Nio liv, Emelie Schepp

En tidig aprilmorgon sprids en film på en ung man på Youtube. Han är misshandlad och har en sprängladdning fastsatt om kroppen. Polisen förstår att ett fruktansvärt öde väntar honom. De lyckas identifiera platsen men hinner inte fram förrän bomben exploderar. Det är den fjärde medlemmen i det kriminella nätverket Komados som har mördats på kort tid. Men rör det sig verkligen om samma gärningsperson?

Kriminalinspektör Mia Bolander får hjälp av den nye utredaren Patrik Wiking att lösa fallen. Problemet är att ingen vill prata med dem. Ingen har hört något. Ingen har sett något. När Jana Berzelius dras in i utredningen inser hon att fallet har en direkt koppling till henne själv. Som åklagare har det alltid varit hennes uppgift att ta reda på sanningen. Nu får hon oväntad hjälp med att dölja den.

Nio liv är en högaktuell roman om våld och gängkriminalitet, och om de krafter som kan ta över när det finns något att skydda till varje pris.

Nio liv är den sjätte delen om åklagaren Jana Berzelius och här står gängkriminalitet i fokus, ett tema som verkligen känns aktuellt. I Nio liv belyses problemet med att kriminalitet sjunker i åldrarna, ett viktigt och tungt ämne och läsaren möter en mycket tuffare sida av Norrköping. Bokens handling tar vid ca tre veckor efter förra boken, Broder Jakob.

Jana Berzelius är en karaktär med nio liv, minst sagt. Hon är en udda karaktär, som är tvingad att gå sin egen väg. I Nio liv blir hon återigen tvungen att agera utanför lagens ramar för att skydda sig själv och sin identitet. Kärleken växer mellan Jana och Per, något som gör Jana ännu mer lättåtkomlig för hennes fiende Danilo Peña. Jana är skörare och mänskligare, läsaren får möta personen bakom det hårda och tuffa skalet. Rädslan för att Jana ska avslöjas är ett starkt spänningsmoment i boken, det ger ett extra lager intensiv spänning till berättelsen. Läsaren får även möta Ibrahim, en 14-årig pojke som tvingas in i kriminalitet samtidigt som han försöker skydda sin familj. Emelie Schepp skriver värmande och mänskligt när hon skildrar Ibrahim och familjens öde, hur svårt det kan vara att ta sig ur gängkriminalitet och vad det kan ha för effekter på hela familjen. Resten av karaktärerna är ibland lite svåra att ta till sig, speciellt polisen Mia. I den här boken växer hon, läsaren får se en annan sida av henne och jag har hopp om att hennes karaktär ska utvecklas ännu mer till nästa bok.

Miljöbeskrivningarna är levande och stämningsfulla, något som Emelie Schepp alltid lyckas med. Nio liv känns välarbetad och välskriven. Språket är rappt, enkelt att läsa och kapitlen är korta, dessutom är Emelie Schepp en mästare på att få läsaren att vända blad. Spänningen håller i sig från början till slut, även om det svajar lite nånstans på mitten. Emelie Schepp är mycket duktig på att bygga upp spännande intriger med överraskningar, snabba vändningar och rappa dialoger. Läsaren hålls på halster och man kan nästan aldrig andas ut helt och hållet. Nio liv är spännande och aktuell, fylld med mystik, relationer, våld och hemligheter. Upplösningen är intensiv och cliffhangern i slutet gör förstås att man genast vill läsa nästa bok om Jana Berzelius.


Betyg 4/5Recensionsexemplar från HarperCollins Nordic, 2020

https://harpercollins.se


Gillar

Kommentarer