Läste en sak på facebook alldeles nyss, det var en fin text. Det fick mitt att tänka, det finns så mycket prat om olika sjukdomar hit och sjukdomar dit. Att det ska samlas in, att det ska stödjas och att det ska lyftas.

Då frågar jag, varför lyfts inte Psykisk ohälsa? Varför pratar inte folk mer om det? Ja det har börjat pratas om det nu, men det är nästan försent. Cirka 1100 självmord sker varje år. Tycker inte ni det är för mycket? Den siffran borde vara 0. Att en människa ska gå till den gränsen i sitt liv att den hellre väljer att dö istället för att leva ett normalt liv som alla andra. Att omvärlden, samhället och allt annat inblandat kan få en person att ens tänka på det viset.

Just psykvården måste få mer stöd, bättre idéer. bättre förutsättningar. Lite mer framförhållning skulle jag vilja säga om jag är helt ärlig. Vara mer förberedda, satsa på psykvården! Få folk att våga prata om psykisk ohälsa, gör så att folk vågar be om hjälp. Visa för folk med denna sjukdomen att det är okej att vara ledsen och trasig. Det är okej att inte må bra, men livet kan bli bättre. man kan få ett annat tankesätt. Man kan ändra sin livssituation. Man ska kunna våga få hjälp med alla sina bekymmer, stora som små. Vad det än handlar om.

En annan sak som också hade kunnat förhindra denna förbannade sjukdom är att göra rätt från början. Låt inte ditt barn hamna i en situation där den vill ta livet av sig. Låt inte din flickvän, kompis eller familj hamna i en sådan situation. Visa att personen att det är bra att prata om allt, att få hjälp. Hjälp personen att själv skaffa hjälp. Hjälp varandra. Börja finnas för varandra. Lämna inte varandras sidor i dåliga situationer. Finns där på sättet då personen känner sig bekväm.

Kramas, skratta och lev livet till det fullaste. Låt inte hinder hindra dig, ta dig runt. För just du kan också ha det bra. Du kan lära dig att hantera din smärta. Du är stark, kanske inte just för stunden men du kan, du måste hitta viljan hur liten den än är. Du klarar det.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Självförtroende är något många slåss med dagligen. De är ett krig på morgonen när du ska klä på dig eller göra dig redo. I mitt fall handlar det om vad andra tycker om mih och mitt utseende. För mig handlar det mycket om hur min kropp ser ut och att jag ej har långt hår som de flesta tjejer har. Säger inte att kort hår är någon tabu. Men de är jag själv som vill ha det.

Varje morgon är ett krig för mig, jag vill knappt se mig själv i spegeln. Det negativa då är att det är något sorts spegelliknande över allt. Fönster, i badrum, i hissar. Bara att jag ska åka till Göteborg nu på onsdag är ett ångestfyllt moment för mig. Hur ska jag se ut? Hur ska jag klä mig?

Folk med dåligt självförtroende kan ej ta emot komplimanger som andra kan. Man tar åt sig av de dåliga kommentarerna mer tyvärr. Tycker kompisen du ser bra ut? Well de hjälper ej då du själv ej tycker det. Plus är kompisen ärlig? Är komplimangen du får sann? Eller är de för att personen är snäll. Det är ett rent helvete för en person med dåligt självförtroende att ens gå ut, man är osäker. Varför tittar den personen på mig? Är jag ful? Är de något fel på mina kläder, mitt smink eller mitt hår? Normerna idag förstör folk. Du sks vara tunn och slank. Du ska se ut som en barbie för att du ska följa normen. Inte konstigt folk mår dåligt över sitt utseende.

Vi måste börja bryta normerna. Hur du än ser ut eller vill se ut ska vara okej. Du ska kunna gå utanför dörren utan att vara osäker.

Var stark! Se ut hur du vill. Gör hur du vill. Låt ingen klanka ner på dig. Du är vacker som du är, kvittar hur du ser ut. Vi är alla olika.

Keep your head up high, walk like you're walking on a runway.

Likes

Comments

Sömnlöshet är något jag känner till för väl. Känslan när du är otroligt trött men kroppen är rastlös. Du slappnar inte av och helt plötsligt så går tankarna tillbaka till när du var 10 eller den händelsen som hände för 4 år sedan.

Ibland kan jag känna att hur tidigt jag än går upp så känns de som om jag har för lite tid att göra de jag vill.

Folk säger att de bara är till att blunda, lägg ifrån sig telefonen. Ne så funkar det inte riktigt. Livet är inte så enkelt ibland. Men folk som somnar så fort dom stänger ögonen förstår inte detta. saker och ting kommer distrahera dig. Och det suger, för de är saker du ej brytt dig om annars. Men det är för att hjärnan går i högvarv. Och de slutar inte förns du är uttmattad

Likes

Comments

Tyvärr är detta ett ämne som det knappt pratas om. Det är något som blir gömt under samhället. Kommer de på tal pratas det bort. Det är inte alltid det tas på allvar. Många förstår sig heller inte på psykisk ohälsa. Detta är ett ämne jag tycker borde tas upp mer i skolan. För det är så sjukt viktigt att det ska tas på rätt sätt. Annars känner sig personen som är utsatt för detta något så sjukt ensam och trasig.

En person med psykisk ohälsa kanske inte ser hur andra mår då dom har själv ett huvud så fullt av tankar som är ett rent trassel. Men de är dom som förstår dig mest. För dom kan relatera, dom ser dig inte som en skör liten docka. Dom ser dig som en trasig person som behöver hjälp.

En person med psykisk ohälsa reagerar hårdare på små saker. Saker som en person med ett positivt tänkande skrattar åt eller ignorerar. En person med detta tänker som en dator, djupt, länge och noga. För att inte göra fel. För gör dom fel så kan hela deras dag eller vecka rasera. Det kan vara den minsta lilla sak som orsakar en person med psykisk ohälsa att falla totalt.
En person med psykisk ohälsa kan inte bara gå ut utan att tänka på hur denne ser ut, vad den har på sig. För denne har svårt att acceptera sig själv. Personen är rädd för att bli dömd eller få blickar. Blickarna kanske bara varar en sekund men för denna person varar blicken för evigt. För man är osäker, man är paranoid.

Denna personen är även den som ler mest, den som står vid dig vid alla dåliga och bra dagar. För denna personen vill ej svika dig eller göra fel. Denna personen sätter dig framför sig själv för att inte tänka på sitt. Även för att personen bryr sig och ej vill se dig på samma nivå som den själv. Personen är också rädd att förlora dig eller att du tröttnar.

En person med psykisk ohälsa sitter hellre själv om tankarna kommer krypande. För denne vill ej tynga ner dig. Oftast döljs det för att personen får kommentarer som " det blir bättre, du fjantar dig etc etc. " Nej det blir inte bara bättre. Psykisk ohälsa är inget du bara sätter ett plåster  på så läker det. Psykisk ohälsa ger dig ärr för livet, men du kanske lär dig att acceptera det.

Det är inte alltid en person med psykisk ohälsa vet varför den sitter där den sitter. Den kanske svarar jag vet inte när du frågar varför personen mår dålig. Men bli ej arg, denna personen vet ej och den kan ej hjälpa det. Säg hellre att di finns där. Det hjälper mer än något annat. Att bli sedd.

Ta hand om varandra. Våga att prata om psykisk ohälsa. Det ska ej vara ett gömt ämne!

Likes

Comments