Råttkungen, Pascal Engman

En ung kvinna hittas död i sin lägenhet i Täby, knivhuggen över tjugo gånger i bålen. Polisinspektör Vanessa Frank tar sig an utredningen med en gäckande känsla av att det är något avgörande som inte stämmer.


I svallvågorna av feminismens framgångar, breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallar sig incels, får sin livsluft i internets mörkaste vrår och förenas i sin vilja att söka upprättelse från de kvinnor som aldrig bemödat dem en blick. När idé ska omvandlas till handling står många liv på spel.

2018 släpptes Eldslandet, den första boken om polisinspektör Vanessa Frank, och nu är den andra delen här- Råttkungen. Pascal Engman kan konsten att skriva fängslande och medryckande. Han har ett riktigt rappt språk med både tempo och driv. Kapitlen är korta och slagkraftiga, därför är Råttkungen en naturlig bladvändare. Scenerna i boken är så levande och verkliga att de spelas som en film i mitt huvud. Det finns både en speciell råhet och en sårbarhet i böckerna om Vanessa Frank, vissa saker kan verkligen författaren skildra med fingertoppskänsla.

Både personporträtt och handling håller världsklass. Pascal Engman tar sig an flera röster i Råttkungen och berättarperspektiven växlas smidigt. Perspektiven bjuder på stor variation och ger komplexitet till berättelsen. Det är en fröjd att ännu en gång få möta huvudkaraktärerna Vanessa och Nicolas och som läsare blir man bara mer nyfiken på dem och vill lära känna dem bättre. Karaktärerna skildras på djupet, läsaren får en inblick i deras vardag och i deras tankar. Pascal får läsaren att investera känslor i hans karaktärer och han bygger band mellan dem som berör, till exempel mellan Nicolas och hans granne Celine.

I Råttkungen skildras dagens samhälle och det berättas en engagerande berättelse med aktuella ämnen. Det är spännande läsning rakt igenom men det är också läsning med budskap. Pascal Engman är på god väg att bli en av vår tids mest kraftfulla samtidsförfattare. Han är en favoritförfattare med en mycket viktig röst och med effektiva ord. Med sin drivna och moderna berättarteknik imponerar han ännu en gång. Råttkungen är en av årets bästa böcker. Jag uppmuntrar till läsning på studs!


5/5Recensionsexemplar från Bookmark förlag, 2019

www.bookmarkforlag.se


Råttkungen kan du bland annat hitta hos Bokus och hos Adlibris

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229