskrifts samlare. Det är bara det att dom åker in där, men sen kommer dom aldrig ut därifrån.

Nu är jag mycket bättre med det här då jag har börjat sortera ut de gamla pappren/räkningarna och slängt dom. Samt alla gamla dagstidningar jag samlar i papperskassar har åkt till återvinningen. I början satt jag och bläddrade igenom tidningarna men i längden var det tråkigt och tog för långsamt på det så tillslut fick jag nog och åkte till tippen med alla kassar. Dock går jag fortfarande runt och tänker "vad skönt det skulle va att bli av med alla de resterande tidningarna och pappren också" det borde ju inte va så svårt att slänga. Men för mig är det fortfarande svårt att göra mig av med dom för jag läser på framsidan och hittar någon rubrik om en intressant artikel i tidningen och så blir den kvar för jag vill läsa den artikeln. Men jag får försöka ta tag i det där någon dag ändå och bara slänga det ändå, men än är jag inte där.

Det som hjälpte mig att tänka för att få slängt alla andra tidningar och papper var:

* Har jag inte hunnit läsa dom nu så lär jag inte hinna det
* Har jag hittills klarat mig utan att se/läsa de artiklarna som kan va intressanta så lär jag klara mig utan att läst dom sen med
* Oavsett om det hade vart någon artikel med någon jag känner där i så kommer jag ändå inte sitta och kolla på/läsa den sen
* Tänk vad plats det blir när dom är borta (vilket det även blev när dom var slängda)
* Skönt att slippa ha det på sin "att göra lista" att läsa dom

Gällande papper så slängde jag alla som var garantier som gått ut, räkningar som var tillräckligt gamla för att inte va aktuella eller få något påminnelsebrev om att man inte hade betalat eller liknande, samt papper jag ändå inte hade kollat på under ett längre tag.

Jag började med att slänga reklamblad som kom utan att kolla igenom dom, vilket för mig är ett stort steg bara det då jag alltid kollade igenom dom för att inte missa något bra erbjudande. Men sen jag började med det här rensandet och har satt köpstopp för mig själv så kände jag att det inte spelade någon roll med bra erbjudande för jag skulle ju ändå inte köpa något. Efter att klara att göra det här ett tag så blev det lättare att bara slänga alla dagstidningar sen.

Likes

Comments

Jag är en tjej på snart 27 bast som bor ihop med min sambo och dotter i västra Götaland. Så länge jag kan minnas har jag alltid gillat saker och materiella ting och haft en förmåga att fästa mig vid dom. Jag har alltid vårdat mina ägodelar med stor vördnad och respekt och om något har gått sönder av en eller annan anledning så har jag känt stor sorg och klandrat mig själv jättemycket.
Jag har aldrig kunnat göra mig av med något så jag har sparat på allt (inte riktigt allt som tex godispapper eller sådana saker) och inte kunnat göra mig av med något. Detta har gjort att jag samlat på mig väldigt mycket saker genom åren som tillslut klättrade upp längs hyllor på hela väggarna i mitt flickrum hemma hos mor och far. Jag har alltid levt med detta och inte brytt mig om det förut då det inte stört mig.
Men den senaste tiden har det börjat störa mig mer och mer allteftersom jag har börjat arbeta mer med mig själv och mitt inte och hyllorna längs väggarna känns numera som dom hänger över mig och tar bort all min ork och energi. Jag kan vara ute och känna "ja idag är det en bra dag och jag känner för att göra massor av saker idag", men när jag väl kommer in igen så räcker det att bara komma innanför dörren så är all energi helt plötsligt puts väck. Detta är jättejobbigt och jag får inget gjort när det vart såhär, när jag väl fick gjort något så gick det en kort stund, i snigelfart och sen var energin borta igen.

Den sista tiden har jag läst mycket och arbetat mer och mer med mig själv när det gäller den här biten med alla saker runt omkring mig. Jag har även gått en kurs om det, dock fungerade inte den kursen för mig så bra utan jag gjorde min egen variant när det gällde att få fart på rensandet. I den här bloggen tänkte jag dela med mig av mina tips och råd ifall det är någon mer som är i min situation och också sitter fast och inte alla har en aning om vart man ska börja då det var exakt så det var för mig.

Hoppas det kan hjälpa någon.

Likes

Comments