SRGSigtuna, Artiklar

Lördag 22 JAN 2017

Just nu så har jag en uppgift i Engelska som handlar om att presentera sitt eget material. Så vi skulle välja en text på minst 300 ord som vi på ett effektivt sätt ska presentera. För ett A ska man presentera den på ett effektiv sätt genom att läsa upp den med en kritisk syn. Så jag har sammanfattat texten men inte lagt in någon åsikt. För hur har du en åsikt om en planet? Min lärare fick läsa igenom den, samt min kompis men jag känner ändå inte att jag har fått till den riktigt. MEN samtidigt känner jag mig ändå rätt nöjd över den. Så här är den!


Space.com published an article about a new planet appearing in the milky way galaxy. The planet got nicknamed Planet Nine and it is located beyond Pluto’s orbit.

The lead author James Vesper said during a conference (QUOTE) “It is very plausible” that Planet Nine is a captured rouge planet – a world that cruises trough space unattached to a star.
Computer simulations performed by Vesper and his mentor Paul Mason shows 156 encounters between solar systems and rouge planets of various sizes and trajectories. Trajectory and orbit both refer to the path of a body in space.
These encounters might not be as unusual as we might think, some studies indicate that rouge planets outnumber normal worlds. According to the simulations 60% shows that the rouge planets coming in will be flung out into space. Vesper says that most of the time it is relatively simple (QUOTE) “rouge in, rouge out.”
But when that don’t happen, 10% of the rouge planets would take one of the solar systems native planets with it during it’s departure.
In 40% of the cases the planet would be captured in the solar system and stay there. What happens of course depends on the planets characteristics.

Our solar system has probably not had any encounter with a bigger rouge planet than Neptune. According to Vesper such a big planet would have stirred up the inner solar system but it remains intact.

Neptune is 7 times more massive than Planet Nine is thought to be. Planet Nine in turn is 10 times more massive than Earth.

Two astronomers, Konstantin Batygin and Mike Brown found further evidence for such a planet in the orbits of several additional bodies in the outer solar system. Planet Nine is calculated to possess an elliptical orbit that makes the furthest distance from the sun 1000 astronomical units (AU). One AU is the distance between the sun and Earth which is 150 million kilometres.

Vesper stresses that the results from a new simulation do not prove anything about the hypothetical origin of this world. So astronomers have yet to confirm the existence of the planet. Some studies have deemed the rouge planet explanation unlikely. They instead suggest that planet nine is a native of the solar system or that our sun ripped the world away from another star during a close stellar encounter.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Jag skrev ett inlägg men det blev raderat på något vis så jag ändrar om och försöker igen!
Det är nytt år och jag har inte bloggat in någon större utsträckning. Detta beror på flera saker men det är egentligen inga vidare ursäkter. Något som flera av er kanske inte vet är att jag inte har berättat för mina kompisar eller min familj att jag bloggar.
     ​Jag vill ha det här stället för mig själv, jag vill inte känna pressen att prestera, att ljuga för mig själv för att jag vet att dem kommer att läsa. Den här bloggen ska vara jag och mina tankar, inget annat. Det behöver det inte vara, för jag behöver mitt utrymme att göra som jag vill.
     ​Men jag ska börja experimentera mera och posta mera regelbundet. Att varje vecka utmana mig själv att skriva något, att kanske prata om en ny studie. Som jag skrev i min 2017 bucket list så vill jag bli nyfiken och veta mera om saker och världen.

Så håll dig uppdaterad!

Likes

Comments

Personligt

Jag har inte skrivit på ett väldigt bra tag nu.
Känner mestadels att jag inte haft något att skriva om. Dagarna har vart fyllda av nästan ingenting. Jag vaknar för sent, äter frukost och slösat bort min tid resten av dagen ungefär. Det känns i dessa stunder som att jag slösar bort livet men det finns en tid för allt antar jag.

Nyårslöften är inte riktigt min grej men jag antar att jag har skrapat ihop en hel del av dem. Eller snarare saker jag vill göra som jag har skrivit ned, en liten bucketlist för 2017.

