Bränn alla mina brev, Alex Schulman

Tre tidsperspektiv. Två generationer. En hemlighet.

Efter ett uppslitande gräl inser Alex att han bär på en vrede, ett odefinierbart mörker. Besatt av att ta reda på dess ursprung följer han ledtrådar som tar honom tillbaka till sommaren 1932 och vintern 1988, och de ödesdigra händelser som kom att förändra allt.

I BRÄNN ALLA MINA BREV väver Alex Schulman samman tre perspektiv till en berättelse som överskrider både tid och rum. Med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker han inte bara århundradets kärlekshistoria, utan även dess tragiska konsekvenser. Det är en gripande och djupt personlig skildring av passion och svartsjuka, och hur ett möte i det förflutna kan skapa svallvågor över årtionden.

Bränn alla mina brev är det första jag läser av Alex Schulman. Jag kan konstatera att jag gillar Alex Schulmans språk och på det viset han pratar om saker man kanske egentligen inte vill prata om. Det blir naket, ärligt och fullkomligt fantastiskt. Det finns en okonstlad tyngd i orden, en glöd i meningarna. Det är en berörande och ledsam berättelse, den gör mig melankolisk samtidigt som den ger mig hopp. Jag hejar på Karin, bryt dig fri! Bryt dig loss från det mentala fängelset, kämpa för lyckan, upplev och ta vara på den starka kärleken två brinnande, passionerade människor emellan. Jag hoppas på ett lyckligt slut trots att jag har facit i hand.

Mycket i boken bygger på verkliga händelser men det är en roman. Berättelsen serveras ur tre olika perspektiv. Alex i nutid, Alex som tonåring på besök hos de åldrande morföräldrarna år 1988 och till sist sommaren 1932. Det sistnämnda är en skildring om hur det kunde ha gått till den där sommaren och den delen är baserad på Olof Lagercrantz dagböcker. Det är ett omfattande researcharbete och det känns väl och grundligt gjort med de medel och ledtrådar som finns kvar. Man kan sätta sig in i karaktärernas liv, deras tankegångar och det ger berättelsen både trovärdighet och djup. Könsrollerna spelar förstås sin helt egna roll i boken. De är typiska för sin tid och det är intressant att följa dem genom boken. Det är en historia som säger något om tiden.

Bränn alla mina brev är en fin och levande gestaltning om passion som varat genom decennier, om än i det tysta för vissa. Jag kan känna att läsupplevelsen bara är en del av det stora hela, det händer någonting mer inuti. Fantasin får leva, tankar väcks och en tro på sann kärlek slår sig fast. Alex har känsla för humör och sinnesstämningar samt konsekvenserna av dessa. Han plockar fram rädslor, hopp och ångest och får läsaren att uppleva dem också. Trots det ändå tunga ämnet finns det en lätthet som får bladen att vändas. Jag uppskattar bokens nätta format, de korta kapitlen och hur snabbläst boken är. Det finns både driv och tempo i språket som låter nyfikenheten sluka i sig orden raskt för att få veta mer, få fler ledtrådar till kärlekshistoriens bittra slut. Bränn alla mina brev berörde mig, fick mig att känna. Läs den!5/5


Recensionsexemplar från Bookmark förlag, 2018

www.bookmarkforlag.se


Boken finns bland annat hos Bokus och Adlibris

Gillar

Kommentarer