Tvillingarna Alex och Dani försöker återhämta sig efter att Dani kidnappades av en elitistisk sekt. De lämnar Sverige och flyttar till ett hus vid havet i Kalifornien, USA. Men det visar sig vara svårt att bygga upp ett nytt liv. Dani har fött en son, men traumat från sektens våld har förändrat henne och gjort henne kallare och svårare att nå. Samtidigt förtränger Alex det hemska som har hänt och lider av flashbacks. Mitt i allt detta finns Carl, Alex chef och älskare, som gör allt för att beskydda dem. Men så en dag dyker en mystisk, karismatisk kvinna upp i deras liv. Hon påstår att hon arbetar med välgörenhetsarbete i en fråga som Carl brinner för. Och även Carl förändras.Garantierna för trygghet försvinner. En ny mardröm börjar. Sekten har nämligen ett nytt mål i sikte: Danis nyfödda son

Sprickor i jorden är uppföljaren till Vit krypta (2018). Vi får återigen möta karaktärerna Alex, Dani & Carl men nu har de lämnat Sverige för Kalifornien. Sprickor i jorden har en suggestiv start och en vibrerande stämning redan från början. Stilsäkert byggs spänningen upp och ökar sedan successivt. Till min stora förtjusning är stämningen och mystiken bekant från Mariette Lindsteins tidigare böcker. Sprickor i jorden fängslar, engagerar och den håller läsaren på halster fram till att den sista sidan är läst.

Mariette Lindstein lyckas skapa klara bilder i läsarens huvud utan att använda för många ord eller detaljer. Läsupplevelsen blir så tydlig att det nästan är som att se på en film. Mariette har en fingertoppskänsla när det kommer till karaktärer och deras öden. Huvudkaraktären Alex är en impulsiv karaktär, hon är lätt att irritera sig på men samtidigt ger hennes impulsivitet en viss spänning och bjuder många gånger in till det oväntade. Läsaren får perspektiv från olika karaktärer, vilket gör berättelsen mer komplex och dessutom ger det läsaren mer förståelse för hur de olika karaktärerna tänker.

Sprickor i jorden är en mångbottnad bok och har sina rötter djupt placerade i samtiden. Det är inte bara en spännande och förförisk berättelse utan sprider även budskapet om hur sekter arbetar, hur de nästlar sig in och manipulerar till nästan vilket pris som helst. Med en feministisk anda tar sig boken an dagens samhälle och berättar bland annat om utsatthet, förföljelse, trauman och sekter. Det finns en närhet till både väder och natur vilket förstärker bokens dramatiska händelser. Starka väderomslag, skillnaden mellan natt och dag och fina miljökontraster ökar läsupplevelsens sötma. Det är också en blandning mellan svensk och amerikansk kultur eftersom bokens handling utspelar sig på båda platserna.

Sprickor i jorden är välskriven och levande och vissa partier är riktigt obehagliga. Mariette kan konsten att förmedla både obehag och en hotfull stämning men hon förmedlar kärlek och värme precis lika bra. Kontrasterna gör att handlingen aldrig står stilla och den suggestiva undertonen ligger hela tiden och pockar på uppmärksamhet. Det är de små detaljerna som gör Sprickor i jorden till den kraftfulla thrillern som den är och det är bara att konstatera att det är en stark uppföljare till fjolårets storfavorit Vit krypta. Det är en sann bladvändare och Mariette vet hur man håller läsarens intresse vid liv, ibland är det svårt att komma ihåg att andas mellan kapitlen. Spännande läsning garanteras! Väntan på Mariette Lindsteins nästa bok känns olidligt lång.


5/5


Recensionsexemplar från Bokförlaget Forum, 2019

www.forum.se

Sprickor i jorden hittar du bland annat hos Adlibris och hos Bokus

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229