Oskuld och oleander, Kerstin Bergman

Iris Bure återhämtar sig som bäst från ett stort svek när dödsbudet kommer: Faster Irma har gått bort. Efter sig lämnar hon Iris barndomshem, huset på Ekerö. Med några semesterveckor till godo erbjuder sig Iris att röja upp och återvänder till platsen där hon växte upp. Men det som börjar som en enkel flyttstädning får snart mörkare karaktär. Vem var egentligen hennes faster? Vilka hemligheter bar hon på?


Rum för rum, låda för låda, kartong för kartong gräver sig Iris in i historien. Oförklarliga minnen från barndomen kommer upp till ytan och när forne bästisen Jonas åter kommer in i hennes liv får jakten på sanningen fastare form. Vad hände egentligen med lekkamraten Nina som försvann? Med grannens svarta labrador som kom på avvägar strax därpå? Vem gräver i trädgården på nätterna? Och vill någon över huvud taget att sanningen kommer fram?

Kerstin Bergman debuterar med en synnerligen personlig och tänkvärd återvändardeckare. Med ett osvikligt öga för relationer, trädgårds- och inredningsdetaljer och lågmält bitsk humor har hon skapat en oslagbar bladnjutare.
Oskuld och oleander är Kerstin Bergmans debut och här introduceras karaktären Iris Bure. Oskuld och oleander är en charmig berättelse som för tankarna tillbaka till Puck Bure och Maria Lang. Inte enbart för att de båda kvinnorna delar efternamnet Bure. Hade det inte varit för att nymodigheter som paddor och mobiltelefoner förekommer i berättelsen hade handlingen lika gärna kunnat utspela sig för femtio år sedan. Berättelsestilen för även tankarna tillbaka till den klassiska pusseldeckaren, i lite långsammare tempo och med små pusselbitar utspridda längs vägen.

Iris Bure är en intressant karaktär som till en början lever på vin, cigaretter och ostbågar eller chips till middag. Hon återvänder till sina barndomstrakter och ganska snart inser hon att det är något skumt som pågår. Någon gräver i trädgården på nätterna och vilka hemligheter hade hennes faster Irma egentligen? Kerstin Bergmans karaktärer och miljöer känns mycket levande. Miljöerna samspelar väl med bokens handling och variationen mellan idyll och obehag ger charmiga kontraster. Men trots hemligheter, obehag och det faktum att någon gräver i Iris trädgård är det en deckare utan onödigt blodiga och våldsamma detaljer.

Kerstin skriver med både humor, värme och glädje. Det bjuds på flera överraskningsmoment och vem kan man egentligen lita på? Nästan alla är misstänkta. Det enda man skulle kunna slå ner något på är tempot, boken känns lite lång men det gör inte mig så mycket. Slutet är inte direkt oväntat eller särskilt överraskande, läsaren får sin förklaring i upplösningen och kanske har man redan listat ut hur det låg till. Oskuld och oleander är en mysig och charmig berättelse som spännande puttrar på i ett långsammare tempo. Handlingen är lättsam men samtidigt fundersam med moraliska frågor och dilemman, om vilka vi är och om det förflutna. Jag fastnade direkt i boken och hade svårt att släppa den. En synnerligen rolig och intressant debut som lockar efter fortsatt läsning. Iris Bure är en karaktär man vill se mer av.


4/5Recensionsexemplar från Southside Stories, 2020

https://southsidestories.se


Oskuld och oleander kan du bland annat hitta hos Bokus och Adlibris

Gillar

Kommentarer

IP: 2a01:4f8:140:2473::2