Jag tänkte räkna upp alla de saker jag kommit påVälgörenhet – Alla 12 månader
Familjen – Uppskatta och ta hand om
Önskningar – Gör de inte!
Framtiden – Vad vill du egentligen


Kroppen – Röra på digPsyket – Våga vara mera aktivDygnet – Skaffa rutiner, håll demHelger – Sitt inte stilla!Lov – Hitta på något, var AKTIVSocker – Ät det inte!Mat – Planera och tänk efterKroppen – Ta hand om den, hygien!Telefon, dator – 2h kvällstidInternet – Viktigaste i skolanBöcker – Läs, Eng, Litteratur, VARIERA!


Filmning – Bolla idéerSkriva – Fortsätta av rätt anledning
Kompisar – Var med alla! Försök
Foto – Hur vill du göra?
Film och Musik – Be kompisar, testa!
Övriga intressen – Läs, bli nyfiken


Ridning – Yoga och Fiskemannen
Skolan – Lägg i en högre växel
Specifika ämnen – Tryck på! Bli hördJag vill framför allt uppskatta min omgivning mera. Jag vill inte ta saker för givet och hålla fötterna på jorden. Det är lätt när mina har allt och lite till av vad du egentligen behöver att begära mera. Du ska få ha önskningar och så, inget fel men du ska även vara medveten och uppskatta din omgivning, familj och vänner. Om det är så att Mark har en livestream varje månad i år sp vill jag köpa en t-shirt eller vad de erbjuder varje gång. Eller donera men helst att jag får ett minne också.


Mycket av mina mål har med mig och mitt välmående psykiskt och fysiskt att göra. Jag behöver röra på mig varje dag och ha fasta rutiner. Mycket är jag redan halvvägs igenom men jag har skrivit upp dessa här ändå.


Jag har många ambitioner och saker jag vill testa. Jag måste bara våga testa dem och våga mera helt enkelt.

Jag behöver vara koncentrerad och verkligen försöka mera. Jag är lite lat och har lätt för skolan men behöver komma in i mitt mode.


För mig så handlar 2017 om mig. Inte så att jag är egoistisk och ska tänka mer på mig utan tvärt om. Jag vill bli mera jordnära, medveten om alla de saker som pågår kring mig. Oavsett vad det gäller, politiskt, klimatiskt, jag vill börja bli mera nyfiken på världen. Mycket handlar om personlig utveckling och jag har nu kommit till den punkten när du börjar ända på hur du tänker om flera saker. Man kan prata om alla klimatförändringar men det är inte förres du verkligen börjar ta in det och tänka på det som du gör något. För vissa så är det ett moment eller för mig när du får en annan uppfattning och inser saker mera.

Jag vill börja våga mera. För jag har många hobbys som jag inte utövar fullt ut men jag vill börja lägga mera tid på dem. Att våga göra mera med mitt liv och mina idéer.


Nu är detta måndag den 2a Januari som jag opstar detta men har skrivit på det sedan innan nyår. Men gott nytt år till er alla. Hopps ni har det bra med hälsan i topp!

Likes

Comments

Youtube

Som jag nämnde igår så har Mark en livestream som är i full gång. Du kan gå in och kolla samt donera pengar eller köpa en liten Tiny box Tim.

Här är streamen

Kolla på twitter under #CRAZYBOYS så kan du se fan art och ställa frågor med mera!

Här kan du köpa en Tiny box Tim eller en vanlig T-shirt men där går inte pengarna till välgörenheten.
Läs gärna mera om Toys for Tots eller kolla på Livestreamen så komma de att berätta mera om den igen!

Marks kanal
Marks twitterLikes

Comments

Dagbok, Personligt, Youtube

Okay
Så jag har under gårdagen eftersom jag är så duktig och sover kl 4 på natten kollat på i princip bara Youtube. Jag har hittat 3 nya kanaler samt kollat igen lite videos på andra jag följer.
Så detta inlägg kommer framförallt att handla om inspiration och Youtube! Bara att ta fram, börja anteckna! För detta kommer att bli a hell of a long story.

