Saffranskaka

Glad andra advent! Idag bakade jag en saffranskaka som jag verkligen måste tipsa er om. Den var så otroligt god och det gick så fort att göra den. Det kan ju inte bli bättre än så! Jag själv älskar att baka men även äta sötsaker så det här är en ny favorit i jul. Gillar ni att baka?

Du behöver:

200 gram smör eller margarin

Ströbröd till bakformen

2 st ägg

3 dl socker

2 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl

Florsocker till garnering

Såhär gör du:

1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.

2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

6.Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.

(Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)

(Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)

7.Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg och släppa kanten.

Känn gärna med en provsticka när saffranskakan är klar. Stick ner den i mitten av kakan. Den ska vara torr och inte kladdig när kakan är klar.

8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.

9. Sikta över florsocker vid servering.

Gillar