​ibland, när man lever med en bipolär partner, så känner man sig nästan skitzofren. Efter en lång nereperiod (den inträffar oftast under våren) med grubblande gick sambon över i en dysforisk period. Det vill säga -det värsta av båda världarna.

Och så grubblandet. Han pratar inget. Nämner inget. Utan grubblar i ensamhet och hamnar i en tankeloop.

Allt känns fortfarande meningslöst (jobb, framtid, relation) och orken är skör -samtidigt som rastlösheten från de vanliga hypomana faserna dyker upp. Resultatet? En lättretlig, tjurig, irritabel karl som retar sig på allt. Om jag gör nåt (det är onödigt, det kan vänta, nä han gör det sen) och ännu mer om jag inte gör något. Så jag kan inte göra något rätt i de perioderna. Och han vill fan inte ha hjälp med nåt -det är bara att hålla sig undan. Då håller jag mig undan. Gissa om det retar...

Inte nog med det -han blir rastlös också och kommer på att han måste förändra saker och komma vidare i livet. Och det är här han kommer på att det är dags att separera. 

Säger som min dotter: "Here we go again..."

Det värsta är att inte veta om det är på riktigt denna gång (vilket det verkar som) eller om det åter är depressionen som styr ("jag är dömd att leva själv, jag bara vet det-tanken), för samtidigt så har vi ju haft en rejäl förbättring de senaste månaderna på flera plan -inte minst det nära och intima.

Men men, vi får se..

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I detta inlägg tänker jag göra reklam som jag kan tjäna på..

Idag har jag passat på att handla in lite förnödenheter från matsmart. Där kan man göra ohyggligt fina fynd -dels om man inte är rädd för lite kortare hållbarhet, men de har även fått in mycket varor med bäst före datum långt in i 2018.Du kan fynda allt från ris, pasta, såser till munskölj, tandborstar, husgeråd och allt för kalas, så som godis, serpentiner, prinsess eller Spiderman muggar och läsk. Och städprylar. Och allt möjligt.

Jag passade på att beställa maskindiskmedel, tuggben till hundarna, min favoritduschtvål, bakplåtspapper och lite annat till bråkdel av priset mot affären.

Men nu tycker jag att du själv ska klicka på länken och shoppa loss du med hos Mat smart.


Likes

Comments

Alla uppmanas ju till att ha en krisberedskap hemma -för att klara ett längre elavbrott vid tex storm, kaos vid ett terrorattentat eller nåt så enkelt en kollapsad vattenledning (nu senast i Gävle) eller ett bankhaveri så kortbetalningar inte funkar på en dag?

Ja, jag får väl erkänna att jag är en sån som idag kallas prepper. Fast i mina ögon handlar det om sunt förnuft. Jag växte upp hos min mormor som levt igenom två världskrig i Finland oh som sedan dess alltid såg till att ha ett välfyllt skafferi för tider av kris. Den mentaliteten har jag fått med mig -och har räddat mig många gånger genom både strömavbrott med bäbis som vill ha mat NU, till tider utan inkomst till mer än precis täcka hyran.

Skafferiet har varit en trygghetsförsäkring genom allt det. Och när vi bodde på Gotland och då drabbades av flera strömavbrott av varierande längd kompletterades matskafferiet med vattendunkar och ett campingkök. Och ja, det är det som är min prepp -ett välplanerat skafferi och några dunkar vatten. Inte någon prepping för år...

Nu kanske ni tänker att en prepper ska vara en mer eller mindre galen ensam man som tänker på zombieapokalyps och vill bygga en undergångsbunker och fantiserar om en samhällskollaps, typ amerikansk doomsdayprepper? Det är en nidbild och fördom som är svår att bli av med har jag märkt.

Jag skulle vilja påstå att det är precis tvärt om i Sverige. Nog finns även här enstaka lonewolves inom pngreppers -men flertalet är familjefäder och mammor. Ofta välutbildade eller som har haft samhällsbärande arbeten. Efter att jag insåg att mitt sunda förnuft, som jag sett det, kallades för prepping så har blivit bekant med allt från militärer till bönder, lärare till hantverkare, ingenjörer till ekonomer. Alla har samma insikter om hur sårbart Sveriges infrastruktur är pga dåligt underhåll och hur ansträngda samhällssystemen är till vardags -tänk då situationen som blir vid en kris.