Jag kollade förut på svenska Youtubers, Hampus, Manfred, Bente, Jocke och Jonna. De sistnämnda är dem ända jag kollar på numera. För jag har flyttat mitt intresse till Amerikanska och Engelska Youtubers. Jag vet inte varför men jag gillar det Engelsk-Ameriskanska språket mera än mitt modersmål. Sedan gillar jag deras stil, för det finns inte många dailyvloggers och svenska Youtubers som lever på sin hobby utan att vara smink kanaler typ. Det känns som det eller så är de inte min stil. Therese och Tova, alla i den stilen gillar jag inte. Har inge aning om varför men jag har aldrig riktigt känt att jag velat kolla på dem.
Men om vi då går in på dem som jag faktiskt kollar på! Sen slänger jag in mina senaste "fynd" på slutet!

Psssst. Min dator klagar på att texten är för lång för telefonen så du får antingen tvinga till skrivbordsversion eller simply kolla på din dator! Alltså är det inget fel med din telefonSHONDURAS
aka. Shaun McBride

Shauns kanal snubblade jag över för någon månad sedan. Han har ett koncept som kallas för Best Day Ever, så det går ut på att du ska ha The Best Day Ever varje dag, du ska försöka att göra det bästa av allt. För att livet är kort, så du vet aldrig vad som kommer att hända.
Jag gillar verkligen hans stil, han har lite Casey Neistat (som jag kommer till) influens. Han gör lite sjuka men sjukt roliga videos och är en sådan inspirationskälla för vardaglig boost.

Du borde verkligen kolla in honom om du inte redan har det och kolla in några videos. Han har en till kanal som kallas för SpaceStation Stuff

~

Casey Neistat
aka. Casey Neistat

Casey fick jag red på genom Shaun, han nämnes flera gånger och dessutom lite av svenska Youtubers. Jag blev så nyfiken att jag var tvungen att kolla vem det var såklart.
Hans stil är verkligen speciell och han har ett öga för saker. Jag anser honom som en stor inspiration och han besitter många kloka ord. Han är lite goofy men mest är han Casey.

Det är svår att förklara så mannen får tala för sig själv.

~

Markiplier
aka. Mark Fishbach

Marks kanal hittade jag genom Pewdiepies. Jag kollar inte så mycket på Pewds, ett tag kollade jag på hans och Marzias bloggar men det tog stopp rätt fort. Marks kanal och framförallt hans personlighet och typ av videos var rätt annorlunda från Pewds. Jag gillar hans stil mera, han är inte bara rolig utan även klok. Det kanske inte ser ut som det på de videos jag länkat men han kan ha lite deep talk också.
Han röst är så himla skön, man kan ha honom som ljudbok honestly.

Mark har varit en inspiration i några månader och det är först nu jag har börjat kolla regelbundet på hans videos. Kollade på nästan hela hans Charity Livestream for Chrisis text line. Hans kommande är idag med start kl 16:00 i tolv timmar från det. En av anledningarna till att min dygnsrytm är väldigt skum just nu.

~

CrankGameplays
aka. Ethan Nestor

Ethan hittade jag genom Marks Charity Livestream som jag nämnde tidigare. Jag älskar hans energi och tilsammans med hans röst så är det en perfekt fit. Har endast kollat på honom i en månad men hoppas att jag ska fortsätta och tycka att han är grym ett bra tag framöver.
Han hade en Charity Livestream för någon vecka sedan tror jag, har länkat den här om du vill ta en sneak.


Denna kille är kanske inte en inspiration på samma vis som Mark, Shaun och Casey men han är speciell och förtjänar en plats på denna lista!

~

Zoella aka. Zoe Sugg

Zoe hittade jag bara för någon dag sedan men jag är so far ett fan. Hon är så himla karismatisk och rolig. Hon har två kanaler, en vanlig och en vlogging !


PointlessBlog aka. Alfie Dayes

Alfie hittade jag i samma veva som Zoe och har inte så mycket att säga om honom än men jag tror jag kommer följa dessa två ett bra tag framöver! Han har hela 3 kanaler, vanlig , vlogging och en gaming. Ambitiös kille!


ThatcherJoe aka. Joe Sugg

Joe är Zoes bror och honom kommer jag nog att kolla på lite mera sporadiskt som jag känner nu, men vi får se. Han kanal hittar du här, han vloggar också!


