Offermakaren, Viveca Sten 

Just när skidsäsongen börjat i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Hur många måste offras innan sanningen uppdagas?

"Offermakaren" är första delen i Viveca Stens dramatiska nya serie Åremorden som utspelar sig i de jämtländska fjällen. Som alltid väver hon samman den storslagna naturen med starka karaktärer i en rafflande mordgåta som fullkomligt trollbinder läsaren.

Offermakaren är den första delen i en helt ny serie av Viveca Sten. Serien kallas Åremorden och här introduceras karaktärerna Hanna Ahlander och Daniel. Daniel är inspektör vid Årepolisen och Hanna har tvingats lämna sitt jobb vid Citypolisen i Stockholm. Hanna går igenom två kriser samtidigt och bestämmer sig för att låna sin systers hus i Åre för att komma bort. Här stöter hon på nyheterna om liket som hittas i skidliften och dras till fallet.

Viveca Sten kastar direkt in läsaren i dramatiken och det är mycket effektfullt. Redan från början väcks läsarens nyfikenhet och efter det är det svårt att lägga ifrån sig boken. Hon lyckas hålla läsaren undrande länge med olika infallsvinklar och teorier, polisutredningen tar många olika vändor innan man hamnar på rätt spår. Polisutredningen känns trovärdig och får ta ganska mycket plats i berättelsen. Det är en lagom blandning av polisarbete, familj och karaktärers privatliv.

Språket och berättartekniken är starka, precis som vanligt. Dialoger och berättelsen flyter på mycket lätt. Smidigt växlas berättarperspektiv främst mellan Hanna och Daniel men även andra röster. Viveca Sten lyckas riktigt bra med karaktärerna, de känns levande och vi får lära känna många spännande personligheter. Målande miljöbeskrivningar, intressanta karaktärer och en handling som både är mångbottnad och komplex gör Offermakaren till en riktigt bra spänningsroman. Här vävs mord och brott samman med samhällsproblem och människors vardagsliv.

Ett drag man känner igen från Viveca Stens tidigare böcker är förstås naturen och dess kraft. Både Stockholms skärgård och Åre har storslagen natur och nyckfullt väder. I Offermakaren spelar vädret stor roll för både handling och känsla, flera scener utspelas i snöstorm eller iskall kyla. Viveca Sten låter naturen vara närvarande i sina böcker och det bidrar alltid till en storslagen stämning. Jag följer gärna med Viveca Sten både till Sandhamn och Åre. Det ska bli mycket spännande att läsa nästa del i Åremorden. Offermakaren är en mycket lyckad start för den nya serien.


Betyg 4/5Recensionsexemplar från Bokförlaget Forum, 2020

https://www.forum.se


Gillar

Kommentarer