Jag har däremot inte träffat en enda som bygger bunker eller hoppas på samhällskollaps. Man förbereder sig för det värsta men hoppas på det bästa. Och vad gäller att preppers skulle vara egoistiska och samhällsfrånvända är det dummaste jag hört!

För det första har vi tagit vårt ansvar till att inte vara de som i första hand behöver samhällets akuta hjälp vid en kris vilket frigör resurser för alla de som inte har möjlighet själva -gamla, sjuka, funtionshindrade exempelvis. Dessutom vet jag flertalet som även räkat in andra i sin krisberedskap -en ensam äldre granne, en ensamstående mamma med litet barn oh så vidare.

Det är dags att en gång för alla få bort fördomarna kring ORDET prepping -och inse att det handlar om att ha en beredskap hemma -precis som samhället uppmanar alla. Flera kommuner har påbörjat kampaner för att sprida kunskap, och under våren som kommer ska MSB (myndigheten för samhällsskydd oh beredskap) lansera en omfattande kampanj.

Hur mycket ska man då ha? Och VAD? All sådan information hittar du hos bland annat Din säkerhet eller din kommuns hemsida.


Likes

Comments

Vad gör du om du drabbas av ett längre strömavbrott? Eller om bankernas betalsystem är nere så det inte går att handla? Om det visar sig att vattnet i kranen inte är drickbart? Eller om det inte kommer vatten ur kranen alls?

Visste du att du själv är ansvarig för att kunna klara dig själv i händelse av kris tills samhällsfunktionerna hinner ikapp?

Det betyder att du själv är ansvarig att ha mat och vatten hemma så du klarar dig utan samhällets hjälp under en period. Ett minimum är 72 timmar -medan Tyskland gått ut och sagt att folk ska förbereda sig för 10 dygn.

Det allt osäkrare omvärldsläget samt vår allt mer sårbara samhällsuppbyggnad märks allt mer.

I början av nästa år kommer MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) dra igång en informationskampanj om krisberedskap i hemmet.

På MSBs sida dinsäkerhet.se kan du gå in och läsa vad som förväntas av dig redan idag. Vad du bör tänka på att du minst ska ha hemma för att klara av ifall något händer som påverkar samhället.

Vi har kommit fram till en tid då det är dags för gemene man och kvinna att bli en 'prepper'. Och nej, jag pratar inte om amerikansk doomsdaypreppertyp -utan att man ska använda vanligt sunt förnuft och inte tro att allt alltid fungerar. Lite mat, vatten och möjligheter till ljus och värme hemma i händelse av kris.

Du kan börja med att se videon :

Likes

Comments

Jag har äntligen kommit igång med mitt storkok och har idag lagat korvstroganoff och gulasch.

Känns dock som att jag skulle behöva en ännu större stekpanna *vägrar byta till gryta*...

Men jag har också begått helgerån och brutit mot kökets heliga regel -inga jordiga grönsaker i köket under beredning! 😝

​Men nu är det inte så farligt då det som tillagas inte konseveras eller torkas utan blir fryst. Dessutom så är de på varsin sida av köket. 

Imorgon blir det lasagne!

Likes

Comments

...om det händer så mycket mer än detta idag. Lite pyssel vid vardagsrumsbordet är nog det som händer.

Men... Jag hade ju planer för idag!

​Vi var och storhandlade igår och idag hade jag tänkt att börja med att laga mat. Lite storkok för att fylla frysen för tuffare tider.

Korvstroganoff, biffstroganoff, långkokt kött, köttfärssås, lasagne, dumlemuffins och morotskaka. Men det blev inte mycket av de planerna mer än köttfärssåsen... 

Likes

Comments

Jag och dotra började med en varsin bullet journal för någon vecka sedan, men min har visst muterat till ett mellanting mellan en bulletvariant och en art journal...

Men det blev lite fel när jag skulle dekorera baksidan -pappret hamnade upp och ner och sånt stör mig så ofantligt mycket (lite OCD ja) men jag kom på en lösning.

​Det blev ett eget kapitel som man bläddrar bakifrån där diverse husbilsdrömmar, sommarstugeidéer och annat ryms.

Likes

Comments