Det var alla mina kanaler jag hade för denna gång, om ni har tips eller tycker att dessa var ett bra val så kan ni väl lämna en lite kommentar och varför inte dela detta med dina vänner.
Har även märkt att jag börjat tänka på engelska, samt får jag ett sug att åka tillbaks till England igen. Var där tidigare i år, har massvis med bilder om ni skulle vara intresserade!

Tills vidare så får ni njuta av julmaten och lite sporadiska inlägg om saker jag tycker är kul att dela med er! Ska försöka sova nu, vi får se hur det går sen.

To be continued..

Likes

Comments

Bakning, Dagbok

Igår så bakade jag och mamma pepparkakor. Eller mamma bakade och jag brände en hel plåt av dem men det är en annan historia typ...
Som vanligt så gjorde jag någon form av figur. Jag har tidigare år gjort Ior, Olaf och Nasse. Det blev ingen jätte pepparkaka i år utan 2 mindre.

Du kanske känner igen denhör lilla killen!  Iaf om du kollar på gaming Youtubers som Markiplier, Jacksepticeye och framförallt Crankgameplays.
Det är Ethans maskot Gizmo!
Kan berätta mer om mina favorit Youtubers och Insperationskällor inom olika områden i ett annat inlägg.

Sen blev det en poop emoji och dekorering av andra figurer!
Ifall ni undrar så är Poop och Gizmo extremt tunna. Jag kavlade ut degen och flyttade den den till bakplåtspapper och kavlade om nödvändigt. Sen hade jag en bild som stöd till Gizmo. Annars är de 2 gjorda på helt fri hand. Ingen mall över huvudtaget.

Här är de 2 jag gjort tidigare år. Kommer inte ihåg vilka år men Nasse gjordes senast. Har dock ingen bild på han elker wn färdig Olaf.

Likes

Comments

Dagbok, Bakning

Mina julgodisar bestod av marsipan, choklad och rispuffar till stor del.

Göra

Rispuffsnacks
1 lager smält ljus bakcchoklad, så tunnt du vågar
1 lager rispuffar, tryck ned dem
Ringla smält choklad över, gärna mörk och ljus/anda färger
- Ska testa denna med karamel idag, kanske

Får/Hundar/Grisar?
1 kropp av marzipan
1 huvud av marzipan, ca halva storleken
1/2 tandpetare
Rispuffar
Smält choklad
Kristyr/cholkadlinser/vit smält choklad
Cholkadlinser
Doppa puffarna i chokladen  och sätt de sedan på kroppen först. Det blir snyggast för hand, har testat utan att ta ett korn i taget. När du kommit runt hela men inte på sidorna ställ ut den/lägg de i frysen till chokladen smält. Gör sedan klart.
Trä trybbiga delen av tandpetaren i huvudet och kör sedan in den i kroppen försiktigt. Detta kan göras när du vill men jag gjorde det efter att kroppen var halvklar för att huvudet skulle få plats.
Sätt fast fötter, svans och ögon. Ögonen består av chokladlinser med kristyr till ögonvitor. Gjorde ett litet hål med en tandpetare för iris. Sätt fast med choklad. Lägg sedan till näsan och hakan. Rita en tunga med kristyr/choklad.

Likes

Comments

Dagbok, Personligt, SRGSigtuna

Det är lite lustigt det där med hämma. Nuförtiden så är både Nynäs med hela min familj hemma, precis som Sigtuna med skolan och mina vänner. Men mina vänner bor i samma hus, vi går i samma skola så det är som en till familj.
Jag har två hem. Mitt liv är numera i Sigtuna, det är där jag har allt i princip. Jag tillbringar ju större delen av min tid där just nu. Jag är sedan igår hemma i Nynäs, rätt skönt ändå. Det är en lustig känsla att komma tillbaks efter 3 hela veckor utan att åka från slutstation till nästan slutstation. Jag har börjat känna mig som hemma där uppe på RIKTIGT.
Igår så hade vi julavslutning. Det blev kadrilj, sång och lite dans. Julbord var dagens lunch och senad fanns det fika, rätt mysigt.
Jag åkte hem efter att ha städat mitt rum och packat med mig det jag skulle behöva. Väl hemma så grep jag tag i min fluffiga katt och gav han en stor kram. Slog in julklappar och kollade på Youtube resten av kvällen. Skrev klart en inlämningsuppgift som blev piss dålig för att jag inte utvecklade ett dugg men jag kunde inte se ett längre svar för min hjärna. Var väldigt kortfattad och precis i mina svar. Sara får väl ge mig ett E på den men ja..

