Kastanjemannen, Søren Sveistrup

En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan - tänk om hon fortfarande lever?

Kastanjemannen är Søren Sveistrup litterära debut men här märks det att han kan använda sina kvalitéer och erfarenheter som den skickliga manusförfattare han är. Spänningen är tät redan från första sidan, man slängs direkt in i handlingen och fastnar på en gång. Språket är fängslande och kapitlen är korta och avslutas förstås med cliffhangers. Författaren är riktigt skicklig, han behöver inte många ord för att få läsaren att känna av stämning eller humör, mörker eller ljus. Därför blir läsupplevelsen nästan som att se på en film eller tv-serie, Sveistrup lyckas skapa klara bilder av händelseförloppet inuti mitt huvud. Inget lämnas luddigt eller svävande, snyggt knyts alla trådar ihop och jag är så tacksam att upplösningen får ta god tid på sig. Han ger läsaren bit för bit och avslöjar inte för mycket på en gång, vilket håller läsarens nyfikenhet i liv ända fram till slutet. Jag hade faktiskt ingen aning om vem som var Kastanjemannen förrän upplösningen var ett faktum. Kul!

Det är lätt att sympatisera med huvudkaraktärerna och hela persongalleriet, liksom miljöer, är levande och väldigt trovärdiga. Karaktärerna har nödvändig bakgrund för att bli realistiska och jag skulle med glädje se en fortsättning om Thulin & Hess. Hela berättelsen känns trovärdig rak igenom och väldigt välskriven. Det är många tunga ämnen, utöver blod och död, i boken och det är en mörk berättelse som både skrämmer och ger obehag. Läsaren får möta många olika livsöden och olika stadier av sorg, det ena ödet tuffare att läsa om än det andra. Låt dig inte skrämmas av de 556 sidorna, tack vare spänning, tempo och driv är det en riktigt snabbläst bok. Jag kunde nämligen inte släppa den under några längre stunder. Kastanjemannen är en otroligt vass debut, det är spännande rakt igenom med snabba vändningar och överraskningar längs vägen. Kastanjemannen är precis som en modern kriminalroman ska vara. Jag önskar definitivt fler kriminalromaner från Søren Sveistrup i framtiden, för Kastanjemannen är spänning av riktigt hög kvalité. 


5/5Recensionsexemplar från Albert Bonniers förlag, 2019

www.albertbonniersforlag.se

Kastanjemannen hittar du bland annat hos Adlibris och hos Bokus

Gillar

Kommentarer

Vargnatts bokhylla,
Den låter spännande!
www.vargnattsbokhylla.blogspot.se