Nu idag så har jag kollat på serier och ännu mer Youtube. Var sen nere och åt kalla plättar till lunch istället för frukost. Bakade lite julgodis och förvirrade min katt.
Hade köpt mjölklinser med kattmynta till han. Men han förstod nog inte att de skulle ätas. Han tyckte de var lite skumma men de luktade gott iaf. Mamm hade köpt nån boll med godisar. De var ju som små klubbor utan pinnar.  Han slickade på den men förstod inte hur han skulle lyckas äta den. Förvirrade katt, de e ju lite synd om han 😂. Tur att han är söt iaf!

Det lilla orangea monstret 😂

Likes

Comments

Dagbok, Ridning, SRGSigtuna

Dagen idag var rätt anorlunda.

Stalltjästen var vi snabba på nu. Klara till 9 iaf.
Sen hade vi rast eftersom vår mattelärare var borta. Skrev på träningsdagboken under idrotten.
Lunch och sedan banbygge
Banan var rätt enkel, en snäv sväng som jag var lite suspekt på men annars gick det.

Lova skulle hoppa honom innan på 90/1m. Det gick så himla bra, jag kunde se att han HOPPADE idag och inte bara skuttade fram. Hon hade på sig alla reflexer hon fått beslac på. Det var väldigt fancy 👌👌
För mig gick det inte lika bra. Men jag är så himla nöjd ändå. Han stannade 2 gr under framhoppningen och 2 i grunden. Man ser på filmen att jag inte rakriktar han så det blir för sneddt och sen är vi lite oense om när vi ska hoppa av. Lite missförstånd, jag behöver lära mig att driva! Resten av banan gick galant.
Omhoppningen gick så himla bra! Kunde svänga och han kändes på hugget idag, taggad. Det går inte särskilt fort på film men det är ett annan tempo än vad jag är van vid 😂😂😅.

Imogon slutar jag skolan för detta år och denna termin. Så himla sjukt att jag knappt förstår det själv...

Några screenshots från filmen 😊

Likes

Comments

Dagbok, Ridning, SRGSigtuna

Klockan är alldeles för mycket och jag är så himla trött. Men jag har lovat mig själv att blogga varje dag om möjligt.

Dagen var lite halv stressig. Stalltjänst som vanligt. Sedan jobbade vi självständigt. Blev klar med min litteratur analys i svenskan. Skickade precis in den. Sedan satt jag i möte från kl 11:30 - 12:35 ungefär.
På med sakerna på hästen och så red jag 13:10. Kan väl nämna att jag inte åt frukost utan istället städade köket. Hann inte äta någon lunch för att jag skulle rida.

Jag tycker det gick bra. Geil Sli är inte lika stel längre även om jag lätt blir det. Vi jobbade med att tajma hjälperna så att vi flyttade när det benet skulle lyfta. Jag förstod övningen och principen. Men tyckte det var svårt att känna av i skritten.
Känner mig nöjd över terminens sista dressyrpass. Men kommer att sakna min dressyrtränare när hon reser bort i början av nästa termin. Jag ska nog överleva det också!
På eftermiddagen så var jag sjukt trött och min mage var inte särskilt nöjd med mig. Stalltjänsten rullade på i rätt lungt tempo. Geil Sli 's ben känns mycke bättre nu än förut när jag ville ha han lindad igen. Frågan är hur han håller sig under lovet bara.
Är maskeradhoppning imorgon. Ha inte någon utklädnad och taggade inte upp. Jag vill bara gå in och köra en runda som jag känner mig nöjd över.

Kan knappt fatta att det bara är några dagar kvar inna jag åker hem i 3 veckor. Helt sinnessjukt känns det som...

Likes

Comments